Celou tu dobu
Rachael Lippincott , Mikki Daughtry
Od autorek nezapomenutelného příběhu Pět kroků od sebe. Kyle a Kimberly jsou na střední škole dokonalým párem a plánují společnou budoucnost, dokud nedojde k tragické autonehodě, po které se Kyle probudí v nemocnici s poraněním mozku. Kimberly nehodu nepřežije. Nikdo v Kyleově okolí nerozumí tomu, čím si Kyle prochází. Až na Marley. Marley se snaží vypořádat s vlastní ztrátou, o které je přesvědčená, že ji zavinila. Když se jejich cesty protnou, Kyle má pocit, že v Marley konečně našel člověka, který pochopí vše, co doposud nikdo nedokázal. Když se společně snaží zahojit své rány, jejich vzájemné pouto i city sílí. Kyle ale nedokáže setřást pocit, že se schyluje k dalšímu tragickému okamžiku, který znovu obrátí jeho život naruby...... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Yoli (ČR)Originální název:
All This Time, 2020
Málo kdy nevím, co mám říct, nebo myslet, tahle kniha to dokázala...
KYLE - beznadějný romantik, má velké srdce, naděje, nevzdává se. Jeho postava byla taková obyčejná.
MARLEY - Plachá dívka, která rozumí Kylovi jako nikdo v jeho okolí. Je citlivá, tichá, má v sobě takovou tíhu výčitek a bolesti, jen díky Kylovi se léčí navzájem.
Tahle kniha je úplně jiná, než jsem kdy četla a asi na dlouho. První část jsem si říkala, co to čtu... Bylo to náročné, kdy se Kyle vyrovnává se ztrátou své lásky. V reálném světě je to naprosto normální, ale nechcete o tom vyčíst celou knihu. Pak v druhé části přichází na scénu Marley, díky které ten příběh nabírá směr, začíná bavit, to jejich sbližování a vývoj mě tak bavilo. Ty "drobnosti", co mají ke konci větší význam.
Plot-twist - pak najednou přijde zvrat, kterým si říkáte: Cože? Co to bylo? Nechápete a nemůžete přestat číst, chcete vědět, co bude dál. Nechápete. Byl to velký wau efekt.
Čtení knihy mi velmi narušovali představy, "halucinace", sny, představy, dej mimo realitu - ve finále zjistíte, proč to všechno bylo, že to dělalo ten děj, ale stejně mě to dost rušilo, byla jsem zmatená. Je to prostě jiná kniha, než jsme zvyklí.
Kniha je psána docela čtivě, je útlá, je to taková jednohubka. První třičtvrtě knihy se extra nic neděje, ale poslední čtvrtina vás nenechá v klidu a vy do poslední stránky nevíte, jak to skončíte. Oči mi slzely, což znamená, že mě to vtáhlo.
Kniha má silné témata - smíření se se ztrátou blízké osoby, výčitky a v neposlední řadě traumata - to vše, co dokáže náš život poznamenat. Jak je těžké najít osobu, která vám bude rozumět, jak je těžké se v tom dnů svěřit, požádat o pomoct a nebo dovolit ostatním se o to alespoň pokusit.
Podtrženo sečteno - knihu doporučuji i mladším čtenářům, těm, co si prošli, prochází ztrátou, co jim nevadí náročnější příběhy, které vás dokážou dojmout, zamyslet se, ale třeba pohladit po duši. Tahle kniha byla rozhodně zážitek, i když bych na začátku řekla, že bude mít sotva 2 hvězdy.
(SPOILER)
Na začátku si říkáte Tyjo dobrý, ale připomíná mi to lovestory z americkýho seriálu.
A pak najednou jsem u TÉ kapitoly, kde se vám příběh obrátí naruby a jen zíráte.
A když si myslíte, že už je to všechno, tak zase ne.
Do poslední stránky máte zatajený dech, jak to teda nakonec dopadne.
Parádní kniha :)
Musím začít tak, že Pět kroků od sebe se mi líbilo o trochu více, ale i tak to bylo opravdu dobré.
Pro mě docela nová věc byla, že je to vyprávěné z pohledu kluka. Byla to taková příjemná změna. Četlo se to hezky, rychle a příběh mě bavil na každé straně. Doporučuji i toto, povedená kniha.
Knihu jsem zakoupila s očekáváním, že půjde o oddychovku a průměrnou četbu, ale nakonec mě uchvátila natolik, že jsem se nedokázala odtrhnout a čekala jak příběh skončí. Na konci knihy mě příběh totálně rozboural.., byla jsem zcela dojatá.
Stále kupředu...nikdy zpět.
