Ticho ve tmě
Darcy Coates
Černá zima série
< 4. díl
Čtvrtý, závěrečný díl napínavé bestsellerové série Černá zima. Studený a drsný svět kolem Clare a Dorrana se stále mění. Každý další den ho stále více a více pokřivuje a posouvá ty, kteří přežili, blíže k vyhynutí. Tentokrát v něm však poprvé svitla naděje. Clare a Dorran se rozhodli vrátit domů do Winterbourne Hall. Bude to náročná, ale životně důležitá cesta. Lidstvo potřebuje více bezpečných útočišť – oblastí, kde si jejich obyvatelé dokážou vypěstovat vlastní potraviny, aniž by na sebe přitahovali pozornost Vyzáblých – a staré rodinné sídlo uprostřed hlubokých lesů k tomu nabízí ideální příležitost. Jejich bývalý domov už ale není oním útočištěm, k němž se upínali. Stala se z něj nebezpečná past, kterou někdo pečlivě nachystal právě jim, a nyní už jen číhá, až se do ní chytnou. Až si Clare a Dorran uvědomí, jak nebezpečným se Winterbourne stal, dávno už může být pozdě. Boj o přežití pokračuje.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Horory
Vydáno: 2023 , FobosOriginální název:
Silence in the Shadows, 2020
Tedy, celá série, to byla "jízda". Po prvním díle jsem si dala delší pauzu, protože číst o mutantech, na to už jsem přece stará. Takže bylo několik pomalých severských detektivek u kterých jsem vždy usnula. Zvědavost jak to bude s Clare a Dorranem dál zvítězila. Další tři díly jsem přečetla jedním dechem. Několikrát jsem si dala den pauzu, abych vstřebala, kam se zase hrnou. Úzko mi z nich bylo a na závěr ze mě vše spadlo. Nápadité, napínavé, žádné zbytečné popisování. Pravda, pár nesmyslů, ale krásně se to četlo.
Moc pěkně zakončená série, skoro i ukápla slza na konci. Celá tato série mě moc bavila, ač jsem trochu bojovala s prvním dílem a chtěla to vzdát, nakonec jsem ráda že jsem vytrvala. Rozhodně doporučuji.
Tak sérii mám za sebou a přes pár nelogičností to nebylo vůbec špatné. Nejvíce mě udivilo, že ač se v prvním dílu vyzáblí ploužili krokem, v posledním stíhali autobus. Za dva měsíce veliký pokrok.
Začátek opět pozvolný, střed knihy akční a konec naprosto nepřehledný masakr. Pokud budu hodnotit pouze poslední knihu, tak se to dalo, ale z důvodu nelogičností snižují hodnocení na 4 a to jsem měl větší očekávání. Pokud jde o celou sérii, tak i tam nechávám krásnou 4. Upřímně , mám radši detektivky a thrillery, ale i tohle bylo čitelné. Takže za mě spokojenost a když se nebudete babrat v detailech, užijete si to.
Ešte som to nedočítala, ale jeden WTF moment si tu nechám: "Někde se rozplakalo batole a drželo si ručičkama naražené koleno."
Neviem, či je chyba v preklade, ale batole sa batolí, nenaráža si koleno a obvykle sú to takí mišelíni, že si na koleno ručičkami poriadne nedosiahnu. xD
Pokračovanie komentára bude onedlho po dočítaní knihy. :-)
Tak som to dočítala, bolo to miestami divné vzhľadom k tomu, že to podľa mňa pisateľka dokončovala pod časovým tlakom, ale stálo to za to, celá séria za kúpu. Možno z toho raz bude dobrý seriál.
