Čarovný svět Henry Kuttnera
Henry Kuttner
Cyklus povídek Henry Kuttnera. Henry Kuttner patří bezesporu k nejoriginálnějším autorům science fiction. Jeho povídka Chrudošiví jsou borolové je řazena mezi deset nejlepších povídek žánru, a příběhy Až se ucho utrhne, Twonka či horor Byl to démon lze označit za malé perly americké povídkové tvorby. Stále znovuobjevovaný klasik americké sci-fi se představuje u nás poprvé v uceleném sborníku, který chronologicky mapuje celou jeho tvorbu. Připravte se na návrat do Zlatého věku science fiction... celý text
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 2001 , Albatros (ČR)Originální název:
Best of Kuttner 1, 2, 1965
Ne nadarmo se originální knihy, z nichž jsou povídky převzaty, jmenují Best of Kuttner 1 a 2 (ovšem je z nich převzata pouze část povídek). Tohle jsou fakt majstrštyky, ať už sci-fi, nebo horroru.
Autor se opakovaně vrací k tématu odlišnosti dětské mysli od mysli dospělého, přesto je každá povídka, která se tohoto tématu dotkne, pojata tak originálně, že toto "obehrávání" tématu nevadí a nenudí.
Dalšími tématy, které se sbírkou prolínají, jsou: vývoj nadřazeného typu člověka - homo superior, genetické mutace po jaderné válce, které přinášejí netušené schopnosti, návštěvy či přenos předmětů z budoucnosti. Některé povídky obsahují velkou a přitom pečlivě dávkovanou porci humoru, jiné naopak narůstající atmosféru zla.
Všem, které Kuttnerovy povídky alespoň trochu zaujaly v některé antologii (Tichá hrůza, Hlas krve apod.), tuto sbírku rozhodně doporučuji.
Kuttner mě prostě baví. I když některé povídky mi úplně nesedly, většina se mi prostě líbila. Nejvíc se mi líbí Železný standard - o tom, jak vydělat na Venuši :)
A pak Až se ucho utrhne - aneb když se rodičům narodí dítě se superschopnostmi. V okamžiku, kdy přestal synáček potřebovat spánek, myslela jsem, že ho zabijou :)
Povídky neprávem zapomenutého autora fantastických žánrů, sahající svým mistrovstvím na úroveň samotného Raye Bradburyho. Stačí?
Autor měl bohatou fantazii, vynikající, vpravdě šokující nápady a uměl tvořit překvapivé pointy, což se dnes již nevidí. Nechyběl mu smysl pro humor, ale i umění děsit. Proto taky příběhy oscilují od humoristických, přes klasickou sci-fi po čistý horror, všem ale nechybí originalita a fantazie.
Výborný sborník povídek tohoto, pro mě do nedávna prakticky neznámého, autora. Povídky jsou jak žánrově tak obsahově bohaté a přestože se možná až moc opakuje motiv dětí, jejich výchovy a jiného způsobu myšlení, kniha si udržuje výbornou čtivost až do konce. Bod pro Kuttnera.
Velice zvláštní čtení. Na sci-fi jsem prakticky vyrůstal, ale tyhle povídky se, řekl bych, VÝRAZNĚ od běžné produkce odlišují. Prazvláštní, neotřelá témata, překvapující pointy, kultivovaný jazyk. Příjemná změna!
Část díla
2010 | Roboti nemají ocas |
2008 | Past v čase |
2016 | Více než lidé |
2009 | Elak z Atlantidy |
Oproti později vydané Pasti v čase slabší. Jsou tu sice majstrštyky jako Borolové nebo Drsoul (za mě nejlepší Železný standard), ale je tu také mnoho průměrných až podprůměrných kousků. Nicméně Kuttner rozhodně stojí za pozornost a časem zkusím další sbírku.