Mildred opět zasahuje
Jill Murphy
Čarodějnice školou povinné série
Slavná knižní série The Worst Witch je u nás známá díky úspěšnému televiznímu seriálu Čarodějnice školou povinné. Užijte si další ztřeštěné kousky a neuvěřitelné příhody copaté Mildred, její nejlepší kamarádky Maud a protivné šprtky Ethel, která nikdy neudělá žádnou chybu a průšvihářce Mildred se ráda posmívá. Ovšem v letním semestru prvního ročníku na Akademii slečny Krákavé bude mít Mildred problém ještě s někým jiným...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2009 , XYZ (ČR)Originální název:
The Worst Witch Strikes Again
Tohle se podařilo. Nástup Enid Blínové do čarodějnické školy dal zdroj mnoha úsměvným příhodám, jejichž obětí je chudák copatá Mildred. Děj dostal zajímavý spád a epizodický ráz vyprávění dostal slušný náboj. Dvě poplety v akci se pozoruhodně propletly školním rokem a grand finále v podobě oslav ředitelčin narozenin potěšilo vnitřní oko.
Jistě, knížka je to velmi jednoduchá vyprávěním i dějem a prostředí čarodějné školy je spíš faktické, než magické. Na zábavnosti to ovšem ničemu vůbec neubírá a právě v té jisté jednoduchosti je ukryto kouzlo Čarodějnic školou povinných. A takový je nutno svět Jill Murphyové brát. Není do detailu propracovaný. Ale je plný pobavení a má rámec kouzel. Jsou to středoškolské příhody zasazené do prostředí kouzelnictví. Jelikož každá část - jak středoškolské příhody, tak magický svět - funguje obecně dobře sama o sobě, kombinace musí nutně zapůsobit. A v jednoduchosti je mnohdy síla. Tahle, ačkoliv prvoplánově zaměřená na menší děvčata, jichž je tahle Akademie plná, má potenciál pobavit i čtenáře mnohem starší.
Druhý díl ze série si tak nástupem Enid, Sportovním dnem a okouzlující Mildredinou ztřeštěností jistě zařadím mezi ty oblíbenější.
U druhého dílu jsme se dost nasmála. Chudák, Mildred je to šílená smolařka. Ale mám dojem, že s Enid zažijí ještě spolu ty tři všelijaké dobrodružství. Těším se.
KNIHA: Druhý díl se opět povedl a mě se dokonce líbil o něco více, jelikož jsem si ho užila od začátku do konce. Doporučuji a těším se na pokračování. Někde už jsem četla poznámku, že celá série je takový odlehčený Harry Potter. Ano, ztřeštěné, hravé, kouzelné. A podobnosti zde samozřejmě najdete. Nicméně oba příběhy mají úplně jinou atmosféru i záběr čtenářů. Nebyla bych tak přísná v tvrzení, že Rowlingová toto dílo vykradla. Přeci jen fantasy svět má občas své limity a styčné body. Například podobná je i série "Temný dvorec" (a obě poprvé vyšly před Harrym) - obě mají stejné podobnosti a přesto jsou všechny tři série každá úplně jiná, s odlišnou atmosférou a tím, co čtenáři předává. Toto je tedy jednoduše milý svět kouzel vhodný pro první čtení. Víc není třeba dodávat.
Druhý díl byl taktéž velice povedený. Zamlouvala se mi taková ta čarodějnická, magická a tajemná atmosféra, kterou příběh nepochybně obsahoval, i když v menším měřítku, protože je kniha opravdu krátká. Opět zastávám názor, že je to jakýsi odlehčený Harry Potter pro začínající čtenáře (spíše čtenářky). Avšak mně (jakožto starší - náctileté čtenářce) se knížka líbila. Pokud toužíte po oddechovém čtení a baví vás čarodějnická témata pro děti, rozhodně sáhněte po oné sérii Čarodějnice školou povinné od J. Murphyové. Překlad textu je naprosto úžasný! (No prostě nenahraditelná a nepřekonatelná zásoba slov českého jazyka. ;D) Velké DOPORUČENÍ!
Kniha byla krátká ale hezká. Místy vtipná. Jsem ráda, že se holky nakonec zase skamarádily.
2009 | Čarodějnice školou povinné |
2009 | Mildred opět zasahuje |
2010 | Zakletý kouzelník |
2014 | Hvězda splněných přání |
2011 | Ukradené kouzlo |
Mildred mě opět učarovala. Jednoduchý a veselý příběh pro všechny věkové kategorie. Krásné ilustrace. Bylo to pro mě opět zahřátí u srdíčka.