Boj o Jeruzalém přehled
Dore Gold
Radikální islám, Západ a budoucnost Svatého města. Na pozadí třítisícileté historie města a dějin tří monoteistických náboženství autor předkládá vazby muslimů, křesťanů a židů ke svatým místům v Jeruzalémě a jako diplomat a politolog dokazuje, že svobodný přístup k mešitě Al Aqsá a Skalnímu dómu, Chrámu Božího hrobu a Zdi nářků může v současné době zajistit jen Stát Izrael, protože Západ přišel v této otázce o svoji věrohodnost. Kniha je nepostradatelným zdrojem informací pro všechny, kdo se zajímají o izraelsko-arabský konflikt a situaci na Blízkém východě. Dore Gold, bývalý velvyslanec Izraele v OSN, se v poslední době podílí na izraelsko-palestinských jednáních.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 2014 , GaramondOriginální název:
The Fight for Jerusalem, Radical Islam, the West and the Future of the Holy City, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boj o Jeruzalém. Přihlašte se a napište ho.
Od prvního vydání knihy už uběhl nějaký čas, zdroj pro Studium konfliktu a míru v Jeruzalémě je to však perfektní.
Hutná fakta, čísla, (i nedavna) historie, poctivě ozdrojovano. Je to samozřejmě chtě nechtě psané ze "západního" pohledu, nicméně i s vedomim toho to poměrně jasně formuje názor na problém a zúčastněné strany. Me osobně kniha leccos osvětlila i připomněla. (Precijen malou cast te historie jsem jako puboš zažil.) A hlavně ukázala, ze věci jsou komplikovanější než běžně ukazují média a než si to běžný středoevropan představuje.
Kniha Boj o Jeruzalém v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
Autor je bývalý poradce dvou izraelských premiérů a bývalý velvyslanec při OSN.
Přesto napsal nestranně poměrně obšírně pojednání o statusu Jeruzaléma.
Celá kniha je poctivě ozdrojována.
Gró knihy je úvaha, proč má zůstat Jeruzalém nerozdělený a pod správou Izraele, který jediný je schopen zaručit svobodný přístup k památkám všech tří monoteistických náboženství.
Kniha se samozřejmě zabývá i historií Jeruzaléma, snahou o domluvu s Palestinci i selháním OSN.