Bestiář
Robert Masello
Carter Cox série
< 2. díl
Rukopis, jehož iluminace zobrazují bájná stvoření, která se podle legend kdysi procházela zahradami ráje; kniha, jež byla po staletí předávána z generace na generaci v jedné z nejmocnějších rodin arabského světa, je teď svěřena mladé a krásné kurátorce Beth Coxové. Je to však její manžel, paleontolog Carter Cox, kterého výzkum dovede k objevení sbírky žijících zázraků přírody a jejich hrůzných vlastností. Mýty a skutečnost se spojí. Carter musí otevřít bránu prastarého světa a ven vypustí stvůry, které zatím žily jen v těch nejhorších snech.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2012 , BB artOriginální název:
Bestiary, 2010
Pokud člověk zapomene na existenci genetiky, biologie a pravděpodobnosti, tak si tuto knihu užije. Sem tam v ději čouhají odkazy na minulý díl a vlastně nikam nevedou, třeba Arius, některé dějové linie jsou jen jaksi do počtu... Pokud se mi podařilo zjistit, tak touto knihou série končí. Vypadá to, že autor nevěděl jak dál, a tak svou snahu v tomto směru odpískal. Možná je to tak lepší.
Zajímavý nápad, ale jaksi....nedodělané, odbyté, spousta otázek zůstala nezodpovězených. Třeba:
(Spoilery)
1.) odkud ten arabský rod ta zvířata, desetitisíce a více let údajně vyhynulá, nabral?
2.) jak je dokázali tolik století odchovávat - že by při malém množství exemplářů a příbuzenské plemenitbě nedošlo k degeneraci?
3.) proč vlastně nechali vytvořit rukopis, který jejich potomci neuměli přečíst?
No, zůstanu raději u Jamese Rollinse :-)
Kniha mě bohužel vůbec nenadchla. Hlavní hrdinové mi nebyli příliš sympatičtí-autor překombinoval jejich kladné vlastnosti, byli příliš dokonalí, aby budili alespoň zdání toho, že by mohlo jít o skutečné osoby. Tudíž bylo jasné, že jako superlidi vyřeší všechny záhady a nic se jim nestane. Námět jinak zajímavý (za to ta jedna hvězda), ale celkově to působí strašně lacině a neučesaně.
Je to už nějakou dobu, co jsem tuhle knihu četla, ale vím, že se mi moc líbila, byla napínavá a velmi čtivá.
Miluji romány o knihách a tento mě rovněž nadchl i když ze začátku se toho tam moc neděje a když se věci pohnou, najednou to končí. Takže jde o skvělou knihu s hororovými prvky a asi si přečtu i Vigilii.
Dávám čtyři hvězdičky, protože se kniha zkrátka dobře četla. Ale zrovna teď jsem ji dočetla a jsem trošičku zklamaná. Čekala jsem více vysvětlení, snad větší hloubku toho všeho. V příběhu se objevuje spousta náznaků, které nakonec jen tak vyšumí....proto věřím, že autor naváže další knihou a vše se objasní :-)...Můžu doporučit...
Kniha úžasná :) I když musím se přiznat, že v době, kdy jsem ji četla, jsem měla choutky přeskakovat... Jelikož mě bavily kapitoly s Beth a s Carterem, ovšem kapitoli se Sadowskim mi tam trochu vadily - ale nedokážu říct proč :) Moc politické na mě asi :) Ale celkově jsem to zvládla a knížku mohu doporučit, já s ní byla spokojená :)
Tak tedy nevím, všichni zde byli z čtení nadšení, ale já tedy bohužel vůbec. Čekala jsem od knihy opravdu hodně, možná až příliš...Vigilie byla nejlepší kniha co jsem kdy četla a proto jsem očekávala stejně napínavý a zajímavý příběh, ale byla jsem zklamaná. Na první knihu v podstatě vůbec nenavazuje, pouze hlavní hrdinové jsou stejní, ale jinak žádná spojitost (Arius je zde naprosto zbytečně). Příběh mi nepřijde jednotný - v ději příliš mnoho situací, ktaré na sebe v konečném důsledku vůbec nenavazují, ani jedna část mi nepřijde zajímavě ukončená a celý příběh mi přijde také jakoby celkem o ničem. Takže bohužel to je jedna z méně zajímavých knih, které jsem četla.
Kniha je neskutečná.Perfektně napsaná a není možné od ní odejít.Je škoda,že autor má tak málo knih,ale určitě se dočkáme další a už se moc těším.
Mohu jen souhlasit, skvěle napsaná kniha a doporučuji i první díl Vigilie....čte se jedním dechem...
Nestává se mi u všech knih, že bych si k nim sedla a nemohla se odtrhnout. Tady se to ale povedlo, knížka mě naprosto uchvátila, vtáhla do děje a přečetla jsem ji doslova jedním dechem. A protože jsem tuto knihu četla jako první, okamžitě jsem se po jejím dočtení sháněla po prvním díle. Doporučuji každému, ať už jste předchozí díl četli nebo ne.
2010 | Krev a led |
2009 | Vigilie |
2012 | Bestiář |
2018 | Kříž Romanovců |
2019 | Einsteinovo proroctví |
Je to můj čtvrtý román od tohoto autora a já si říkám, kam chodí na ty nápady - vždycky je totiž naprosto originální a dokáže ze špičkového námětu vytěžit docela dost. Bohužel ne maximum, proto nedávám plný počet hvězd, ale i tak... Sice jsem prvních 50 stran trochu bojovala s jeho stylem psaní, ale pak už si vše "sedlo". Román je čtivý, s gradujícím závěrem (který se ale dal dlouho dopředu čekat) a také plný zajímavých odborných informací. Mrzí mě na něm dvě věci: za prvé několik "odboček", které nikam nevedou nebo přímo "vyšumí", a pak taky, že navazuje na román Vigilie, na kterou se ale teprve chystám (sehnala jsem ji až později). Tudíž mi jedna strašidelná postava pořád unikala, nechápala jsem, kde se bere a proč. No tak s Vigilií se snad uvedu do obrazu.
Každopádně jako čtení na dovolenou určitě super.