Boj o Jeruzalém
Dore Gold
Radikální islám, Západ a budoucnost Svatého města. Na pozadí třítisícileté historie města a dějin tří monoteistických náboženství autor předkládá vazby muslimů, křesťanů a židů ke svatým místům v Jeruzalémě a jako diplomat a politolog dokazuje, že svobodný přístup k mešitě Al Aqsá a Skalnímu dómu, Chrámu Božího hrobu a Zdi nářků může v současné době zajistit jen Stát Izrael, protože Západ přišel v této otázce o svoji věrohodnost. Kniha je nepostradatelným zdrojem informací pro všechny, kdo se zajímají o izraelsko-arabský konflikt a situaci na Blízkém východě. Dore Gold, bývalý velvyslanec Izraele v OSN, se v poslední době podílí na izraelsko-palestinských jednáních.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2014 , GaramondOriginální název:
The Fight for Jerusalem, Radical Islam, the West and the Future of the Holy City, 2006
Od prvního vydání knihy už uběhl nějaký čas, zdroj pro Studium konfliktu a míru v Jeruzalémě je to však perfektní.
Hutná fakta, čísla, (i nedavna) historie, poctivě ozdrojovano. Je to samozřejmě chtě nechtě psané ze "západního" pohledu, nicméně i s vedomim toho to poměrně jasně formuje názor na problém a zúčastněné strany. Me osobně kniha leccos osvětlila i připomněla. (Precijen malou cast te historie jsem jako puboš zažil.) A hlavně ukázala, ze věci jsou komplikovanější než běžně ukazují média a než si to běžný středoevropan představuje.
Famozní kniha! I když se patrně najdou tací, kteří budou tvrdit, že autor, bývalý velvyslanec Izraele v OSN, není objektivní a přihrál si malou domů, že kope za svůj tým a spílá těm chudákům (pro)palestinským a srdečným dobrovolníkům z Hamásu a OOP, a dalším více či méně teroristickým fan klubům. Tak ono nikdy nic není černobílé. Kniha je však skvěle ozdrojována a nabízí tak potenciálně další prameny ke studiu, a nechť si tedy každý vytvoří svůj názor sám. Boj o Jeruzalém začíná v období starověku představením Davidova rodu a popisuje dobu Prvního a Druhého chrámu. Jejich výstavbu a také okolnosti, které vedly ke zničení obou chrámů. Právě tuto část dějin mám nejraději (mimo vznik a učení chasidismu). V knize je velmi čtivě popsáno bar Kochbovo povstání. Nezachází do velkých detailů, ale to nejdůležitější je uvedeno. Jak toto povstání skončí a jaké zákony ještě před svou smrtí stačí Hadrianus zavést. Snahou Římanů je vymazat jakékoli informace o židovské civilizaci a Judsko je přejmenováno na Palestinu. Jsme ve druhém stol. n.l. Pane Bože, prosím ať si to přečtou ti, co tvrdí nebo si myslí, že Palestina tady byla "vždy" a Izrael je novověký sionistický rozmar přeživších 2 sv. válku. !!! Druhá polovina knihy se věnuje pronikání Islámu z Arabského poloostrova na Blízký východ a jeho vliv a dopad na Jeruzalém. Je to smutné čtení. Ve své podstatě stručně popisuje jednání jednotlivých států ve vztahu k Izraeli a k židovsko -palestinskému konfliktu. Některé skutečnosti a rozhodnutí OSN se příčí zdravému rozumu, stejně jako prohlášení některých politiků, která jsou pouhými alibistickými hrátkami na obě strany. Je zde mnoho hráčů. Ale jako by o Židy a o jejich právo mít svou vlast, o mír, šlo až na posledním místě.
Výborná faktografická kniha. Uváděná tvrzení autor patřičně dokládá odkazy na zdroje. Bylo by fajn, kdyby si knihu přečetli hlupáci z řad politiků EU.
Velmi poučná a důležitá kniha .Jednak z hlediska historie- jde zde zevrubně popsána historie Blízkého východu, která úzce s Jeruzalémem souvisí- a také z hlediska budoucnosti - co bude s památkami a s odkazem Jeruzaléma, jestliže zvítězí názor dát do správy části Jeruzalému vyznavačům Islámu - patrně nic dobrého.
Autor je bývalý poradce dvou izraelských premiérů a bývalý velvyslanec při OSN.
Přesto napsal nestranně poměrně obšírně pojednání o statusu Jeruzaléma.
Celá kniha je poctivě ozdrojována.
Gró knihy je úvaha, proč má zůstat Jeruzalém nerozdělený a pod správou Izraele, který jediný je schopen zaručit svobodný přístup k památkám všech tří monoteistických náboženství.
Kniha se samozřejmě zabývá i historií Jeruzaléma, snahou o domluvu s Palestinci i selháním OSN.