Malý spoiler: prvýkrát v živote som čítala literatúru pre dospelých, v ktorej (v štyroch dieloch) spolu dvaja mladí zamilovaní ľudia spávali v posteli pritúlení, a ani raz tam nebola žiadna zmienka o erotike či sexualite! :-D
(SPOILER) S touto sérií mám opravdu problém. Nemám ráda hloupé hrdinky a nelogická rozhodnutí (ať je příběh jakkoli šílený). Příběh byl v pohodě, když se Clare a Dorran setkávali s dalšími lidmi (teda kromě Beth v předchozím díle), to mělo spád, tihle dva byli tak trochu upozaděni a děj pokročil. Ale jakmile se ti dva dostali do středobodu, příběh hodil zpátečku a přibylo kurzívy coby myšlenkových pochodů Clare (asi bych byla raději, kdyby moc nepřemýšlela). Jasně, je to o zombících, ale asi jsem tak nějak od Darcy očekávala, že se bude držet duchařin. Proto mě i celkem první kniha v závěru zklamala. Na začátku knihy jsem si říkala, jestli je možné, aby byli tak blbí, že vjedou do pevnosti úplně cizích lidí. A jo... Pět kapitol po skoro-vyhubení vyzáblích se buduje nový svět. Jako zajímavý pohled, ale já jsem asi ten typ čtenáře, co od těchto post-apo příběhů očekává, jak hlavní hrdinové vylezou z úkrytu, řeknou, že je po všem a finito. Konec knihy. Za mne asi ze série je nejpovedenější hned ta první kniha. U těch ostatních jsem se při čtení vztekala :o)
Čtivé, napínavé, jen ten Dorran už začínal být zvláštní. Dokonalý chlap prostě neexistuje:-)
Tak jsem dala všechny čtyři za čtrnáct dní . A bylo to super. Stále se něco dělo, Dorran s Clare se s Vyzáblými rvali ostošest . Bylo to sice scifi, ale co kdyby nějakému Ezrovi v nějaké laboratoři třebas něco "nano" uteklo. Už se těším na další knížku..
Tak já jsem si užila celou sérii paradoxně když se ohlédnu zpátky,tak nejslabší byl 1.díl....
A je tu konec. Darcy čtu od začátku co se u nás překládají její knihy, ale sérii Černá zima jsem se doteď vyhýbal a začal jsem ji číst ze zoufalství, při čekání na druhý díl série Strážkyně hrobu. Po přečtení prvního dílu jsem pochopil, že to byla chyba a najednou to celé končí.
K samotnému poslednímu dílu, nemám co vytknout. Kdo zná tvorbu Darcy, toho asi nepřekvapila žádná z událostí co se kdy a kde stane, ale i tak jsem hltal každou stránku a hledal jsem způsoby, jak si najít další a další čas na čtení
Sérii s Clare a Dorranem jsem si strašně užila! To byla teda jízda. Kdo by to chtěl vidět zfilmovaný ruku nahoru :D Všichni ti zmutovaní Vyzáblí, prosím ať to někdo natočí ideálně jako seriál.
Jedná se o ultimátní oddechovku, kterou tak i hodnotím, tudíž v rámci svého žánru.
Má někdo tip na podobnou "road trip jízdu o život"?
Musím říct, že jsem všechny čtyři díly přečetla prakticky jedním dechem a ani tento poslední díl mě v ničem nezklamal.
Jsem ráda, že to vše dopadlo tak, jak jsem si přála :-)
Tenhle závěr série mě nezklamal, trochu jsem doufala, že by mohl být takový nebo aspoň podobný... Sice jsem v určité chvíli přemýšlela, jak zafunguje kod v tajných chodbách, což mi nakonec přišlo nesmyslné, že vlastně v pohodě, ale to je detail, který mi nevadil
Posledni díl ze série. Bylo zajímavé ji číst. Četla jsem po chvilkach v autě, jelikož jinak není bohužel čas.
Zajímavý pohled do "možného hudoucna" a zároveň děsivá představa, že by k tomu mohlo dojít.
Konec byl dojemný.
