Korunovace
Lena Valenová
Bohemian Royals série
1. díl >
Co kdyby na Pražském hradě nesídlil prezident, ale královská rodina? Král je mrtev, ať žije král! Druhorozený Albert se po tragické smrti bratra a jeho rodiny vrací na Pražský hrad, aby převzal dědičný úřad. Na přípravě korunovačního dne se podílí také jeho středoškolská láska Konstance. Náhlý návrat do rodného města tak otevírá staré rány. Leontýna – Albertova sedmnáctiletá sestra – se jen těžko vyrovnává se ztrátou nejbližších a jediný, kdo jí dokáže vykouzlit úsměv na tváři, je Jonáš. Může ale královská dcera důvěřovat někomu, koho sotva zná? Také čerstvě plnoletý princ Felix se musí přizpůsobit novým opatřením, která plynou z jeho současného postavení v rámci rodinné hierarchie. Stačí jeden pohled na nového osobního strážce a je mu jasné, že je v maléru. Co je pro jednoho přítěží, je pro druhého životní příležitostí. Jak se s nenadálou situací vypořádají obyvatelé Pražského hradu? KRÁL, který nikdy neměl usednout na trůn. PRINCEZNA, která se nikdy neměla stát královnou. PRINC, který měl navždy zůstat princem.... celý text
Autorka v knize nadhodila zajímavou myšlenku ohledně konstituční monarchie v naší zemi. Jen si to představte, že Česká republika nebude mít prezidenta, ale královskou rodinu.
V knize se seznamujeme s jednotlivými postavy, a že jich tu je (pozn. jmenný seznam najdete na konci knihy). Našimi hlavními hrdiny jsou Albert (budoucí král), Leontýna (princezna) a Felix (princ), jenž mají každý svůj příběh, do něhož nicméně zasahují i další postavy.
Ze začátku jsem si říkala, že Albert nebude ten typ postavy, jenž si oblíbím, ale opak byl pravdou. Na jeho kapitoly jsem se těšila. Zároveň jsem si oblíbila jeho dávnou lásku Konstance. Naopak u Leontýny jsem si myslela, že ji budu mít ráda, ale ne. Ta holka mi úplně nesedla a občas jsem s jejím chováním nesouhlasila. Nicméně Jonáše, který se stal součástí jejího příběhu, jsem si oblíbila hned. Působil na mě dobrým dojmem (takový správňák). S Felixem jsem to měla půl na půl. Líbily se mi především pasáže, když tam byl s Janem.
Co mě pobavilo, tak byla jména některých postavy, např. kapitán Hradní stráže Jurášek, paní Dlouhá a Široká, předseda vlády Kníže a předseda Poslanecké sněmovny Břitva.
Příběh šel zpočátku pozvolným tempem a spíš nas uváděl do obrazu dění. Takže rozjezd přišel až na samém závěru. A to pak byla jízda, která skončila tak, jak skončila.
Naštěstí na pokračování příběhu se můžeme těšit na jaro 2023.
Za závěr bych chtěla poděkovat autorce @lenavalenova za oslovení a nabídnuti e-knihy k recenzi. ️
Když mě autorka před bezmála čtvrt rokem oslovila, jestli bych si nechtěla přečíst její novou knihu ještě než oficiálně vyjde, neváhala jsem ani chvíli, protože anotace slibovala opravdu zajímavý příběh spojený s českým královstvím. A to je něco, co opravdu můžu. Prvním příjemným překvapením pro mě byla mapa, která se nachází na začátku knihy. Díky ní jsem si jednotlivé prostory mohla lépe představit.
Ze začátku jsem byla maličko zmatená, co se postav týče (bylo jich tam poměrně hodně). O to víc mě překvapil jmenný seznam na konci knihy. Kéž bych o něm věděla už od začátku
Kdybych vám měla rozebírat každou postavu zvlášť, byli bychom tu ještě hodně dlouho. Co se mi ale moc líbilo, bylo to, že každá postava byla něčím jiná a svá, takže si tu každý čtenář najde svého oblíbence. Nebyly to jen takové ty “plytké postavy”.
Celá kniha postupně gradovala a já jsem měla čím dal větší chuť pokračovat ve čtení. Velký podíl na tom měl i fakt, že se příběh odehrával v prostředí, které jako Čech znám a je mi blízké. A to platí i o určitých historických zmínkách a legendách.
