Černý kámen
Robert Ervin Howard
Robert E. Howard neproslul pouze jako autor heroické fantasy, Conana a dalších neohrožených reků, ale patří i k předním představitelům pulpového dobrodružného hororu se silným lovecraftovským zabarvením. Z jeho bohatého díla vybíráme do třetího svazku Klasických děl hororu klíčové texty, které napomáhaly vytvářet mýtus Cthulhu, a vedle nich lze v této knize najít i několik dalších temných povídek s Howardovými oblíbenými okultními badateli, v dobrodružstvích, při nichž stydne krev v žilách. Kdo jsou Obyvatelé podhrobí ve stejnojmenné klaustrofobní povídce? Co se skrývá pod patnáctou úrovní tajuplných chodeb v odlehlém kopci? Jakým hlasem promlouvá pradávný bůh Enlil ve ztraceném africkém údolí? Odkud se vzaly přízračné Děti noci a co jsou vlastně zač? Jaká rouhavost se uctívá u bizarního Černého kamene v uherských horách? V čem spočívá Dermodova zhouba na divokém irském pobřeží?... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2016 , Laser-books (Laser)Originální název:
Beyond the Borders and other stories, 1931
![kralika kralika](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/128289/m_kralika-E3D.jpg?v=1540826972)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pojetí mýtu Cthulhu od REH je úplně jiné než od HPL. A více kompatibilní se současným boomem deskových her z tohoto světa. Když se Lovecraftův hrdina potká s nepojmenovatelnou hrůzou, má většinou štěstí, že to vůbec přežije, a stejně ho pak zavřou do cvokhausu. U Howarda ale ten hrdina vezme pětačtyřicítku, meč po předcích kalený krví nevěřících nebo si prostě vystačí se svýma rukama s neokousanými nehty a má slušné šance té nestvůrné věci rozhodit sandál. Stejně jako v dnešních deskovkách, i když procitne prastarý, máte celkem reálné šance, že ho něčím umlátíte. Oba přístupy mají něco do sebe.
Za sebe považuji za nejlepší Obyvatele podhrobí, Černý kámen, Aššurbanipalův plamen a naprostou esenci výše popsaného: Nestvůrného kopytnatce.
![sedw sedw](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moc jsem od povídky nečekal, ale o to větší pro mě byla překvapení. Naprostá paráda, většina povídek nadprůměr. Podrobnější hodnocení:
Obyvatelé podhrobí (8/10) Ne úvod velmi příjemná a atmosférická povídka o tom, jak muž s vyšetřovateli hledá hrobku svého bratra a nalezne mnohem více.
Enlilův hlas (9/10) Výborný příběh o výpravě do pralesa, která nedopatřením narazí na civilizaci, která už dávno neměla existovat.
Děti noci (5/10) Na první pohled poměrně zajímavý příběh o znovuprožití minulého života, ale ve výsledku postrádal více napětí a byl poměrně pomalý.
Černý kámen (10/10) Tady už to bylo na plný počet. Povídka, která je poměrně podobná Enlilovu hlasu stylem psaní, ale je ještě o chlup lepší co se týče příběhu a mytologie. O badateli, který hledá proslulý černý kámen.
Netvor na střeše (6/10) Tento příběh se svým způsobem prolíná (co se týče mytologie) s předchozím, ale i s ohledem na svoji krátkost mě úplně nedokázal vtáhnout do děje. Nebylo to špatné, ale lepší průměr.
Démon prstenu (9/10) Velmi čtivý příběh o muži, který navštíví se, v okultních vědách zdatné, přátele s tím, že má pocit, jako by se ho jeho manželka pokoušela zavraždit. Velmi originální a poutavě psaný příběh.
Dermodova zhouba (2/10) Jednohubka o rodové kletbě, která mi v podstatě nic nedala.
Hrob mi nekopejte (8/10) Příběh o muži, který zemře a zanechá vzkaz svému jedinému příteli o tom, co má udělat s tělem. Velmi dobrá povídka.
Aššurbanipalův plamen (9/10) Další z top povídek, tentokrát o ztraceném drahokamu, který měl patřit dávnému králi.
Kobra ve snu (5/10) Průměrný povídka, dobře se četla, ale zhruba od půlky už byla velmi předvídatelná.
Nestvůrný kopytnatec (10/10) Klenot a nejlepší povídka sbírky, parádně se četla, příběh byl děsivý a napínavý zároveň, a i když nebyl nijak překvapivý, tak to byla opravdu paráda.