Jedna z nejlepších knih. Kyle mi připadal sobecký ale v průběhu knih si to uvědomoval. Došlo mu že ke Kim taky nemá nejlepší vztah. Co mě ale dostalo byla Marley ... Hodná,milá a sympatická na knižní postavu mi fakt přirostla k srdci. I když ostatní píšou že ten konec byl moc mě se líbil. Doporučuji si tuhle knihu přečíst je OPRAVDU OPRAVDU hezká
Miluju Rachael Lippincott a tohle byla jediná knížka, kterou jsem od ní ještě nečetla. A i když to nebylo tak dobré jako Pět kroků od sebe, s čímž jsem ale ani nepočítala, pořád to bylo nakonec moc fajn. V průběhu jsem se trochu bála, ale ve výsledku jsem spokojená. Hned od začátku to bylo velmi heavy. Chtělo se mi brečet hned během prvních pár stránek a říkala jsem si, že to bude skvělý. Pak přišla Marley a já začala věřit. V Kylea, v druhé šance, v lepší život, v naději, ve všechno. Potom přišel OBŘÍ zvrat. To jsem fakt nečekala. A od té doby jsem byla trochu na vážkách. Na jednu stranu zmatená, protože haló? Tím se všechno mění a půlka knížky vlastně vůbec není tak jak jsem si myslela, super. A taky jsem se bála. Děsně jsem se bála, že v tom bude nějaká nadpřirozená linka. A taky jsem si říkala achjo, proč to nemohlo pokračovat tak jak to bylo? Když se to ale začalo nějak osvětlovat a vyvíjet, začala jsem být zase docela spokojená. Na konci jsem brečela, byla jsem rozpolcená, vlastně jsem ani sama nevěděla jak chci aby to skončilo. A ve výsledku jsem moc spokojená. Trochu zvláštní knížka vzhledem k tomu twistu v půlce, ale autorka mi jen znovu potvrdila, že je právem moje oblíbená.
Tak tahle knížka mě dostala. Ani jejich knížka "Pět kroků od sebe" na mne tak nezapůsobila. Za mě super.
Možná, že je to i tím, že jsem ji četla právě v tu správnou dobu, kdy jsem si ji měla číst. =) To se mi občas stává....
Nejprve mě to uchvátilo. Nemohla jsen se odtrhnout. Všem postavám jsem rozuměla a strašlivě jsem potřebovala vědět, co bude dál. Jenže ten konec...nevím. Ten to prostě zabil natolik, že dávám jen 3 hvězdy.
Pět kroků od sebe znám pouze jako film takže jsem úplně neměla představu co od knihy čekat. Kniha byla velmi čtivá a stránky mizely neuvěřitelnou rychlostí. V příběhu se střídají části, které čtenáře pobaví, zarazí , nebo i takové kde ho bodne u srdce z okolností, které dokáže život přinést.
Vlastně si pořád nejsem úplně jistá jestli se mi celkové pojetí příběhu o vyrovnání se ztrátou líbilo nebo ne. Postavy se občas chovali dost nelogicky, jakože jasně o tom vlastně ten příběh trošku je, že když se nám stane v životě nějaká tragédie tak se všechno změní, ale v některých případech už to bylo trošku moc.
Na druhou stranu v průběhu příběhu bylo dost momentů, které se mi líbili a pobavili mě a i když jsem postrádala hlubší příběh tak si děj bez problémů dokázal udržet moji pozornost. Jenže pak přišel konec, který mě tak trošku rozbil a celkově mi tak nějak nezapadal do celého příběhu.
Myslím, že kdyby měl příběh trošku jiný konec byl by mnohem zajímavější. I tak se i díky celkové čtivosti příběhu přikláním spíš k názoru, že se mi kniha vlastně celkem líbila.
Příběh se zpočátku vyvíjel slibně. Dvě utrápené duše jsou si vzájemnou oporou a otevírají své nitro tomu druhému. Jelikož se jedná o mladší postavy, odpovídají tomu také problémy, které probírají. I přesto jsou to velmi často výstřely do tmy a i přes komplikované téma, mi v příběhu chyběla hloubka.
Bylo to čtivé, místy se čtenář jistě pousměje a místy ho naopak bodne u srdce z toho jaký osud může být. Příběh byl v mých očích celkově jednodušší a nepřinesl příliš překvapivých momentů nebo cokoliv, co by nutilo k pozastavení a zamyšlení. Úplný konec knihy byl však až příliš přitažený za vlasy a už původně lehce nereálný příběh posunul na novou úroveň. Osobně bych si u knihy uměla představit jiný konec a nemusel by být ani šťastný.
Hodnotím 3,5/5. Věřím tomu, že u mladších čtenářů by tento příběh mohl mít úspěch.