Konec pro mě byl opravdu překvapivý, nějak jsem ho nečekala O to víc se těším na jaro, kdy se dočkáme pokračování, po kterém budete po dočtení toužit i vy.
8,5⭐️/10⭐️ Konec knihy pěkně zamíchal kartami. Věřím, že nám druhý díl bude mít co nabídnout, takže si tu 1,5 hvězdičky nechám ještě v záloze.
Za knihu děkuji autorce a celou recenzi najdete u mě na bookstagramu (@_knihomolka_karla_ll)
Hoci autorke vyšlo už viacero kníh, až doposiaľ som žiadnu nečítala. Pri Bohemian Royals ma zaujala anotácia, príbehy z kráľovského prostredia mám rada, tento bol ešte ozvláštnený tým, že sa odohrával v prostredí Česka, takže keď ma oslovila autorka, či si nechcem jej novinku prečítať, neváhala som. Za seba môžem povedať, že moje očakávania boli naplnené a príbeh som si užila. Veľmi sa mi páčil nápad zasadiť kráľovskú rodinu do známeho prostredia nášho suseda a zároveň pridať kráľovskému prostrediu moderný nádych.
Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu viacerých postáv, no primárne sa sústredí na osudy troch hrdinov - nového kráľa, jeho mladšej sestry a bratranca. Sadol mi aj autorkin štýl, kniha sa mi čítala dobre
Albert sa po tragickej smrti svojho staršieho brata stáva nečakane kráľom. Na svoju úlohu vôbec nie je pripravený - už od detstva vedel, že kráľom sa raz stane jeho brat Václav, nikdy nemal veľa povinností, skôr si užíval život plnými dúškami. Teraz to na neho padá zo všetkých strán, no musí sa vzchopiť a dokázať svojmu ľudu, že sa naňho musí spoľahnúť. Ešte k tomu sa do príprav jeho korunovácie zapojí aj jeho láska zo strednej, čo jeho zmiešaným pocitom tiež nepomáha.
Sedemnásťročná Leontýna veľmi ťažko znáša stratu svojho milovaného brata, no aj napriek smútku musí naďalej plniť svoje povinnosti. Jediným svetlom v jej temnote je Jonáš, praktikant, v prítomnosti ktorého dokáže aspoň na chvíľu zabudnúť na všetko trápenie.
Felix je rodinný rebel. Aby nad ním rodina mala aspoň malú kontrolu, rozhodne sa mu prideliť osobného strážcu, ktorý ho bude nasledovať pri každom kroku. Toto opatrenie sa mu vôbec nepáči, no čím viac času s Janom trávi, tým viac mu je sympatický...a možno aj niečo viac.
V príbehu nechýba moderná kráľovská rodina, popis rôznych historických pamiatok v Prahe, romantika, nejaké tie intrigy a tajomstvá. Po celý čas som mala pocit, že na celej situácii niečo úplne nesedí a niečo mi uniká. Vyzerá to tak, že na hrade majú nejakého intrigána, no zatiaľ úplne netuším, kto by to mohol byť. Mám určité podozrenia, ale či je to tak sa dozviem až v pokračovaní.
Počas záverečnej korunovácie sa toho toľko udialo (a pokazilo sa všetko, čo mohlo), až som sa nestihla čudovať...a zrazu bol koniec! V tom najlepšom! Mám asi milión otázok. Čakanie na ďalší diel bude naozaj ťažké.
Korunovace je prvým dielom pripravovanej trilógie. Druhý diel by mal vyjsť na jar 2023.
Když nebudu hodnotit že to je další pos***á série knížek, tak hodnotím knihu jako velmi dobrou. Alternativní pohled na minulost v moderní době je skvělý nápad a člověk se nenudil.
Námět a hlavně anotace knihy zní absolutně skvěle. Co kdyby na Pražském hradě nesídlil prezident, ale král? Nápad s monarchii v České republice se mi moc líbil a upřímně doufám, že v dalších dílech se dočkáme třeba i hlubšího kontextu, jak bude monarchie ovlivňovat republiku, to by bylo zajímavé :)! V knize se nachází velké množství postav, což v rámci eknihy je docela masakr, ale pro papíráky je autorka připravena a na konci najdete kompletní seznam. Stejně je u knihy i hezká mapa na začátku, pro dokreslení atmosféry. Velké množství postav u mě bohužel způsobilo pomalejší čtení a hůře se mi dostávalo do příběhu. Naše tři hlavní postavy - Albert (budoucí král), Leontýna a Felix, měly každý svůj zvláštní osud. Kniha byla celkem smutná, jelikož každý se vyrovnával se smrtí svého krále a jen těžko se jim po krátké době přizpůsobovalo další korunovaci.
