Zabijáci

Zabijáci
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171231/bmid_zabijaci-D4t-171231.jpg 4 2831 2831

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Host

Fasandræberne, 2008

vrzd
25.02.2013 4 z 5

Jedna z knih mého oblíbeného autora. Musím říct, že jsem od něho četl lepší, ale dobrá, během tří dnů přečtená.

Melanka
24.02.2013 2 z 5

Velmi průměrná detektivka, kterou jsem dočetla jen proto, že jsem byla na horách a nebyla jiná knížka. Navíc se mi zdálo, že je mizerně přeložená - půl věty spisovně, půl nespisovně. A velmi nepravděpodobná postava bohaté bezdomovkyně! Prostě jsem si nepočetla, zmlsána jinými, lepšími severskými detektivkami.

Juliette
06.02.2013 3 z 5

První knihou od toho autora jsem byla naprosto nadšená, ale tato mě již tolik nezaujala. Hlavní vyšetřovatel a jeho pomocník Asad, ti byli narosto super, ale ten děj mě zas až tolik nebral. No jsem zvědavá na dašlí knihu od Olsena.

Eidalon
05.02.2013 3 z 5

Zabijáci jsou druhou knihou Adlera Olsena, kde nechává vyšetřovat „starý odložený případ“ zvláštním policejním oddělením Q a nabízí opět děsivý příběh, který má své kořeny hluboko v minulosti. Hlavním hrdinou je opět svérázný vyšetřovatel a vrchní komisař Carl Mørck, kterému pomáhají Asad a Rose, čímž je malý kolektiv oddělení Q kompletní.

Tématem knihy je mnohokrát ve filmu či literatuře propíraný námět, kdy hlavní viníci jsou vlivní, bohatí a mocní, kteří s pocitem beztrestnosti konají zlo pro své potěšení a pobavení. A proti nim stojí jen pravda a spravedlnost, která se však nemá o co moc opřít. . .

Carlovi se dostává na stůl případ vraždy dvou sourozenců spáchaný před dvaceti lety a stopy ho zavedou do prestižní internátní školy, kde tráví svůj čas tzv. „zlatá mládež“. Děti vlivných a bohatých rodičů jsou zde odkládány pod dohled řádu školy, to aby rodičům nepřekážely v rozletu. Mají sice veškeré zabezpečení, spoustu peněz, ale jinak citově velmi strádají, jejich charaktery jsou křiveny zcela vědomě a nekompromisně a mladí lidé tuto frustraci řeší po svém.

Carl postupně odhaluje skupinu pěti chlapců a jedné dívky, kteří vytvořili svéráznou komunitu, za kterou zůstává jen zkáza. Pod vlivem drog se tito studenti vyžívají v násilí, ponižování vyhlédnutých obětí a mnohdy i jejich smrti. Carl objevuje řadu případů, které mají podobné rysy a je jasné, že jsou dílem této komunity, jejichž aktivity přecházejí až do současnosti. Podobnost případů a osudy postižených jsou děsivé, důkazy však chybí. Z mladých mužů jsou dnes VIP celebrity, za kterými stojí obrovský vliv a moc, podporovaný velkým bohatstvím. Jakýkoli pokus o objasnění případů naráží na zeď nadřízených a mocných, kteří nemají zájem celou věc rozmazávat.

V románu již od prvních stránek znáte viníky, poznáváte oběti i obtížnost se kterou se Carl snaží dobrat pravdě a zbývá jen dořešit, zdali se to Carlovi podaří dříve, než bude z moci úřední umlčen.

Vše se výrazněji zamotá, když se členové komunity obrátí proti sobě. Důvodem jsou právě nedořešené vztahy z mládí a osobní pomsty, které mají své skryté opodstatnění.Zdá se, že Carl svůj boj s mocí prohraje, když se nakonec vše otočí a nabere nečekaný směr.

Kniha má gradaci a vše vrcholí společným setkáním všech aktérů na jedné z rezidencí jednoho z členů. V přímé konfrontaci za asistence zbraní se řada věcí vyjasní a kniha končí spravedlivou odplatou.

I když se jedná o chytře vymyšlený kriminální román, vcelku bych ho zařadil spíše k těm průměrným. Mé hodnocení jsou tři hvězdy, určitě ne více. To ale vše pod vlivem jiných knížek, které jsem v poslední době četl. Mám-li dodržet objektivitu a má-li srovnání sloužit pro rozhodnutí jiných, pak si za hodnocením stojím.

Pokud jste však doposud četli jiný druh literatury, určitě Vás kniha zaujme, ba co víc i možná nadchne. Olsen je dobrý pozorovatel a vypravěč, v knize se skrývá svérázný humor a je určitým odrazem současného života. Taktéž otázka, kdy moc a peníze dovedou zamést cokoli pod kobereček je tématicky určitě aktuální.

JarcaBobes
16.01.2013 5 z 5

... dočteno, paráda ... četla jsem jako první vzkaz v láhvi ... pak musela přečíst i tyto dvě a proste supr .. jsem ráda, že jsem na ty knižky narazila ...

MaLoMe
01.11.2012 5 z 5

Skvelá práca Jussi. Kniha ma v ničom nesklamala a bola ešte o niečo lepšia ako Žena v kleci. Humor a politické reálie Dánska sú skvelou sučasťou oboch kníh.

