Boudica: Vysnívaný orol

Boudica: Vysnívaný orol
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68609/boudica-vysnivany-orol-68609.jpg 4 50 50

Boudica série

1. díl >

Vysnívaný orol oživuje korene pôsobivého príbehu, ktorý nestráca na aktuálnosti ani s odstupom stáročí. Je to príbeh z čias, kedy Britániu obývali kmene druidov. Z čias, keď bol svet ľudí plný čarov, vášní, odvahy a hrdinstva...

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , MF Slovensko
Originální název:

Boudica: Dreaming the Eagle, 2003


více info...

Přidat komentář

Slavomír53
11.11.2023 5 z 5

Veľká škoda, že ide o jediný do slovenčiny preložený diel tohto knižného radu. Ale ak hodnotenie na DK (77 %) odráža dojem čitateľskej obce, potom chápem, že sa nakladateľstvu neoplatilo pokračovať vo vydávaní. Skutočne nádherný román, a hoci mu možno vytknúť mnoho vecí po stránke vojenskej (viď napr. príspevok používateľa martin3199), po stránkach ostatných je to naozaj dielo temer dokonalé. Nenásilne navodzuje u čitateľa pocit, že sa nachodí priamo v krásnej starobylej Británii, v krajine ostrovných Keltov, ktorých pred výbojnými Rimanmi chránil prieliv. Kelti, rozdrobení rovnako ako kmene v Germánii, sa však viac nemôžu spoliehať na more, a proti vylodivším sa Rimanom sa musia zjednotiť. Dejom od začiatku sprevádza mladé dievča, a je zaujímavé sledovať jej dospievanie v medziach vtedajšej kultúry. Jeden z najobľúbenejších románov.

hanzmb
07.08.2023 4 z 5

Do knihy jsem se pustil z důvodu dalšího pohledu na historické období popisovaného v Scarrowově sérii Orel. Teprve později jsem zjistil, že má jít o fantasy. Naštěstí toho fantasy tam je jen minimum. Žádné vstupy nadpřirozených bytostí, jen vlastně jde o výklad snů. To by se dalo i vysvětlit kvalitní úrodou houbiček v tehdejší Anglii :-). Takže knihu beru jako historický román s velkou autorčinou "fantazií". A stojí to za přečtení. Hlavně popisy života tehdejší společnosti jsou vynikající. Do 5* hvězdiček mi chybí víc logiky, kterou autorka obětuje zajímavosti příběhu. Tam jedině převládá fantasy nad historií.


ADE138
24.05.2020 4 z 5

Napínavý dobrodružný příběh. O období, o kterém vypráví, toho moc nevím. Více než samotný příběh mě bavil a zajímal popis způsobu života, zvyky a kultura.

Vojslava
22.03.2019 4 z 5

Čtivý příběh, který s větší dávkou fikce zpracovává historické téma, kterým prošlo už velké množství spisovatelů. Utváření děje je sice pořád stejné - velká bojová scéna, z níž vyplynou nějaké důsledky, a lásku a vášeň kromě té bojové aby čtenář taky pohledal, ale výsledek je přesvědčivý. Jen mne neobyčejně štval překladatel s termíny "věštec" a "vědma" - když už na přebalu ti druidové jsou... :-) Ale rozhodně se pustím i do dalšího dílu.

martin3199
04.05.2017 1 z 5

Tato kniha mě na začátku velmi zaujala a asi do strany 490 jsem se od ní nemohl odtrhnout.Líbil se mi popis Breaky a její dospívání.
Co mě na knížce opravdu zklamalo?Vykreslení boje proti Římanům.Chápu, že se autorka snažila zachytit chrabrost a vlastenectví britských kmenů bojujících proti Římanům.Pochválil bych ji za její znalosti o chovu koní, ale zároveň bych chtěl zkritizovat její líčení bitev.Podle jejího líčení Římané padali jako mouchy, i když Britové byli v početní nevýhodě.Tak zaprvé-Římané měli 4 legie a pomocné sbory(auxiliary).V podstatě to byla armáda o cca.30 000-40 000 mužích.Konfederace britských kmenů mohla mít 50 000-100 000 mužů.Římané měli disciplínu a byli mnohem lepší, co se technologie týče.V knížce jsem nenašel žádné balisty ani katapulty.V knížce je líčeno, že Breaka udržela křídlo proti Vespasianovi.Vespasianus ale nebyl nikdy poražen v Británii.Všechnu tuhle problematiku bych tu mohl psát do nekonečna.Miluju historické romány z dob vylodění v Británii.Nakonec bych asi doporučil sérii knih od anglického spisovatele Simona Scarrowa, který ve své knižní sérii věnuje vylodění v Británii. :)Omlouvám se, ale mě tato knížka hluboce zklamala.

vivalamuff
30.03.2017 5 z 5

Už je to nějakých let, co jsem tuhle knížku četla poprvé. A stále si velmi dobře pamatuji děj. S Breakou prožijeme dětství a dospívání, první lásku ke Caradocovi, mladému válečníkovi, do něhož jsem se knižně sama zakoukala :-) Osud Breaky je od počátku ne zrovna šťastný, o to více zajímavý. Spisovatelka se navíc drží historických událostí, jak nejlépe může, což je jedině dobře, protože se člověk hodně přiučí. Na konci knihy se nám z Breaky stane Boudica - bojovnice, která stmelí kmeny dohromady proti nenáviděnému nepříteli - Římu. Tahle kniha si zaslouží rozhodně vyšší hodnocení, než jaké momentálně má... za mě palec nahoru.

