Bylo nás pět

Bylo nás pět
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196028/mid_bylo-nas-pet-UJ2-196028.jpg 4 3453 3453

České maloměsto první republiky očima malého kluka a jeho kamarádů, ve druhé části pak veselá dobrodružství v Indii, které prožívá v halucinacích těžce nemocný hlavní hrdina.

Klarineta
03.03.2013 4 z 5

Kniha byla navzdory své doby velmi úsměvná, ukazovala nevinnost dětství, ale smutným paradoxem je, že období vzniku této knihy nebylo pro autora ani trochu veselé.

Posli
03.02.2013 3 z 5

V knize se mi líbila první polovina, jak autor vyprávěl o dětském životě na vesnici, ale druhá polovina o tom, jak byli kluci v Indii už mě moc nebavila. Musím uznat, že to autor měl hezky propojené s tím, jak se občas Péťa probudil ze sna a myslel si, že zrovna spí a o dějství v Indii si myslel, že to je skutečnost.

Jitulevrtule
25.01.2013 5 z 5

Krásná, odpočinková :-).

Evelína Š
04.01.2013 4 z 5

Knížka mého dětství.

Kate.S
28.12.2012 3 z 5

Příběh o pěti uličnících je pro mě nezapomenutelný. Při četbě knihy je mi vždy tak lehce. Odpočinková knížka, která mě vždy odreaguje a bez potíží se nad ní zasměji. Seriál také moc povedený.

t.teriinkaa
19.12.2012 4 z 5

Fajn knížka, moc se mi líbila a četla se jedním dechem.. :) K povinné četbě fajn.. :)

Janiny
15.12.2012 5 z 5

Skvělá kniha plná humoru...

Selinute
19.11.2012 5 z 5

Je to klasika - podle mě jedna z nejlepších českých knížek pro děti. Milý a úsměvný román, který potěší bez rozdílu všechny generace. Hodně se mi líbil i televizní seriál. I při třetím opakování jsem vždy čekala a nenechala si ujít žádný další díl. Opravdu moc kouzelné dílko.

Dandulka
23.09.2012 5 z 5

Moc hezká čeština, opravdu kouzelná!!! Mám ji moc ráda.

Graine
15.08.2012

Tato klasika plná humoru snad nikdy neomrzí

Nikoci
14.08.2012 3 z 5

Kniha se mi četla dobře.Výborně popsány klučičí skotačinky.Líbí se mi i slangová řeč,bohužel,jak už tu zaznělo,část kdy Petr Bajza blouzní z nemoci je vážně nudná.Tuhle část nemám ráda ani zfilmovanou.

em54
11.08.2012 5 z 5

Poláčkovu knížku Bylo nás pět jsem nejprve poslouchal jako kluk v rádiu - byla to četba na pokračování v úžasném podání nezaměnitelného pana Filipovského. Souhlasím s těmi čtenáři, kteří si oblíbili první část vyprávění a už méně si užívali Petrova blouznění. Postavy Édy Kemlinka, Zilvara z chudobince, Čeňka Jirsáka a Bejvala Antonína, o kterých vypráví Péťa Bajza, jsou tak nezapomenutelně zapsány v mém podvědomí. Téměř venkovská atmosféra malého města, zachycené klukovské i "holčenčí" charaktery, mravokárný pan Fajst, figurka kozí Kuncky - sna ve všech místech takové nebo velmi podobné postavy a postavičky existují... to všechno jsme zažili... je to tak prosté... To je základní pocit z geniáního Poláčkova vyprávění a já tuhle knížku přiřazuji k Babičce Boženy Němcové a k povídkám Oty Pavla... protože byly také psány jejich autory v těžkém životním období... Kdysi mi recitátor Mirek Kovařík řekl, že k tomu, aby člověk napsal opravdu dobré dílo, musí být aspoň trochu nešťastný... Dodnes doufám, že to nemusí být nutné, ale u Poláčka, Němcové a Pavla to platí... byla to myslím jejich autoterapie a jsem jim za ni vděčný...

bararich8
26.07.2012 3 z 5

První polovina paráda, ale pak už to vázlo, jak Bajza blouznil...škoda

Verousek
15.07.2012 5 z 5

Kniha mého dětství :) opravdu moc se mi líbí :) a seriál je také povedený :)

Slečna L.
12.07.2012 4 z 5

jelikož jsem jako dítě vyrůstala na seriálové podobě (milovala jsme představitele Péti Bajzy) , kterou naprosto zbožňuju, kniha pro mě byla v některých pasážích zdlouhavá a samozřejmě jsem spoustu věcí předvídala. každopádně milé počtení pro všechny věkové kategorie. :)

Jen Péťovo blouznění bylo pro mě nudnější pasáží.

oolinkaa
15.06.2012 4 z 5

Knížka, se kterou jsem maturovala! Jinak v porovnání s filmem - film je podle mě lepší!

Violetti
07.05.2012 3 z 5

Mně se to celkem líbilo. Krásný jazyk a navíc vzpomínka na dětství se seriálem, ten se podle mého s knížkou nemůže srovnávat - je koncipovaný jinak a zejména cesta do Indie je hodně odlišná, nelze říct, zda je lepší kniha či seriál. Zas na druhou stranu jsou v knize občas hluchá místa. Ale i tak je to příjemná záležitost, co sice neurazí, leč ani nenadchne, spíš oddechovka.

Lusinkaoko
07.03.2012 5 z 5

Čte se jedním dechem, člověk se dokáže vžít do té doby a vrátí se i svým způsobem zpátky do dětsví. Moc pěkná četba.

houston
22.02.2012 4 z 5

Úžasný jazyk. Tuto knížku mám moc rád a často se k ní vracím.

Snow
20.02.2012 5 z 5

Fajnová četba o pár stránkách. Jak film, tak kniha se mi líbila.