Brno 100 - Gastromapa Lukáše Hejlíka
Lukáš Hejlík
Fakt Brno? No jasně! Po bestsellerech 365 a 555 přichází Lukáš Hejlík s novou ediční řadou průvodců, které vám tentokrát dají ochutnat to nejlepší z konkrétních měst či regionů. Jako první vybral pořádně našlápnuté Brno, kde je teď opravdu pozoruhodná koncentrace skvělých kaváren, barů, bister, restaurací a pivnic. Lukáš dal dohromady žánrově rozmanitou stovku svých nejoblíbenějších podniků a přidal i další tipy na kulturu, architekturu, ubytování nebo prostě místa, která rozhodně stojí za výlet. Sám k tomu říká: "V Brně si převážná většina podniků na nic nehraje, scéna je přátelská, dokáže až komunitně spolupracovat, a možná i proto určuje ty nežhavější gastronomické trendy. Jestli dříve foodies museli jezdit hlavně do Londýna, Berlína nebo Budapešti, v českém kontextu dnes míří rozhodně do Brna." Tenhle průvodce vám poradí kudy a kam, ale pozor, projíst, propít a prožít Brno si žádá alespoň týden! Naplánuje vám ovšem klidně jenom víkend, nebo naopak i dva roky prázdnin. Takže fakt Brno 100? No na 100 %!... celý text
Přidat komentář
Nikdy jsem nebyl největším fanouškem Brna, ale to město mě nějakou oklikou vždy přitáhne zpět. Jelikož Brno není nejturistyčtější město, lidé vaří vlastně pro místní, a proto se musí velmi snažit. Pokud jste milovníci chození na blind, tak je tady velká šance, že skončíte na nějakém uhrančivém místě, kde to frčí elánem. My jsme se tahle slézali po úmorné škole v Bonjour Vietnam, na druhé straně ulice jsme měli Ramen, odkud jsme měli výhled na cukroví ze "Sorry pečeme jinak". Zkrátka gastro dělá Brnu dobrý jméno, transformuje ho a je tou nejlepší reklamou. To vše díky místním.
Těším se: Manya, Coffee Fusion, Matyho Chálka nebo Carlini.
Nikdy by mě nenapadlo, že zrovna Brno se stane místem, kde jsou samá skvělá bistra a restaurace, ale je to tak - za poslední 2 roky prošlo Brno výraznou gastronomickou proměnou. A Lukáš Hejlík ve své nové publikaci tyto nové podniky představuje.
Už navždy bude Hejlíkovi patřit status popularizátora a vedle Pohlreicha, i pionýra žrádla v ČR. To co dělá, dělá moc dobře.
Brno je láska ️ Pro mě jako velkého nadšence do gastra je kniha must have. I když většinu podniků znám, tak to vůbec nevadí a rád se zasním nad krásnými fotkami, který v knize jsou.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
2019 | 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka |
2021 | 555 – Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka |
2018 | Gastrokroužek - spojilo nás jídlo |
2022 | Brno 100 - Gastromapa Lukáše Hejlíka |
2016 | Věnované pohádky |
Skvělé. Pokud máte rádi dobré jídlo a chystáte se do Brna, tuhle knihu si sežeňte.
Moc se mi líbily krátké medailonky podniků, ve kterých se člověk dozvěděl velmi zajímavé příběhy stvoření těchto restaurací a kaváren a člověk měl pak pocit, že nesedí v neznámém prostředí, ale že byl zasvěcen do jeho tajů a že možná i něco ví o jeho majitelích.
Během jednoho víkendu jsme navštívili několik podniků doporučených v této knize a ani jednou jsme nebyli zklamaní - ano většinou je to ve vyšší cenové kategorii, ale ještě nikdy jsem si co se týče jídla neřekla tak silné "Ty peníze za to stály."
Jen jednou za ten víkend jsme zavítali do podniku, který v knize zmíněn nebyl a byla to katastrofa. Ne průměr, ale bylo to prostě fakt špatný. - Tím nechci říct, že pokud nějaký podnik v knize není zmíněn, že musí být určitě špatný, ale že pokud se knihy budete držet, máte jistotu, že nešlápnete vedle. :)
A navíc jsme se v knize dozvěděli i spoustu tipů na místa kam se zajít podívat, což se nám určitě hodilo, vzhledem k tomu, že jsme tam jeli poprvé.
Naše nejoblíbenější podniky:
- Būcheck
- Café Placzek
- Cà Phê Cổ