Bláznivá neděle
Francis Scott Fitzgerald
Spisovatel napsal za svého života na 160 povídek - Bláznivá neděle kombinuje klíčové práce s texty překládanými do češtiny vůbec poprvé. Fitzgerald se v nich znovu pokouší zachytit dobovou atmosféru, odbourává předsudky americké společnosti a zachycuje hollywoodské prostředí, které tak dobře znal a ve kterém se na sklonku svého života pohyboval. Svazek, jehož editorem je známý překladatel a hudební publicista Lubomír Dorůžka, jistě potěší všechny čtenáře, kteří si věhlasného autora oblíbili.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2016 , Naše vojskoOriginální název:
Crazy Sunday, 1932
V tomto souboru povídek autor živě popisuje dobu, kdy se vše točilo okolo vyšší společnosti, jejíž život byl plný třpytu a bujarých večírků, zároveň však rigidních myšlenek, kdy každá abnormalita mohla přivodit nedozírné následky. Několik povídek je dosti jednotvárných, s oslnivou a nadpozemsky krásnou mladou dívkou, s deseti nápadníky na každém prstu, která se stane celým světem nějakého mladíka-hlavní postavy povídky. Ostatní povídky byly pro mě zajímavější, k těm nejlepším patří Podivuhodný případ Benjamina Buttona (film jsem neviděla, takže nemohu srovnat), Diamant velký jako Ritz, Veličenstvo, Znovu v Babyloně, Hotelové dítě, Takový pěkný pár. U všech však Fitzgerald dokáže přinutit čtenáře, aby se nad nimi zamyslel.
Nejvíce mě zaujala povídka Podivuhodný případ Benjamina Buttona, protože byla jiná než ty ostatní. Zfilmovanou verzi jsem si naštěstí vybavila už jen velmi matně. Ani ostatní povídky nebyly vůbec špatné a dobře se četly. Autor zachytil dobovou atmosféru a vtáhl nás do ní, také nám přiblížil hollywoodské prostředí, ale vzhledem k podobnému námětu mi teď už povídky (s výjimkou výše jmenované) splývají v jeden celek.
Kniha popisuje bláznivé a barevné období po první světové válce. Všichni mají peníze a žádné starosti. Jejich život je jeden velký a nikdy nekončící večírek.
Jenže ono všechno skončí, přijde krize, dojdou peníze a zbude jen hořkost.
Svět, který se pořád tak trochu třpytí - ale udělejte z něj krok a zřítíte se do tmy... Svět, který pořád podmanivě pulsuje hudbou - ale podlehněte mu a ohluchnete... Z většiny povídek sálá mládí se všemi jeho pozitivy i negativy, nerozumností, ztřeštěností, touhou a hlavně nadějí - a proti nim stojí zkostnatělost, předsudky a zlomyslnost těch starších, těch méně úspěšných, méně talentovaných, těch, kteří prošvihli svou příležitost (nebo si to aspoň myslí), ať už z jakéhokoli důvodu... Fitzgerald má výraznou schopnost překvapovat - a skláním se před tím, jak ovládá popis a změny atmosféry, jak dokáže načrtnout charakter pár slovy či jednou metaforou, jak je konkrétní a přitom obrazivý. A skláním se před jeho překladateli...
Některé povídky mě velmi bavily a zaujaly, jiné méně. Schéma některých povídek se opakovalo a člověk byl už pak přehlcen. Myslím, že lépe poskládaná kniha Fitzgeraldových povídek je třeba: Povídky jazzového věku. Nicméně Fitzgeraldův styl mě baví a bylo to příjemné počtení.
Obsáhlá sbírka povídek od F.S. Fitzgeralta ukazuje, že psal hodně dokola podobné věci. Většinou tam jsou bohatí nebo alespoň hodně vyšší třída, která řeší své milostné problémy. V lecčem se s tím může ztotožnit i "obyčejný" člověk, například to, jak nečekaně může zamilovanost ochladnout, jak okolnosti mění vztahy apod. Fitzgeralt se vlastně trochu cynicky vysmívá klasickým romantickým příběhům a ukazuje, že není žádné "a žili spolu šťastně až do smrti".
Je tu taky zajímavý aspekt toho, jak tehdejší boháči byli velkými celebritami. Asi bylo ještě málo filmových a hudebních hvězd, takže s penězmi přicházela i taková prestiž, že váš osobní život hned dopodrobna probíraly bulvární noviny. Pro mě to bylo trochu zvláštní a vlastně i otravné v tom, jak hlavní postavy neustále přemýšlí, co na to řekne veřejnost, jako by to byly nějaké hvězdy... Přitom nic extra zajímavého neumí nebo se alespoň se svými schopnostmi v podstatě narodili. Buď se v povídkách vyloženě flákají, anebo jdou pracovat, aby za rok dva shromáždili bohatství - a mohli se zase flákat...
Výjimkou v této sbírce je povídka o Benjmaninu Buttonovi, což je zde taková krátká vtipná záležitost - žádné velkolepé drama jako ve filmové adaptaci. Pak je ještě správně šílená povídka o jednom mega-boháči, kde jeho jmění přesahuje představitelnost většiny smrtelníků a momentálně má obří obydlí s rodinkou na nezmapovaném území kdesi v horách, které úzkostlivě tají a nebojí se přitom i zabíjet. To mi trochu připomínalo až Chucka Palahniuka, i když tahle povídka není zdaleka tak promyšlená a logická.
Celkově zajímavý pohled na dílo tohoto amerického spisovatele, i když to není úplně můj šálek čaje.
Pět zamilovaných milionářů z deseti.
Kniha mě celkem překvapila, byť povídkový styl moc nemusím. Autor zde výborně vykresluje období začátku minulého století ve Spojených státech a atmosféra příběhu Vás do té doby přenese. Já jsem knihu četl jako oddychovou četbu a splnila moje očekávání. Měl jsem knihu již dávno zakoupenou a nějak se mi do ní nechtělo, domníval jsem se, že to bude spíše nuda a pokud má někdo podobný názor,tak doporučuji přečíst, není to nuda.
americká literatura americké povídky
Část díla
Bláznivá neděle / Bláznivá nedeľa
1932
Dejte vařit vodu - hodně vody
1940
Diamant velký jako Ritz / Diamant veľký ako Ritz
Draze milovaný
1969
Hotelové dítě
2019 | Velký Gatsby |
2009 | Podivuhodný případ Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button (dvojjazyčná kniha) |
1979 | Velký Gatsby / Poslední magnát |
1992 | Krásní a prokletí |
1976 | Něžná je noc |
Kniha se mi moc líbila, ale je pravda, že se témata hodně opakovala. Když jsem si mezi jednotnýma povídkama dala přestávku, tak jsem to tolik nevnímala.
3,5*