Botčan, mazlíček staré Kijo
Sóseki Nacume
Román inspirovaný Sósekiho pobytem na Šikoku, kde působil jako mladý nezkušený učitel v Macujamě, ve kterém s humorem kritizoval maloměstské pokrytectví a zpátečnictví.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1942 , Průlom (Pavel Prokop)Originální název:
坊っちゃん, 1906
Kromě samotného příběhu se mi hrozně líbil překlad, který mnohde působí zastaralým dojmem, ale o to pro člověka snazší se do knihy ponořit a nasát dobovou atmosféru. Vzhledem k tomu, jaký je hlavní hrdina jelimánek, tak kniha obsahuje bezpočet vtipných momentů (např. jak Botčanovi spadly peníze do žumpy) a člověk se u ní dost nasměje.
Povinná četba do předmětu Japonská literatura v tomto případě nebyla tak hrozná, narozdíl od druhého povinného kousku, Gendžiho, tady jsem s hrdinou i občas soucítila, i když je pravda, že během první části kapitol o jeho učitelské kariéře mě neskutečně štval, jak dával všem přezdívky, všechny hodnotil a pohrdal jimi. Svým způsobem si část toho, co se mu dělo zasloužil. Později jsem hlavního hrdinu začala mít mnohem raději, jak se začalo ukazovat, o kolik jsou od něj horší ti profesoři, kteří umějí jednat s lidmi. Díky knize jsem si pokládala mnoho otázek a vedla s ní polemiku.
7/10
Sebevědomý a dalo by se říci i tak trochu nafoukaný hlavní hrdina a jeho dobrodružství. Celkem zábavný příběh ze života středoškolských učitelů v malém přímořském městečku, zabývající se tématem morálky - všichni ti rádoby vzorní, moudří a rozumní kolegové jsou ve skutečnosti mnohem falešnější než samolibý, chvástavý a cynický hlavní hrdina, se kterým nelze než sympatizovat :) Taková morální studie a komediální satira zároveň. Příjemné čtení, oproti Kokoru svěží, lehčí.
Zpočátku úsměvné vyprávění o nezkušeném gymnaziálním profesorovi postupně graduje spolu s intrikami pokryteckých kolegů a provokatérských studentů. Vcelku zajímavá novela, i když kvalit Polštáře z trávy a Sanširóa jistě nedosahuje.
zfilmováno japonská literatura
2020 | Kokoro |
1958 | Polštář z trávy |
1996 | Sanširó |
2023 | Sen deseti nocí |
2023 | Boččan, mazlíček staré Kijo |
Velice vtipně napsáno, pobavilo mě. Protože to bylo psáno více méně podle skutečných životních zážitků samotného autora, získáte při přečtení zajímavý vhled do japonských reálií a do východního pojetí a vnímání světa. Rozhodně doporučuji.