Bol lásky prodejné
Alena Wagnerová
Když Alena Wagnerová připravovala svoji knihu o Sidonii Nádherné (Argo, 2010), narazila v pozůstalosti Sidoniina staršího bratra Jana na unikátní konvolut několika desítek dopisů pražských lehkých žen a dívek z prvního desetiletí dvacátého století. Na jeho základě A. Wagnerová načrtla portrét Jana Nádherného, velmi zajímavé, výrazné osobnosti s bohatým společenským a kulturním životem a se silným sociálním cítěním projevujícím se mj. právě ve vztahu k služebnicím lásky. Na pozadí jeho styků s tímto polosvětem se nám tak otevírá autentický a svým způsobem jedinečný pohled do sociálního a pocitového světa příslušnic „nejstaršího řemesla“ s jejich radostmi, bolestmi, touhou po lásce i vypočítavostí. Součástí knihy je bohatý obrazový materiál a také esejisticky pojatá studie o pražské prostituci, jejím prostředí a podobách v prvním dvacetiletí dvacátého století z pera historičky Mileny Lenderové.... celý text
Brala jsem to spíš jako takový exkurs do doby konce 19. a počátku 20.století, způsobu tehdejšího života mladých mužů a nemuseli být ani šlechtici jako Johannes, kdy nebylo nic pohoršujícího zajít si sem tam se pobavit do bordelu, předmanželský sex byl nemyslitelný .. . Výborně sepsáno, zčásti literatura faktu, poznámky pod čarou čtenáře uvádí do celkového obrazu, vysvětlují, text je také doplněn fotografiemi a dopisy prostitutek Johannesi Nádhernému, který byl zřejmě v této komunitě lehkých holek dost oblíben kvůli své citlivosti a jemnosti.. Tento způsob života se mu nakonec vymstil, když se nakazil syfilidou a svůj život ukončil sám ve věku 29 let. Jelikož jsem četla knihu i o Sidonii - Johannesově sestře a také jsem velký milovník staré Prahy- tak tato kniha jenom dokreslila celkový obrázek a já jsem jako čtenář velmi spokojená. Některé informace pro mě nebylo nové, ale tak nějak se vše pěkně propojilo :-)
Kniha se mela jmenovat jinak, venuje se prevazne zivotu Johannese N. a bol lasky prodejne je zminen jen okrajove.
Je dobre nejprve precist "Sidonii" od stejne autorky. Vlastne staci si precist jen tu jednu knihu...
Celkově krásná kniha, pěkně vypravená, obsahuje poznámkový aparát, rejstřík. Čtení je tak pohodlné, pod čarou se vždy okamžitě dostaneme do obrazu, poučíme se o osobnosti, místě atd. To je pro čtenáře opravdu konfortní. Přílohy, fotografie a hlavně text dává možnost pohledu téma a na dobu před první světovou válkou. Postupně vyvstává obraz Johannese Nádherného. Doplnila jsem si tak mozaiku doby i osobností spojených s Vrchotovými Janovicemi. Jsem vděčná autorce za tuhle knihu. Čte se krásně díky bohatému, ale přirozenému jazyku, to se týká i doplňující studie Mileny Lenderové.
Citlivý náhled na poznání a poznávání Johannese Nádherného.
Poznávání Johannese samotné tělesné lásce a poznání jeho citlivé niternosti...
Na počátku 20.století byl předmanželský sex něco nepřípustného a tak mladí muži navštěvovali kněžky lásky.
Johannes byl častým návštěvníkem,ale myslím si,že hledal něco více než jen tělesnou rozkoš,,,
Množství a obsah psaníček dokládá,že nebyl pro slečny jen pouhým zdrojem finančního příjmu,,,
Johannes Nádherný byl neméně zajímavá osobnost jako jeho sestra Sidonie Nádherná,,,
Knihu doplňují informace od historičky Mileny Lenderové o pražské prostituci počátku 20.století.
PS.Kolik zůstane po nás,odeslaných sms a emailů,,,?
Velice zajímavý pohled do prostředí pražských nevěstinců a života jejich zaměstnankyň. V porovnání se světem jejich zákazníků, který reprezentuje Johannes Nádherný, vystupuje na povrch falešná morálka tehdejší společnosti v oblasti sexuality, kdy pro každé pohlaví platila odlišná měřítka.
Praha prostituce Sidonie Nádherná z Borutína, 1885-1950 dějiny prostituce
2010 | Sidonie Nádherná a konec střední Evropy |
1998 | Dopisy Mileny Jesenské |
1968 | Neohlížej se, zkameníš |
2015 | Milena Jesenská |
2003 | České ženy |
Knihu jsem četla až po přečtení knihy o Sidonii Nádherné, takže část informací se opakovala, jen byla tentokrát předána prostřednictvím Johannese, což v mém případě vnímám, jako výborné doplnění obrazu dané rodiny a doby. Navíc v kultivovaném podání Aleny Wagnerové je i čtení o nevěstincích a prostituci studnicí informací, nikoli bulvární senzacechtivou knihou, jak by se snadno mohlo stát. A kromě výše uvedeného jsem si rozšířila obzory, třeba o to, co to znamená "šupem". Vždy jsem si myslela, že to znamená "honem, rychle". Omyl ;-)