Autorka píše hodně popisně a v rámci příběhu dostaly dost prostoru i vedlejší postavy, které hodně komplikovaly děj. Ať už to byl stážista, osobní ochranka nebo zahradníkova dcera. Příběh je plný rodinných dramat, tajných lásek, detektivní zápletky, závisti a touhy po moci. Jako velké plusy v knize jsem určitě vnímala zapojení českých pohádek a různých legend. Dotvářelo to hezky dané prostředí, do kterého nám autorka příběh zasadila. Dobrá byla i zmínka o dřívějším komunismu a postava Třešničky :D.
Co mě zarazilo byla zvláštní jména (Čeněk Břitva, nebo když ve stájích narazíte na pana Juráška :D). A zmíněné anglicky show must go on, které mi v českém prostředí nějak nesedlo. Leontýna mi jako postava vůbec nesedla, vadilo mi její zvláštní chování, ale zajímal mě daleko více Albert. Doufám, že v dalším díle dostane více prostoru :). Posledních cca 50 stran kniha dostala celkem akční nádech a konec byl docela zajímavý. Takže nezbývá, než čekat na jaro 2023, kdy je přislíbeno pokračování :)
Moc děkuji autorce za oslovení a poskytnutí eknihy k recenzi ještě před oficiálním vydáním knihy.
Hned na začátek musím říct, že tohle jsem si užila. Originální nápad o tom, že bychom místo prezidenta měli královskou rodinu, se mi hodně líbil. Navíc má kniha povedenou obálku, která na první pohled zaujme.
V příběhu je však spousta postav, ve kterých jsem se občas ztrácela a až u konce jsem zjistila, že je vzadu seznam všech postav. Takže taková rada pro vás. Každá postava je jiná, má svůj charakter a vy si tak najdete své oblíbence i ty, kteří vám nejspíš zase tak nesednou. Já si oblíbila Konstance a Leontýnu s Jonášem. V jejich lince narazíte na několik pohádek o princeznách a s tím i lehké zamyšlení. Zároveň jsou tu zakomponované i legendy, což také beru jako plus. A pokud jsem někoho neměla ráda, pak Viktorii, spolu s ní jsem pak podezřívala ještě jednu postavu, ale to si asi nechám zatím pro sebe.
Autorka zde také používá dost popisů, přeci jenom prostředí Pražského hradu si o to přímo říká. Bylo skvělé pohybovat se v prostředí, které je mi blízké a ocitnout se také jednou v příběhu v Čechách. A pro nás, kteří Prahu zase tolik neznáme, je na začátku krásná mapička. A ten konec? Mám dost otázek, takže se těším na druhý díl, který vyjde na jaře 2023.
alternativní historie láska dědictví romantika královská rodina pro dospívající mládež (young adult) ztráta blízkých LGBT, queer, LGBT+
2019 | Cool Girl! |
2016 | Náhodní lháři |
2022 | Korunovace |
2017 | Nevyzpytatelný |
2017 | Střepy mozaiky |
Myslím si, že tohle byla opravdu královská jízda? To si tedy rozhodně myslím! Líbil se mi celý koncept založený na České republice a líbilo se mi i to, že jsme to pořád neměli servírované jen z pohledu jedné postavy. Co se postav týče, tak těch se v příběhu nachází opravdu velké množství a o to je to celé, taky zajímavější, protože se nemáš čas chvíli nesoustředit. Svým způsobem mi to lehce připomnělo Červenou, bílou a královsky modrou, ale myslím, že za to hlavně může ta myšlenka toho království. Jestli se něco autorce opravdu musí nechat, tak to konkrétně to, že zvládá bravůrně vykreslovat jednotkové charaktery i prostředí. Zápletka se mi taky zdála zvládnutá a dobře promyšlená. Když se to vezme kolem a kolem, asi bych nenašla vyloženě něco, co by mi na knize vadilo, takže si ode mě odnáší krásné 4 z 5
Autorce děkuji za poskytnutí knihy k recenzi.