Selinute
22.10.2012 5 z 5

Knížku jsem přečetla během dvou dnů. Je fakt dobrá, těžko se od ní odchází. Rozhodně lepší než "Žena v kleci". Nemůžu ji nic vytknout. Vynikající.

Marbulka
14.10.2012 5 z 5

tak tahle knížka mě hodně bavila....i když seod začátku ví kdo vraždil, tak je napínavá a dobře se čte

asterixka
11.10.2012 5 z 5

Výborné....Krimi Jussi Adler-Olsena jsem si velmi oblíbila, po Ženě v kleci Zabijáci nezklamali, ba naopak. Postavy Carla a Asada jsou pro mě nejsympatičtějšími vyšetřovateli všech severských detektivek :-)

ttoper
13.09.2012 5 z 5

Kniha opravdu vtáhne do děje od první stránky. Doslova. I když od začátku "víte kdo je vrah", autor pomalu rozplétá celý příběh s celou jeho krutostí a úchylností, a člověk se od knihy jen těžko odtrhne. Možná je kniha svou brutalitou trochu poplatná době, ale každopádně jde o skvěle napsanou detektivku.

Pavo.Klima
30.08.2012 4 z 5

Líbilo se mi... Dobře psychologicky prokreslená postava Kimmie... Brutalita nepřekračovala meze, nic vykonstruované.... I když některá "krása" a dojetí by se daly označit jako dekadentní.... Kdo z nás nemá své temné hlasy....

Ještě bych chtěl dodat, že mě začíná štvát úroveň překladů z hlediska gramatiky... Aby na první stránce bylo slovo PODPADKY, tak to je vážně MOC!

myskula
24.08.2012 5 z 5

Jedním slovem skvělé!!!Myslím,že mnohem lepší než Žena v kleci.Napětí kombinované se špetkou humoru,dávám 5 *.

jaroslav63
18.08.2012 4 z 5

Skvěle vygradovaný příběh, těším se na film, který se brzy začne točit.

makke
16.08.2012 5 z 5

Čist tuto knihu mi přišlo jako jíst dobré jídlo v dobré restauraci, pomale si vychutnávat sousto za soustem. Kniha byla skvělá, opravdu jsem si "pochutnala".

Boboking
13.08.2012 4 z 5

Dočetl jsem Zabijáky od Jussi Adler-Olsena a nemá to chybu. Četl jsem, že někomu vadí, že ví od počátku, kdo co udělal a jak, a tím to ztrácí napětí, ale není vůbec pravda. Ten postup je napínavý víc než dost. Ale prim hraje především postava komisaře Morcka a jeho mordparty. To dělá z knihy asi to hlavní atraktivní. Sympatické a dobře vykreslené postavy. Je to vlastně o lidech z nejvyšší společnosti, kteří se vyžívají v bezdůvodném sadismu. Ale i peníze a brutalita všechno nespraví.Ten název Zabijáci zde sedí dokonale. A konec, to jsou "jatka".

dalimoni
10.08.2012 5 z 5

Ze začátku knihy jsem si myslel, že to bude slabší než Žena v kleci, kterou jsem četl asi před měsícem, ale postupně to nabralo spád, autor odkrýval tajemství příběhu a gradace na závěr neměla chybu. Hlavní hrdina Carl i jeho asistent Asad jsou mi jako postavy velmi sypmatičtí, jejich dialogy nepostrádají vtip a humor i při velmi napínavých situacích. Už se těším na další knihy, které budou brzo přeloženy do češtiny a mají vyjít v roce 2013. Žena v kleci pro mě o kapánek lepší, ale i tato kniha je pro mě na 5 hvězdiček.

sataras
27.07.2012 3 z 5

Souhlasím viz. sachista a jasmína. Napětí žádné, jen brutalita, která je bohužel stále víc součástí dnešního světa. Také zklamání.

sachista
07.07.2012 4 z 5

Drsnější, brutálnější, krutější a pro mě možná kapánek slabší než Žena v kleci. Přece jen se řadím spíše ke klasickým vyznavačům detektivního žánru, kdy je čtenář nucen trochu zapojit svoji poirotovskou šedou kůru mozkovou a dumat nad tím, kdo a proč se dopustil zločinu. Uznávám však, že Adlerovi-Olsenovi o tuhle hru s čtenářem nešlo a servíruje nám podobně jako Stieg Larsson nemilosrdnou společenskou kritiku bohatého a suverénního státu, jednoho z evropských lídrů a vzorů. Pozlátko odkrývá nesmiřitelným způsobem.

Luca287
27.05.2012 5 z 5

Kniha se mi líbila...stejně jako Žena v kleci napínavé, super čtení...přečteno za jeden večer..jedním dechem... už se těším na další vyšetřování... už jsem si zvykla i na styl a jména ulic... :-)))

miczoken
24.05.2012 5 z 5

Jsem ráda, že jsem si tuto knížku pořídila. Už první kniha "Žena v kleci" se mi četla velice dobře, tuto novou jsem vyloženě hltala. Doufám, že Jussi Adler-Olsen bude pokračovat v psaní a že naši vydavatelé budou jeho knihy vydávat.