Byli jsme tady

Byli jsme tady
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542495/bmid_byli-jsme-tady.jpg 5 11 11

Nová škola. Nová nejlepší kamarádka. Nový kluk. A pak se stane, co se stát nikdy nemělo. Erica se probudí po propařené noci v pokoji přítele své nejlepší kamarádky. Nic z předešlého večera si nepamatuje. Je napůl nahá a po celém těle má načmárané vulgární obrázky, vzkazy a taky podpisy pěti spolužáků. Je mezi nimi i jméno jejího kluka Thomase. Co se vlastně stalo a proč tomu nikdo nezabránil?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis

After the Ink Dries, 2022

mrs.jungova
včera 5 z 5

Přiznám se, že pro mě není dvakrát jednoduché číst knihy na toto téma, protože se mi při čtení dost často otevárí kudla v kapse a prožívám nespočet ne moc příjemných pocitů.

Kniha se nám čtenářům snaží otevřít oči, že to, co se děje Erice v knize, se zrovna teď může dít nějaké dívce tam venku. Která si říká, že už tohle nechce prožívat, že nechce aby ji to ovlivnilo na celý zbytek života. Z toho důvodu se může člověk dostat i k mnohem temnějším myšlenkám.

S Erikou prožíváme každý den od dané situace, která jí doslova obrací život naruby. Není jednoduché prožívat její pocity. Autorka se (dle mého názoru) zhostila podání tohoto příběhu velmi dobře. Zpočátku jsem měla pochybnosti, ale nakonec jsem se od knihy nemohla odtrhout a přála jsem Erice šťastný konec.

Abych nezapomněla, máme tu i Thomase, Eričina “přítele, kteří se do sebe dá se říct na první pohled zamilovali. O to víc je bolestivější zjištění, že částečná vina leží i na jeho bedrech. Ačkoliv měl tu možnost to celé zastavit....

Na začátku knihy najdete upozornění ohledně obsahu knihy. Díky tomu si čtenář sám může před přečtení zvolit, zda čtení zvládne nebo knihu raději odloží.

Za mě rozhodně velké doporučení.

mamina2
16.11.2024 5 z 5

To, co vypadá jako super fór, je najednou tragédie. Je to silný příběh, který by měl být povinnou četbou. Šikana, která přivede hlavní hrdinku k pokusu o sebevraždu. Zbabělost nést zodpovědnost. Pocit nedoknutelnosti, který se rozhodnou podpořit rodiče v zájmu budoucnosti svých dětí a vlastní prestiže. Byla to síla, číst tuto knihu. Ale i když je určená pro dospívající, určitě dá mnoho i ostatním.

Knihomolka97
05.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Uff, tohle bylo silné kafe. Ale i takové příběhy je třeba číst. Na začátku je i varování, jaká témata kniha obsahuje. Šikana, sxuální obtěžování, victim shaming a další...

Autorka hodně sází na popisy pocitů a myšlenek, o nich je v podstatě skoro celá kniha. Díky tomu se do postav a celé té šílené situace opravdu lehce vžijete. Vyprávěno je z pohledu Eriky a Thomase. Oba se v tom dost plácají a garantuji vám, že to přenesou i na vás. Fakt jsem s cítila zle a některe momenty jsem musela prodýchávat. Bylo mi líto Eriky, Thomas na mě působil jako ufňukánek, zbabělec, sobec a neuvěřitelně mě štval. Bože, ten mě tak štval! I když neustále opakoval, co pro něj Erika znamenala, nevěřila jsem mu.

V závěru bych ještě přidala pár stran. Na jednu stranu jsem ráda, ze jsem to dočetla, protože na mě padala depka a na*raní (pardoon), ale zároveň to tak nějak rychle skončilo a nejsem s tím úplně spoko.
Překvapily mě ale komiksové ilustrace, ty byly moc pěkné.