Byli jsme tady (2024) | Databáze knih

Byli jsme tady přehled

Byli jsme tady
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542495/bmid_byli-jsme-tady.jpg 4 31 31

Nová škola. Nová nejlepší kamarádka. Nový kluk. A pak se stane, co se stát nikdy nemělo. Erica se probudí po propařené noci v pokoji přítele své nejlepší kamarádky. Nic z předešlého večera si nepamatuje. Je napůl nahá a po celém těle má načmárané vulgární obrázky, vzkazy a taky podpisy pěti spolužáků. Je mezi nimi i jméno jejího kluka Thomase. Co se vlastně stalo a proč tomu nikdo nezabránil?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis

After the Ink Dries, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byli jsme tady. Přihlašte se a napište ho.

Jane2016
16.02.2025 5 z 5

Young adult literatuře už nějakou dobu příliš neholduji. Možná jsem se jí přesytila v období dospívání, možná se jednoduše změnil můj vkus. Ať už je důvod jakýkoli, už dlouho se mi na nočním stolku neobjevila žádná kniha z tohoto žánru. Přesto mě anotace Byli jsme tady zaujala natolik, že jsem se rozhodla udělat výjimku – a nelituji ani vteřiny.

Dámy a pánové, tohle je jedna z nejlepších young adult knih, jaké jsem kdy četla. Příběh dívky, kterou zradili a zneužili její vlastní kamarádi, je syrový, drsný a nesmírně silný. Často jsem se přistihla, jak přemýšlím, jak bych se v jejím věku v podobné situaci cítila já. Jak bych reagovala? Co bych udělala? Některé pasáže na mě působily tak intenzivně, že jsem při čtení cítila úzkost.

Jsem vděčná, že vznikají knihy, které otevírají témata, o nichž se nemluví snadno, ale mluvit by se o nich mělo. Ukazují, že i ty nejtemnější okamžiky mají své řešení a že nikdo nemusí zůstat se svým trápením sám.

Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení – nejen pro dospívající, ale pro každého, kdo se nebojí silných příběhů, které v člověku zanechají stopu.

stesti.s.knihou
03.02.2025 5 z 5

Pokud bych vám měla doporučit jednu knihu, která na sockách nebyla moc vidět, ale rozhodně si zaslouží pozornost, je to kniha Byli jsme tady.
Kniha pojednává o zneužití mladé dívky a následné šikaně, která ji dožene až k tomu nejhoršímu možnému řešení. Autorka knihy má dar na vás maximálně přenést atmosféru a pocity ponížení a zmaru, které mladá hrdinka zažívá.
Pokud nejste psychicky dostatečně odolní, nebo prostě jen nesnesete těžké čtení, knize se raději vyhněte, protože vězte, že i já jsem při čtení zažívala pocity hnusu a úzkosti.
Měla jsem chuť hlavní hrdinku zabalit do deky, obejmout a vysvětlit všem jejím “kamarádům a spolužákům, jak ubozí jsou.
Kniha je určena pro young adult čtenáře, stoprocentně je ale vhodná i pro “nás starší.
Mám toho načteno spoustu a bohužel už se mi málokdy stane, že ve mně kniha vyvolá tak silné emoce. Téhle se to povedlo.

Ronnie68
22.01.2025 4.5 z 5

Knihu jsem přečetla skoro jedním dechem ...je rozdělena na 3 části a středu... příběh je vyprávěn z pohl3du Eriky a Thomase... a no ... skoro nemám slov ... tohle byli až děsivě realistický... to, co ti kluci (ale i holky) Erice provedli a pak se to snažili pokud možno zakopat pod koberec a sbalit celou vinu jen a jen na ní ... z toho se mi dělalo až zle... Erika svůj problém chtěla vyřešit jednou pro vždy... tnaštěstí pro ni se tak nestalo ... a to je fakt síla... postupně se vysvětluje celý příběh osudného večírku... I to že Thomas jako jediný má svědomí a nahlásí se ... příběh končí spíš otevřeně... hlavní hrdinka se stává sebevědomější ... ale nevím jestli taková bude i při případném soudu ... tahle kniha mi fakt vzala dech ...

Svěží vítr, Hadrové panenky nelžou a další knižní novinky (36. týden)

01.09.2024

Kniha Byli jsme tady v seznamech

v Mé knihovně47x