![Howard Howard](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/101135/m_mayhem993.jpg?v=1736612394)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Stydím se, že jsem se o R. E. Howardovi dozvěděl poměrně nedávno. Howard umí skvěle navodit a stupňovat tíživou atmosféru. Jsem skalním fanouškem H. P. Lovecrafta, ale v jeho povídkách nejsou prakticky žádné dialogy, kdežto v těch Howardových je jich dostatek. Tímto se oba spisovatelské světy skvěle doplňují. Jsem rád za Howardovo propojení povídek s lovecraftovským universem. Z mého pohledu tedy jasná volba!
Čtyři nejlepší povídky: Černý kámen, Enlilův hlas, Démon prstenu, Nestvůrný kopytnatec. Poslední zmiňovanou povídku hravě vystihnou dvě slova: hell yeah!
Verdikt: Hell yeah!
![eraserhead eraserhead](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/4420/m_eraserhead-ZBy.jpg?v=1669476541)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Robert E. Howard se proslavil hlavně jako autor dobrodružných fantasy plných magie, kouzel, starých měst a neohrožených hrdinů. To se, naneštěstí, promítá i do jeho horrorové tvorby. Jeho horrorové povídky by jakž takž, některé i hodně dobře (jako např. Holubi z pekel v Hlasu krve), fungovaly samostatně, různě v časopisech a antologiích. Ale takhle sebrané ve sbírce hodně ztrácí díky své neoriginalitě a v podstatě neustále stejnému stylu, zápletce a kostře. Přečetli jste jednu, znáte takřka všechny z knihy. A přečetli-li jste něco od H. P. Lovecrafta, R. E. Howarda snad ani není třeba číst. Byť uznávám, že jeho příběhy jsou dobrodružnější a trochu svižnější. To první však považuju spíše za negativum. Z celé knihy mě zaujala akorát poslední povídka NESTVŮRNÝ KOPITNATEC. Jinak pro mě šeď a nuda. 1.5*
![CharlesWard CharlesWard](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150474/m_charlesward-ZMk.jpg?v=1540838927)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Až na 2 povídky, které už mezitím vyšly v jiných sbírkách, unikát. A stejně jako jiné sbírky opět pecka.
![Ivan Kučera Ivan Kučera](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50523/m_ivan-kucera-65c1e2d31d197.jpg?v=1707205332)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
R.E. Howarda všetci samozrejme poznajú ako autora fantasy (hlavne Conana, Kulla a Solomona Kanea), ale niektorí ani len netušia, že bol zároveň i významným hororovým autorom. Patril do tzv. Svätej trojice spolu s Lovecraftom a A.C. Smithom. Z tých troch ma najviac baví HPL a najmenej Smith. Howard je v zlatom, neurážajúcom strede. Nemá síce (ani zďaleka) až také hustoprísne atmosféry ako HPL, ale zas na druhej strane sú aj vďaka tomu jeho príbehy dynamickejšie, akčnejšie a obsahujú dialógy (teda vec u HPL temer nevídanú) a postavy, ktoré dokážu prirásť k srdcu (u HPL boli väčšinu času len zdrevenené absolútnou hrôzou). Kým HPL sa noril do temných nocí amerického vidieka, kde osamotené farmy obkľučovala hmla a ponuré lesy a na hviezdy zúrivo štekali psy cítiace prítomnosť čohosi príšerného, zlého a nevysloviteľného, R.E. Howard v sebe nezaprie otcovstvo Conana: berie nás do exotických diaľav, na púšte, do prastarých chrámov alebo do džunglí, kde v diaľke bubnujú domorodci a oznamujú vám tým, že o vás vedia a chystajú sa vás zjesť. Každopádne v tomto asi budem konzervatívny a dodám, že HPL je HPL. Som rád, že som to s Howardom skúsil (a treba dodať, že alebo písal fakt dobre a texty do dnešných dní zostarli len málo, alebo za to môžeme poďakovať výbornému českému prekladu z roku 2016, neviem) a nevylučujem, že si od neho v budúcnosti ešte nejaké hororovky prečítam. Ale nebudem sa do toho nijako extra ponáhľať. Za najvydarenejšie poviedky zo zbierky pokladám Aššurbanipalův plamen, Obyvatelé podhrobí a Nestvůrný kopytnatec. Oceňujem aj kvalitné bonusy o autorovi, jeho živote, tvorbe a tak vôbec.