(SPOILER) Bylo nebylo..... Další krásný příběh od dvou talentovaných spisovatelek. Vůbec jsem nečekala, že se v knize objeví takový zvrat, který ještě víc vylepší již doteď krásný příběh. Marley i Kyle probourali bariéru díky lásce, kterou našli jeden v tom druhém a díky tomu, že si Kyle uvědomil podstatu Kim slov oba mohli začít další šťastnou kapitolu svého života.
Bylo nebylo, žila jedna čtenářka, která se s chutí začetla do romantického příběhu. Měla od něho jistá očekávání. Ta byla víceméně splněna. Ovšem co tu čtenářku nepotěšilo, byla úplně poslední kapitola. Do té doby to totiž byla vážně pěkná kniha, byť téměř nereálná, ale stále tam bylo ta trocha naděje, že stát se to může. Jenže pak přišla ta poslední kapitola, a ta čtenářce pokazila celkový dojem z knihy. Přitom čtenářka má mysl otevřenou, a věří pohádkám, věří snům. Tak proč tentokrát to na ní nezapůsobilo? Kdo ví? Ani ona sama nezná odpověď. Ale někdy to tak tak prostě je. Někdy si to nesedne. Ale nevadí. Je ráda, že si příběh přečetla.
,, Nevzdavej to. Stale kupředu. Nikdy zpět."
Sledovat příběh Kyla bylo neuvěřitelné jeho život s Marlen byl konečně tím,krery potřeboval aby byl šťastný...
Za mě nádherná kniha, která opravdu překvapila! Zaujala mě už obálkou, pak tím, že je od stejných autorek jako Pět kroků od sebe. Knížka se mi četla moc dobře, děj utíkal rychle a až moc dobře. 100 stránek od konce jsem si říkala, co je asi špatně, že takhle to nemůže být zbytek knihy a najednou to přišlo! Děj mě dokázal chytnout za srdce! Opravdu zajímavý nápad, krásné zpracování, lehce se čte, ale zároveň je to těžký a silný příběh.
Hodně smutná a zvláštní kniha. Zápletku jsem rozhodně neodhadla, jen jsem neustále čekala, co je špatně. V závěru nás autorky dost napínaly, ale celkově mi konec přišel už moc přitažený za vlasy.
Bola to zaujímavá kniha. Zozačiatku smutná, potom ako Kyle stretol Marley to bolo všetko dokonalé, az moc, aj autorky to slovo používajú v tej pasáži stále, až ma to začínalo trochu nudiť a zrazu BUM! A všetko sa zmenilo a kniha tak nabrala spád, hrozne ma zaujímalo ako to teda je a čítala som a čítala kým som sa to nedozvedala a potom zrazu ďalšie BUM, v poslednej kapitole a to už bolo na mňa moc a bolo to také rýchle rozuzlenie a záver. Ale inak milá kniha, pekne sa čítala, len škoda že ten záver bol taký rýchly.
Od autorů jsem četla pět kroků od sebe, což je moje hodně oblíbená knížka, takže jsem si řekla proč se nepustit i do téhle. Sice nebyla stejně skvela jako pět kroků od sebe, ale byla taky úžasná. Kyle byl skvělý hlavní hrdina, stejně tak Marlene. Bohužel kvůli čemu musím ubrat hvězdu je to, že první půlka knihy byla taková pomalá a utahaná. Ale po zvratu který se stal tak v půlce knize, začala být druhá půlka zajímavější. Takže jo bylo to super a doporučuji.
Kyle se po autonehodě probouzí z kómatu a zjišťuje, že jeho přítelkyně Kim zemřela. Dokáže se vzpamatovat že ztráty milované osoby? Pomůže mu Marley, se kterou se seznámí podivným způsobem?
Knížka je sice poměrně úzká, ale i tak je čtivá a probírá důležité téma ztráty milované osoby, pocitu viny a návratu do normálního života. Děj je spojen z útržků Kylova života, což mu ale neubírá na kráse ️ co na tom, že největší odhalení jsem tak trochu odhadla o 100 stran dopředu.
Kyle mi ze začátku přišel až moc fixovaný na Kim, ale časem jsem si ho oblíbila. Hlavně díky tomu, že se z hejska změnil v celkem jedlého kluka, který si svoje chyby uvědomuje. Marley jsem si zamilovala od první chvíle, takovouhle kamarádku bych chtěla mít ️
Celkově jsem ochotná knížce odpustit drobné nedostatky, viz odhalenou část zvratu. Druhý díl jsem opravdu nečekala a zůstala koukat s otevřenou pusou. Jde o velmi milé ale zároveň těžké čtení.
Doporučuji všem, kteří mají rádi heavy contempo ale zároveň milé a jednoduché čtení.
V téhle knize není nic tak jak si myslíte. Nikdy. Pokaždé se ukáže, že je něco ve skutečnosti jinak. A i tak jsem v knížce nebyla ztracená. Nechápu, jak se to autorkám povedlo.