Cesta do Ixtlanu
Carlos Castaneda
Třetí část vyprávění amerického antropologa o současném mexickém čarodějnictví.
Literatura světová
Vydáno: 1996 , Volvox GlobatorOriginální název:
Journey to Ixtlan, 1992
Nadčasové dílo. Je v něm mnoho pravdy. Mnoho informací o šamanismu. Povinná literatura pro všechny, které tento svět zajímá.
Pro mne je i tahle další Castanedova kniha velmi poutavé čtení. Indiánští čarodějové mě fascinují a poutá mě i to, že Carlos vytrvale, i když mnohokrát nerad, tou cestou jde a nechává se donem Juanem vést, přestože má strach. Jsem ráda, že píše o sobě tak otevřeně všechno, co se mu dělo, co se s ním dělo, co prožíval a pociťoval. Knihu beru jako seznámení s něčím, o čem nemáme ani ponětí, i když mnozí jiní také nahlížejí do jiných světů. Nakonec se to jejich učení v některých ohledech blíží i k východním naukám.
Není moc knih, které by člověka dokázaly změnit tak jako tahle. Vlastně to není kniha, ale iniciační rituál. Pokud se vše stalo a dělo opravdu tak, jak autor píše, je to neuvěřitelné. Pokud si vše vymyslel, pak byl geniální.
První polovina se mi líbila, napsal jsem si i pár zajímavých poznámek. Druhá půlka mě ale moc nebavila, už se to dost opakovalo, škoda.
Zvláštní to kniha. Zprvu máte chuť ji odložit, pokud však u čtení vydržíte a čtete dál, kniha vás jistě zaujme. Mně tedy zcela dostala. Carlos Castaneda popisuje v knize setkání s novodobým šamanem donem Juanem, který jej svým způsobem učí nazírat na svět.
1994 | Oddělená skutečnost |
1999 | Kolo času |
1996 | Cesta do Ixtlanu |
2005 | Umění snít |
2003 | Aktivní tvář nekonečna |
Jsem si vědoma, že by bylo lepší začít prvním dílem, ale holt se ke mně dostal tenhle výplod...
No, vyslechla a přečetla jsem už v životě hodně duchovna - moudra i nebezpečných blábolů. Tohle se blíží druhé variantě. V ničem jiném jsem nenašla takový nedostatek respektu. Končím, sotva jsem začala, a říkám rovnou, že tenhle šarlatán u mě druhou šanci nedostane, ani kdyby se jeho uctívači na hlavu stavěli.