Bouře
Kristina Ohlsson
August Strindberg série
1. díl >
Stockholmský finančník August Strindberg se rozhodl pověsit kariéru na hřebík a otevřít si vetešnictví. Jenže s jeho příjezdem do ospalé pobřežní vesničky jako by tu veškerá idyla skončila – za bouřlivé noci zmizí oblíbená místní učitelka. Policie v čele se sympatickou Marií Martinssonovou bezvýsledně prohledává okolí a atmosféra mezi starousedlíky houstne. Co se vlastně přihodilo? A proč v Augustovi roste přesvědčení, že klíč k vyřešení záhady má v rukou právě on?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2022 , VoxiOriginální název:
Stormvakt, 2020
Interpreti: Igor Bareš , Lucie Juřičková
Toto bylo mé první seznámení s autorkou, a jsem nadšený!! Obecně detektivky nečtu, ale rozhodl jsem vystoupit z mé čtecí zóny. Za reading copy moc děkuju albatrosmedia za zaslání v rámci spolupráce.
Kniha se mi četla velice dobře, a i když má kniha skoro 500 stránek, měl jsem ji přečtenou za skoro týden. Postavy se mi zdály realistické, situace taky a atmosféra celé knihy mě vtáhla do děje a dlouho nepustila.
Detektivní linka byla napínavá, lehká romantika tam také byla a ten konec byl šokující.
Za mě má kniha vše, co by měla mít a já moc doporučuji:)
Na tuhle knihu, kdy jsme se my čtenáři mohli seznámit s novou detektivní sérií, jsem se neskutečně moc těšila. Mám moc ráda, když se vžívám do nového vyšetřování, nových postav a prostředí.
Šlo o moje první setkání s autorkou a nemůžu lhát, jsem zklamaná, v ději jsem se hned od začátku ztrácela a moc jsem nevěděla, co se děje. Do čtení jsem se musela převážně nutit a nijak zvlášť jsem si knihu bohužel neužila a mrzí mě to.
Myslím si, že zrovna tohle je jedna z knih, které musíte číst v určitém rozpoložení a nesedne vždy. Možná se k ní někdy v budoucnu ještě někdy vrátím a budu z ní nadšená. Určitě by to nebylo poprvé ani naposled. Takhle mě potrápil například Kundera se Směšnými láskami, nebo Boris Vian a jeho Pěna dní, a samozřejmě spousta dalších.
Po pár letech jsem tu samou knihu zkusila přečíst znovu a byla jsem nadšená.
Tudíž nevěším hlavu! A knihu si plánuju znovu přečíst za nějaký ten pátek!
Takže bohužel prozatím kniha Bouře ode mě nezískává zrovna valné hodnocení, ale věřím, že si svoje čtenáře najde a budou z ní nadšení!
Ačkoli autorka už pár knih napsala, Bouře je první, do které jsem se pustila i já. A byla to skvělá jízda! Myslím, že se příběh bude líbit všem milovníkům detektivek, kteří mají rádi příběhy zaměřené na samotné vyšetřování. Žádné krvavé scény, nic nechutného. Jen lehké mrazení, protože budete přemýšlet, kdo byl pachatelem. Zkrátka všeho akorát a výsledek povedený.
moře a oceány detektivní a krimi romány tajemství Švédsko severské krimi vesnice švédské detektivky vetešnictví zakázaná láskaAutorovy další knížky
2013 | Nechtění |
2013 | Sedmikrásky |
2015 | Skleněné děti |
2022 | Bouře |
2015 | Lotosové blues |
U Bouře jsem měla občas pocit, že čtu román, přestože detektivní zápletka nechybí. Jde o styl jakým je kniha napsaná, pomalé tempo, žádné divoké zvraty a spíše románové zpracování. Líbilo se mi venkovské prostředí, ve kterém se příběh odehrává, popisy okolí i postupné odhalování vztahů mezi místními lidmi.
Hlavní postavy není těžké si oblíbit. August, po kterém je nová série pojmenována, je sympaťák každým coulem. Má stejné jméno jako jeden známý švédský spisovatel, ale na neustálé narážky lidí je zvyklý a bere je s nadhledem. Policistka Maria, řešící závažný problém i v soukromí, působí příjemně a lidsky. Je pravděpodobné, že si tito hlavní hrdinové v dalších dílech k sobě vybudují bližší vztah.
Kniha je vhodná pro čtenáře, kteří ocení detektivku bez krvavých scén a nepotřebují svižné tempo děje. Trochu může zklamat čtenáře, kteří mají načteno více detektivek a čekají od příběhu něco originálního nebo hodně překvapivé rozuzlení. Něčemu podobnému dávám většinou přednost i já, přesto přečtení nelituji, naopak je fajn si občas přečíst klidnější detektivku. Celkově je to zdařilý první díl nové série.