Někteří celou sérii hodnotí kladně, já naopak nijak zvlášť. Coatesová nám naservírovala jakýsi paskvil apokalyptického hororu, kde bylo lidstvo zdecimováno něčím, co mělo přinést prospěch. Lhal bych, kdybych řekl, že to nedokázalo zaujmout, ale bohužel, těch momentů bylo daleko míň, než těch, kdy jsem uvažoval, zda sérii vůbec dočíst. Darcy nám to servírovala tak strašně uspěchaně, kdy například výměna motoru i přes útoky zabrala méně času než sběr dříví na oheň. Celý ten postapo svět byl vystavěn ve zběsilém tempu, kdy nám v tomto díle představila komunity s vlastními pravidly, vzniklé během pár týdnů a za mne to prostě nefungovalo a dost to ubíralo na kvalitě. Závěrečný boj byl tak přeplácaný a konec plný patosu. Jak už jsem jednou zmínil, celá série mi připomíná takové ty lacinné, béčkové, ne-li céčkové TV filmy.
Celou sérii hodnotím velmi kladně, byla jsem z ní opravdu nadšená. Od 2.dílu mě to víc bavilo, konečně se toho dělo víc, to jsem pak hltala každou stránku. Při čtení této série mi Vyzáblí hodně připomínali znetvořené lidi ze seriálu Last of us a přesně takhle jsem si je při čtení knihy představovala. Doufám, že nejsem jediná. :-D
Konec byl docela očekávaný a jsem ráda, že série nemá více dílů, nemuselo by to být tak zdařile napsáno a toho se vždycky bojím,když sáhnu po nějaké sérii knih.
Clare s Dorranem se vrací zpět "domů". Cesta je s obavami, v jakém stavu najdou rodinné sídlo. Jenže tam je čeká překvapení - zahrada je udržovaná a celou dobu se o ni někdo staral.
Jenže domov vždy nemusí být symbolem bezpečí. Následuje nejen rozhodují boj o dům s matkou, setkání s Beth, ale také rozhodující okamžik, kdy se spustí kód na aktivaci likvidace Vyzáblých.
Musím říct, že tento poslední díl byl super. Strašně se mi líbil konec. Nemám ráda happyendy, ale tady to bylo tak nějak.... kouzelné. Líbí se mi myšlenka restartu společnosti.
Za mě tedy skvělá série a Darcy nezklamala!
Darcy Coates - Ticho ve tmě
Počet strán: 344
Vydavateľstvo: #fobos
Žáner: #horor
Perfektne zakončenie celej serie.
Jeden boj za druhým, ziskavanie surovín, či vykupenie vlastneho života.
Táto časť bola opäť na zblazenie, bezradnost, smola, obrovská podpora a ten konečný boj o vlastné uzemie.
Jednoducho úžasná jazda!
Určite celú seriu odporúčam a ďakujem dievcatam v #spolocnecitanie za cele 4 týždne, bolo to úžasné!
Jana Sterankova
Vlasta Śtěpánková
Nika Strumienská
Júlia Júlia
Kniha č. 104/2024
#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihy2 #darcycoates #tichovetme
Obsah:
#horor #napätie
Čtvrtý, závěrečný díl napínavé bestsellerové série Černá zima.
Studený a drsný svět kolem Clare a Dorrana se stále mění. Každý další den ho stále více a více pokřivuje a posouvá ty, kteří přežili, blíže k vyhynutí. Tentokrát v něm však poprvé svitla naděje. Clare a Dorran se rozhodli vrátit domů do Winterbourne Hall. Bude to náročná, ale životně důležitá cesta. Lidstvo potřebuje více bezpečných útočišť - oblastí, kde si jejich obyvatelé dokážou vypěstovat vlastní potraviny, aniž by na sebe přitahovali pozornost Vyzáblých - a staré rodinné sídlo uprostřed hlubokých lesů k tomu nabízí ideální příležitost.
To nejlepší na konec. Celá série je velmi čtivá, taková na pohodu, dvakrát náročná literatura to tedy není. Ovšem od posledního dílu je celkem problém se odtrhnout, fakt to frčí, konečné řešení situace je celkem elegantní.
boj o přežitíAutorovy další knížky
2019 | Duch domu Ashburnů |
2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
2021 | Kořist |
2020 | Přízraky domu Carrowů |
2021 | Hlasy v bouři |
Závěr série byl zajímavější, jsem tedy docela spokojená.