Čarodějnice z Petrovic
Zuzana Kuglerová
Na vršku nad Petrovicemi, malebnou vesničkou ležící pod úpatím pohoří Javorníky, stojí kaplička. Obyvatelé obce ji nazývají Barborka. Ke kapličce, sousednímu hřbitovu a vršku se váže pověst. V první polovině 18. století totiž řešil žilinský magistrát několik soudních procesů. Patřil k nim i proces s jistou Barborou. Odsoudili ji pro nemravný život...... celý text
Ze začátku mě to moc nebralo, ale pak se příběh docela rozjel - takový mix Gričské čarodějnice a Čachtické paní. Podobnou tematiku mám ráda, takže za mě i přes některé nedostatky celkem spokojenost. Nicméně autorka jako by si nebyla sama jistá, jestli chce čtenáři předložit beletrii nebo soupis historických faktů - takto skombinované působí vsuvky opravdu rušivě a zbytečně odvádějí pozornost, stačily by klasické poznámky pod čarou a kdo chce, najde si víc. 2,5
Každou knihu historicky laděnou mám ráda a tahle tu atmosféru také vykresluje dobře, až na...
to, že jak píše orinka , neustálé vysvětlivky za např. slovem Palatín apod. v závorkách jsou otravné. Stačilo to dát na konec knihy.
Další věcí, která mne ihned praštila do očí je to, že do knihy o středověku umisťuje názvy novodobé, ne dobové.
V jednu chvíli jdou do krčmy, podruhé je to KAVÁRNA, kde se "v porcelánovém hrníčku pije horká čokoláda, kterou donese ČÍŠNÍK" a svádějí se tam MODISTKY.
U hradu jsou v té době přilepeny LÉKÁRNY ( ne apatyky??), "vybalila z BATOHU" ( batohy v té době skutečně nebyly), městská NEMOCNICE nebo se tam vyskytuje LÉKAŘ Šimon.
Přijde mi, že autorka si tu dobu spletla s Vídní roku kolem 1900.
Jinak námět zajímavý, v podstatě to jsou šumperské procesy dohromady s čachtickými intrikami.
Zajímavý příběh, o Slovensku té doby zas tolik knih není. Nejznámější postavou slovenské historie je patrně Čachtická paní. Knížka není vyloženě špatná. Co mi ale vadí, tak časté vysvětlivky v textu = podceňování čtenáře. Myslím, že pokud někdo něčemu dobře nerozumí, vyhledá si to sám. Text to dost rozmělňuje. A pak mi vadí místy nemotorná čeština, občas probleskne slovenský obrat a v českém textu nepůsobí dobře. Jinak se to číst dá, dokonce mi to připomnělo pamětnický film Posledná bosorka.
čarodějnice 18. století Slovensko, Slovenská republika Uherské království slovenské pověsti čarodějnické procesy
2008 | Čarodějnice z Petrovic |
2007 | Kliatba kožušníkovej vdovy |
2005 | Rytier a zbrojnoš (1) |
2008 | Rytier a zbrojnoš (2) |
2004 | Turkova stupaj |
mě se román moc líbyl dávám pět *