Námořníkův poklad
Jill Murphy
Čarodějnice školou povinné série
Mildred Virválové, nejhorší studentce čarodějnické Akademie slečny Krákavé, každou chvíli hrozí vyloučení ze školy, neboť nebohá dívka oplývá neobyčejnou schopností dostávat se do nesnází, třebaže ne vždy vlastní vinou. Její soucitné srdce jí ale nedovolí dbát žádné hrozby, a i proto zachrání ze zakletí kouzelníka proměněného v žabáka. Vděčný kouzelník pak pozve celou třídu na svůj hrad u moře. Výlet se okamžitě zkomplikuje, jelikož Mildred nedokáže opustit svého nemotorného kocourka Mourka, který se bojí létat na koštěti. A to je teprve začátek...!... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , XYZ (ČR)Originální název:
The Worst Witch All At Sea
(SPOILER)
Mildered je za začátku školy odebrán její milovaný Mourek. Loni zachránila zakletého kouzelníka, proto je nyní přijímá pozvání se svou třídou na jeho hrad u moře. Jí se však velmi nechce bez Mourka někam letět, proto se rozhodne, že ho s sebou vezme na tajňačku. Kouzelník jim vypráví legendu o pokladu dávného Námořníka. To by nebyla Mildred, aby neskončila zase v nějaké šlamastice, jak tohle dopadne?
Já na těchto příbězích vyrostla. Doteď si pamatuju, jak to běželo v telce. A tak jsem si po letech řekla, že si je přečtu. Sehnala jsem je, série má celkem 7 dílů. No, já jsem teprve u 4.
Knížky jsou tenoučké a vy je slupnete jako malinu, protože mají i docela velké písmenka. Kromě toho mají nádherné ilustrace, které Vás úplně vtáhnou do děje.
Mildred Virválová a její patálie je prostě klasika. Slečna Metlová a Krákavá nesmí chybět.
Já si knížku moc užila, ačkoliv už dávno nejsem cílovka, ale jako odpočinkové čtivo je to super.
A moc doufám, že jednou si tyhle knížky přečteme i s prckem, protože tyhle knihy rozhodně z domu nepůjdou. Je to krásný příběh o obyčejné holčičce, která se stane čarodějkou a její cesta za čarodějnictvím je plná patálií.
KNIHA: Přiznám se, že ačkoli tento díl není nepovedený, nepatří k mým nejoblíbenějším. Líbí se mi však závěrečná zápletka se slečnou Metlovou. A počet stran patří taky k pozitivům. Jelikož více, či méně oblíbený díl, vždycky je prostě škoda, že už to končí.
Co na to říct? Jill Murphyová opět dokázala, že je nejen vynikající vypravěčkou, ale i ilustrátorkou. Tento díl je ze všech nejobjemnější a dějově kapánek netradiční než ty předchozí, neboť se odehrává mimo Akademii slečny Krákavé - u moře. Nechybí zde ani napětí ani typická Mildred - magnet na nesnáze. Konec je založen na stejném principu jako konce u předešlých knih. Vřele DOPORUČUJI!
Tentokrát se Mildred snaží nedělat potíže v Zátoce zmaru. A moc jí s tím nepomáhá ani Ethel, ani Mourek.
2009 | Čarodějnice školou povinné |
2009 | Mildred opět zasahuje |
2010 | Zakletý kouzelník |
2014 | Hvězda splněných přání |
2011 | Ukradené kouzlo |
Námořníkův poklad, coby čtvrtý díl série o "nejhorší čarodějnici z celé školy", poněkud vybočuje z dosavadních příběhů. Rozhodně to není na škodu. Troufám si říct, že příjemně míchá většinu prvků, které jsou oblíbené v rámci ostrovní dobrodružné literatury - školní prostředí, v tomto případě školní výlet, mantinely kouzelnického světa, pobyt na hradě u mořských břehů, ztracený poklad, dobrodružství na lodi. To vše Námořníkův poklad nabízí, ačkoliv je nutno podotknout, že v určitém strohém stylu Jill Murphy. Těžko by čtenář hledal sebedetailnější popisy. Za to dostane dětský příběh (či příběh pro mladší čtenáře, je-li to lepší definice), který svou strohostí vět značně dráždí představivost. Což mi přijde samo o sobě kouzelné a poukazuje to na spisovatelský kumšt, který je nutno ocenit.
Čtvrtý díl série vybočuje v mnoha směrech. Mildrediny kamarádky Maud a Enid ustupují do pozadí, zatímco Ethel dostává více prostoru. Mám skoro dojem, že v jejím případě to slouží hlubšímu smyslu do budoucna, nebo alespoň já v tom cítím jistý prostor pro morální ponaučení. Stejně tak Mildredin se slečnou Metlovou má díky ději šanci být jistým nárazníkem v budoucím vývoji. V neposlední řadě je to Mourek. Jakkoli v předchozích dílech působil nenápadně coby "doplněk", tady vyjde v plné parádě najevo, že je zcela neoddělitelnou součástí Mildred. Počátek knihy se čtenáře jednoznačně dotkne=o) Za to autorčino pojetí čarodějů, coby mužských postav, ve mně vzbuzuje jisté mile karikaturní pojetí alá Mrakoplaš nebo Čárymáryfuk.
Výlet do Zátoky zmaru se jednoznačně vyplatil nejen pro celý druhý ročník Akademie, přičemž si ho užila i slečna Metlová, protože je zcela nepochybným potěšením i pro čtenáře. Nabírají-li zbývající příběhy na určitě sofistikovanosti zápletky, nedovedu zatím říct. Čtvrtý díl rozhodně nabízí parádní dobrodružnou cestu doprovázenou počtem bohatými a obsahem skvělými ilustracemi samotné autorky.