Čemu se báseň říká
Jiří Orten (p)
Báseň Halasova, Holanova, slova A. Brouska a vzpomínky O. Ornesta uvedou čtenáře do Ortenovy sbírky. Básník se vyznává ze svých lásek a zklamání, žádný životní problém neřeší lehkomyslně, naopak přistupuje k lidským činům s pochopením a odpovědností. Básně jsou proloženy úryvky z Ortenovy prózy a jsou připojeny úryvky z korespondence tak, aby osobnost básníkova byla čtenáři co nejbližší.... celý text
Orten mi pripomína Jiřího Wolkra. Zomrel mladý človek, veľkých rozmerov. Späť ku knihe.
Úžasná zbierka básní, listov medzi autormi, počas jeho tvorby, a známymi osobnosťami kultúrneho života. Som rád, že som ju objavil, a zároveň sa stala pýchou rodinnej knižnice.
Zahřeje i zamrazí. Básník můj z nejmilejších.
"Svět bývalého básníka, to je něco, čeho bych se nikdy nechtěl dožít."
Dostala jsem darem tento skvost. Sbírka, která byla vydána v roce 1967 a jejíž součástí je i malá gramofonová deska, je velmi vkusně a vydařeně uspořádána. Kromě více i méně známých Ortenových básní jsou její součástí i úryvky ze soukromé korespondence a jeho deníků a také několik ukázek jeho rukopisů. Sbírku ilustroval Jan Kotík a fotografie z Kutné Hory pořídil pan B. Straka. Závěr knihy patří bibliografii a ve svých vzpomínkách se k bratrovi vrací Ota Ornest. Jeho vzpomínky jsou doprovázeny rodinnými fotografiemi. Velmi ráda doporučuji.
-----------------------
...Naplňuje mne nesmírnou vděčností už to, že mne máš ráda, a i kdybys mi nemohla posílat z domova vůbec nic, měl bych já Tebe zrovna tak rád, jako teď. Taková láska se nedá koupit a to je jedna z věcí, pro které stojí za to žít.
Z dopisů matce
Jiří Orten - Čemu se báseň říká
Nedoceněný génius s těžkým životním osudem, jako by promlouval skrze všechny verše a zanechával v čtenářově duši bouři neklidu.
Básně, které nepotřebují slov. Naprosto úžasná symbolika a magická síla mistrně poskládaných veršů dělají z čtení Ortenových básní fenomenální zážitek.
2013 | Elegie |
1986 | Milostný listář |