Časoběžník
Ryan Graudin
Daleká budoucnost se potkává s dávnou minulostí a dohromady to skvěle funguje! Tuhle jízdu časem si užijete! Existence Farwaye Gaia McCarthyho, syna cestovatelky v čase z roku 2354 a gladiátora z roku 95, popírá veškeré přírodní zákony. Celý svůj život touží prozkoumat svoji minulost, takže když neuspěje u vstupních zkoušek do vládního programu cestování v čase, sáhne po jiné možnosti. Nechá se najmout jako velitel lodi, která létá do minulosti a krade pro černý trh vzácné dobové artefakty. Během rutinní zakázky, která ho zavede na palubu potápějícího se Titanku, pozná záhadnou dívku. Je vždy jeden krok před ním a navíc zná velké tajemství: dějiny nejsou tak stálé a neměnné, jak se původně zdálo…... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , Fragment (ČR)Originální název:
Invictus, 2017
Nádherná obálka a anotace mě okamžitě nalákaly na knihu. Přestože postavy byly milé a sympatické a děj byl zajímavě vymyšlený, kniha mě nebavila, nedokázala jsem ji dočíst. Do čtení jsem se musela vyloženě nutit a děj postrádal pořádný spád a energii.
Časoběžník je výborný young adult standalone o cestování v čase a kradení artefaktů z minulosti. S hlavními hrdiny se dostanete na Titanik, do Alexandrijské knihovny, Flaviovského amfiteátru a nejen tam. A ten konec! Těžko uvěřit, že se před psaním autorka bála do žánru sci-fi pustit. Tohle rozhodně nebylo nic jednoduchého nebo prvoplánového. Časoběžník by mohl být rovněž příběh o identitě, o tom, jakou roli v našem životě tvoří vzpomínky, ale také o tom, kým bychom byli, kdybychom své vzpomínky ztratili. Škoda jen, že mi nezáleželo na osudu postav. Nikdy jsem se o ně příliš nestrachovala (i když to na konci bylo na místě) a ani nepocítila ten neodbytný pocit, kdy musíte číst a číst a číst a nemůžete přestat.
Knížka mě zaujala svoji obálkou. Po přečtení anotace jsem se rozhodla, že si ji koupím. S vědomím, že jde o young adult jsem od ní vlastně skoro nic neočekávala. A byla jsem mile překvapena. Příběh se četl lehce a po dvou dnech jsem byla na poslední stránce.
Mimochodem - po přečtení mám chuť zkoušet každý den novou barvu vlasů :-)
Fajn čtení, možná 3,5 hvězdy... ale zaokrouhleno 4. Kousat si nehty možná nebudete, ale zřejmě ani kousat nudou se nebudete, cestování do různých historických etap a kradení důležitých artefaktů, pátrání po vlastní minulosti pomocí cestování v čase je lákavé, romantické linky jsou dvě, jedna hodně tápavá... odpočinkové, nečekejte žádné vysvětlování zapeklitostí, ale nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila, jen se mi četla jakoby dlouze... na druhou stranu je příjemné, že se vám všechno vyřeší a autorka si vás s sebou nepotáhne do dalších dílů, tudíž proč s ní ty cesty časem neabsolvovat, vymyšlené to má dobře.