Ledoborec
Kristina Ohlsson
August Strindberg série
Z ledových hlubin se dere temnota. Druhý díl atmosférické detektivní série. Do ospalé přímořské vesničky Hovenäset přišla bílá zima. August Strindberg je šťastnější než kdy dřív: jeho vetešnictví si vede skvěle, a navíc je čerstvě zamilovaný. Během mrazivé lednové noci však jeho idylou otřese požár, který zničí dvě chatky u moře. Jedna patřila Augustovi a druhá místnímu starousedlíkovi Axelovi. Inspektorka Maria Martinssonová se pouští do vyšetřování, které se záhy rozšíří o vraždu. Někdo skrývá smrtící tajemství… a nebezpečí hrozí Augustovi i Marii.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , Kniha ZlínOriginální název:
Isbrytare
Knihu jsem přečetla opět rychle, zápletka velice zajímavá, jsem zvědavá na to jak se vyřeší vražda z června 1989.
Zápletka, žádná krvelačnost i trochu lidskosti, prostě fajnové čtení.
K sérii se vrátím :-)
Po dlouhé době jsem se nemohla a nemohla ... prostě nemohla zaposlouchat. I po pár přehrávání zpět mne příběh neuchvátil a nezaujal natolik, abych si ho užila až do konce. Dala jsem to, ale nic ve mne nezanechal. Šanci dám třetímu dílu, protože anotace mne opravdu nadchnula a třeba si autorka zlepší reputaci (jasně, že u mě:o)))
Jde to i bez potoků krve a vraždících maniaků. Dobrá, čtivá, pomalejší detektivka s motivem.
Bavilo ma rovnako ako prvý diel. Nečakaná zápletka z minulosti dej pekne oživila. A aj tá v prvom dieli vedľajšia linka týranej policajtky v tomto dieli pekne vygradovala. Na severskú detektívku prekvapivo málo mŕtvol :).
První díl se mi líbil trochu víc, ale i tenhle nezklamal..jen je potřeba se soustředit na spoustu severských jmen.
Čtivé, napínavé, severské a přitom ne tolik drsné. A to se mi právě líbí. Pro mne super druhý díl série. Takže se nechám překvapit příštím dílem. Dávám tak 4,5.*
Iba v skratke - nebavilo ma to.Sice ma prvý diel nadchol, v tomto je v X kapitolách nič. A keď ma to už nebavilo ani počúvať ako audioknihu, to už je čo povedať.Končim s Kristinou,tešilo ma ale viac ma už nezaujala. Sorry.
Apropo presne a výstižné to popísal Work dole nižšie v recenziách, tlieskam.
Je to trochu - ok, trochu dost - přitažené za vlasy, ale když se v tom zbytečně nenimráte, tak je kniha zábavná a čtivá.
Audiokniha... Poslouchatelná detektivka s příměsí červené knihovny... občas stupidní dialogy a trošku hloupí detektivové... Gunnar je jako slečna Marplová, jenže tady z něj dělají otravu a vlezlého dědka...
Posloucháno jako audiokniha. Po prvním díle už jsem si zvykla na postavy a knížka se mi líbila mnohem víc. Celou knížku se vlastně nic moc neděje a přesto je velice čtivá. Zajímavé, propracované postavy, neotřelé popisy zimní krajiny. Moc se těším na další díl a jsem zvědavá, jak dlouhou nás budou napínat s vraždou z Mrazírny.
Opět super čtení a nemám co kritizovat. Kniha se četla sama a obsahově se mi moc líbila.
Výlet na západní pobřeží Švédska se mi opět líbil. Úplně jsem viděla tu modrou oblohu nad zasněženou krajinou a ospalé městečko uprostřed zimy. Mám ráda tento styl detektivek a v této sérii jsem si oblíbila i spoustu postav, a to nejen Augusta a Marii, ale i Ray-Raye, Olu a dokonce i urputného Gunnara. Nemůžu jinak než dát pět hvězdiček a doporučit.
Velice, velice dobrá detektivka. Moc dobře se knihy této autorky čtou, čtenář se neztrácí v ději a hezky to utíká. Číst doporučuji postupně.
Dobrý námět, ale na knihu s polovičním počtem stránek. Z událostí na počátku by mě rozhodně nenapadlo, že za tím vším je svého druhu rodinná tragédie. A o to víc mě překvapilo, že ti, kteří to přežili, se rozhodli, příčiny utajit. Bojím se, že díky tomu utrpení není ještě konec.
At už vyjde další díl! Tenhle byl asi snad lepší než díl první. Ano,ona je to tlutá kniha,má přes 500 stran a autorka ráda a hodně rozepisuje,ale tohle vás vyloženě nutí,abyste si všechno přečetli,popisuje to tak líbivě,že já nechápu,jak tu někdo ohodnotil 1*?? Fakt?
Za mě výborný!
Atmosférická detektivní série... Ale kde je ta slibovaná atmosféra? A proč se to proboha jmenuje Ledoborec? Na nic z toho jsem odpověď nenašel, zato jsem si přečetl román s detektivní zápletkou, který je celý napsaný/přeložený v jednoduchých větách a který jako by vypadl z pera Boženy Němcové. Jako by...
V podstatě je to nějak takto: Zlý statkář bije děvečku. Ta ale miluje hodného chasníka ze vsi. V tom shoří myslivci seník. Přijedou to vyšetřovat četníci. Hájovna je ale zamčená a myslivec nikde. Všichni tuší, že myslivec není v pořádku, ale jak to zjistit, když je hájovna zamčená. 120 (!) stran střídavě berou za kliku, ale nic, nepovolí. Je jasné, že sedlák odvedle něco skrývá. A malý Josífek, to výřečné kvítko, je najednou nemluvný. I on něco skrývá. Na návsi se organizuje noční hlídka a celou vsí obchází stín... Ale nebojte, nakonec konečně řekne chasník děvečce, že ji miluje...
vraždy Švédsko severská krimi švédské detektivky
2013 | Nechtění |
2013 | Sedmikrásky |
2015 | Skleněné děti |
2015 | Lotosové blues |
2022 | Bouře |
První díl byl o kousek poutavější, zapůsobilo kouzlo novosti. Nicméně jednotlivé části této sérii čtu víc jako romány než jako detektivku či thriller. A užívám si je.