Richie1
01.01.2015 4 z 5

Vynikající román (první z čtyřdílné série) z prostředí starověké Británie, kdy se římští vládci, počínaje císařem Caligulou, rozhodli začlenit tento ostrov do své stále se rozšiřující říše. Breaka, mladá dcera vládkyně kmene Icenů, se učí bojovat a učí se vést bojovníky. Učí se na Moně, malém ostrově, který je sídlem druidů a kde se cvičí ti nejlepší bojovníci Británie.
Britské kmeny jsou tradičně navzájem znepřátelené, ale římská invaze je donutí jednat společně. Společně se postaví invazním jednotkám a společně bojují za udržení své nezávislosti. Do jejich čela se dostává Breaka a po jedné z bitev dostává nové jméno. Boudica - Ta, která přináší vítězství.
Manda Scottová píše velmi poutavě. Čtenáře děj pohltí a on se ocitá v tajemných lesích a vřesovištích starodávné Británie, kde druidové a starší kmenů řídili životy lidí, kdy se snily a naplňovaly sny a bohové promlouvali ke smrtelníkům. A také se ocitá v ležení nepřemožitelných římských legií a podrobně se seznamuje s životem i bojem těchto dokonalých vojáků.
Velmi mě překvapila propracovanost a realita bojových scén. Bitvy, které autorka popisuje, jsou natolik živé, že není těžké se do bojů vcítit a prožívat je s napětím.
Autorka je původem veterinářka a i to se v románu projevuje při popisu chovu koní či bojových psů - vše s nebývalým citem a znalostí věci.
Román mě velmi příjemně překvapil, z historického hlediska mu nemám co vytknout a někdy až poněkud fantastické líčení praktik druidů beru s nadhledem jako dokreslení zajímavého života britských Keltů.
Velmi doporučuji všem, kdo se zajímají o ranou historii Británie.

nightlybird
08.07.2014 4 z 5

Tetralogii Mandy Scott Boudika jsem v podstatě přečetl díky svému počínajícímu „hosipu“.Narazil jsem na ni náhodně v knihovně a měl jsem pocit, že byla tady hodnocena vcelku kladně a naštěstí jsem si už nepamatoval, že byla označena jako sci-fi a fantasy (což je do jisté míry žánr, který dvakrát nemusím). A to je pochopitelně blbost – s fantasy to nemá nic společného a s SF už vůbec ne.
Je to čistokrevný historický román z Británie počátku letopočtu popisující boje keltských kmenů s Římany, snažícími se o kolonizaci britských ostrovů. Je pravdou, že popisované děje jsou nepochybně z větší části dílem autorčiny imaginace. Těžko si dělat představu o způsobu života a myšlení (především Keltů) lidí, od kterých nás dělí dvě tisíciletí. Písemných materiálů z té doby je poskrovnu (navíc převážně jednostranných – římských) a tak zbývají jen nepříliš četné archeologické nálezy. Přesto se ale autorce podařilo vytvořit dílo, které působí věrohodně, s živými plnokrevnými postavami, které je docela dobře čtivé a je sto zaujmout celou škálu čtenářů – od prostých zájemců o historii, po milovníky válečné vřavy i romantických příběhů a po „potomky Keltů“ mezi námi.Podařilo se také nenásilně „vmontovat“ do knih slušnou dávku druidské mystiky a keltského pohledu na přírodu kolem nás – a to možná vedlo k tomu řazení mezi fantasy, jak jsem ale říkal, je to historický román, hlavní postavy jsou historicky doložitelné, jak Keltové, tak i Římané. Dokonce se mi podařilo lokalizovat ostrov Mona (školící středisko druidů) – je to ostrov s nejdelším názvem obce na světě - velšsky se ostrov jmenuje Ynys Môn.
Takže mohu konstatovat, že jsem si docela početl, je to okolo 2000 stran celkem zábavného čtiva, které mohu s klidným svědomím doporučit. Mezi jednotlivými knihami jsou sice rozdíly v poutavosti, to je ale natolik subjektivní, že to nemá smysl rozebírat – platí známé „Někdo holky, někdo vdolky“ - proto jsem také nijak nehodnotil jednotlivé knihy, ale tetralogii jako celek.
A poznámka na závěr : Na motivy natočil v roce 2003 Bill Anderson film Královna bojovnice (který jsem žel bohu neviděl).

kryspin66
02.01.2014 4 z 5

Poutavá kniha. Neustále se něco děje. Řada postav s rozličným příběhem života. Dějiny Británie mě zajímají a je to zase z jiného úhlu pohledu než ze strany římských legií (Simon Scarrow atd,). Jsem zvědavý jak osudy budou pokračovat v dalším dílu.

tsal
31.08.2011 5 z 5

Tato skvělá kniha, která se pohybuje na pomezí mezi historickým románem a lehčím fantasy, vás zavede do země původních britských kmenů. Prostřednictvím hlavních postav poznáte jejich život, úzce propojený s přírodou, sounáležitost s rodinou a kmenem, kouzla a moudrost jejich věštců a odvahu jejich bojovníků. Spolu s nimi se vydáte proti římským legiím, které jim to vše chtějí vzít.

Krom dobře propracovaných a věrohodných postav, které si musíte oblíbit, strachovat se o ně a nebo je při nejmenším obdivovat, mě na této sérii zaujala i rovnováha, s jakou autorka dokázala propojit osobní příběhy a tragédie hlavních hrdinů s hrozbou, která visela nad celým ostrovem. Politika je zde zákeřná a bitvy napínavé a krvavé.

Pokud vás tedy tato tématika alespoň trochu zajímá, rozhodně doporučuji přečíst.

wendullka
30.07.2011

Stojí za to ji přečíst !!