Bytná
Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Hlavní hrdina Ordynov, který je nucen najít si nový podnájem poté, co se jeho bytná odstěhuje z Petrohradu, se pokouší rozluštit tajemství a přijít na stopu zla ve fantasmagorii snového i reálného světa. Po dlouhodobé osamocenosti je však zmítán schizofrenními kombinacemi snů i skutečných událostí a neschopen zpracovat veliké množství dojmů.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1999 , Volvox GlobatorOriginální název:
Chozjajka, 1846

Mám Dostojevského velmi rád, ale tahle novela mi moc nesedla. Ta spousta psychologie by mi ani tak nevadila, ale nedokázal jsem prostě pochopit, co je to s tou titulní postavou bytné. Jistě, může to být moje chyba, toho jsem si vědom, ale mám z toho celého pocit, jako by to autor celé pořádně psychologicky zauzloval, a pak to najednou utnul a utekl od toho.

No není to knížečka, pro všední odpoledne. Nechybí v ní Petrohrad, horečnatost,nechybí v ní jisté pomezí,kolem něhož Ordynov krouží jako postřelený ( zvláštně raněný) pták.
ruská literaturaAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
2008 | ![]() |
1958 | ![]() |
2020 | ![]() |
Už som to v minulosti čítal v slovenčine pod názvom Katarína, ale v češtine tie archaizmy tak nebili do očí.
Inak na Dostojevského pomery trošinku slabšia poviedka, sedí jej viac vydanie v poviedkovej zbierke (v čom malo zas navrch slovenské vydanie). Tri a pol.