![t_gon t_gon](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62305/m_62305-4pW.jpg?v=1459854941)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je úplně jedno, zda sáhnu po fantasy nebo hororu od Howarda. Výsledek bude vždy stejný - fantastický dobrodružný zážitek. Nebýt zasazení jedenácti povídek do období počátku minulého století, mohly se popsané hrůzy klidně odehrávat v časech Conana. Styl psaní povídek, popisy lokalit, vylíčení příběhu, charakteristiky postav, údernost a atmosféra, to vše si povídky uchovávají a to vše z nich dělá tak perfektní čtení i po tolika letech. Pokud si představím reálie dané doby, tak mi jde jen stěží nevěřit, že Howard nepopisuje příběhy, které se dějí u něj na dvorku nebo v blízkém sousedství. Všichni ti badatelé a učenci se tajně schází u Howarda ve studovně, aby spolu mohli rozmlouvat o tajích a děsech času minulých, jež obsahují von Junztovy „Nevýslovné kulty“ a další vzácní spisy zabývající se okultismem a mytickými kulty (oslavující strašlivá božstva jako Cthulhu, Tsathoggua nebo Gol-Gorotha). To vše občas doplněno malým odkazem na svou fiktivní historii (Thoth-Amonov, Turan, Bran Mak Morn…), čímž velmi nevtíravě propojí svůj „vesmír“. Při takových pasážích mě zamrazilo stejně dobře, jako Conrada pří sestupu k obyvatelům podhrobí. Nádherná představa, které se vůbec nebráním…
Samotná sbírka střídá skvěle povídky (Děti noci, Netvor na střeše, Démon prstenu, Dermodova zhouba a Kobra ve snu), jež díky menšímu rozsahu neměly možnost pořádně vyniknout a pak ty vynikající, které svou atmosférou dokáží pořádně zacuchat s nervy (Obyvatelé podhrobí, Enlilův hlas a Hrob mi nekopejte). Vyloženě lahůdky jsou pak Černý kámen, Aššurbanipalův plamen a Nestvůrná kopytnatec, které jsou plnotučnou esencí hororu říznutého fantasy. Howard byl velikán a jen škoda, že svět opustil tak brzy.
![martinstefko martinstefko](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40210/martinstefko-9w3.jpg?v=1555390211)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha „Černý kámen“ je velmi povedenou sbírkou toho, co se dá nazvat lovecratovským hororem – ty prvky univerza jsou de patrn – ale přitom je to jiné než Lovecraft, je t čtivější, ale odlišnost je možné hledat především v tom, že si zde Howard udržel to, co ho dělalo zajímavým autorem a co ho bavilo. Jsou zde silní muž, kteří se nebojí sami postavit zlu, je zde fascinace dobrodružným žánrem a je zde i snaha čtenáře bavit, stejně jako v něm vyvolat hrůzu. Jistě, povídky zestárly, ale některé z nich pořád mají své kouzlo. Některé nápady prostě nedokáží výrazně zpráchnivět ani po letech. A Howard byl prostě dobrý vypravěč, jen někdy také moc popisný, moc vysvětlující.
![Richie1 Richie1](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27303/27303.jpg?v=1381127969)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Výborně napsané hororové povídky od mistra fantasy. Howard umí perfektně navodit atmosféru tajemnosti a hrůzy (v tom je hodně podobný Lovecraftovi) a stupňovaným napětím udrží čtenáře při četbě. Jeho hrdinové navíc dokážou překonávat všechny hrůzostrašné překážky a dospět k optimistickému rozuzlení (tentokrát na rozdíl od Lovecrafta, jehož horory často končí bezútěšně). Howardovy horory mě sice nebavily tolik jako jeho fantasy tvorba, ale i tak to bylo velmi dobré čtení. 80%
![DennisMoore DennisMoore](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9316/m_dennismoore.jpg?v=1720098509)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na rozdíl od E. A. Poa nebo H. P. Lovecrafta nepřekvapují povídky R. E. Howarda pointami (naopak je někdy prozrazují už názvem) a nejsou tak nevyzpytatelné, ale to je naprosto v pořádku. Těm Howardovým jde totiž především o atmosféru a o to, aby si je čtenář jaksepatří užil. A to se jim daří. Howard měl stejně jako Lovecraft ohromný dar popisovat starobylá místa, ponurá sídla, opuštěné chrámy nebo podzemní chodby tak, že prostě nemůžete nevěřit v jejich existenci. A právě v takovém až hmatatelném prostředí se odehrávají jeho vypjaté příběhy hrdinů, kteří sice nejsou Conan, ale dostávají se do velmi podobných situací, při nichž čelí kdejaké myslitelné i nemyslitelné hrůze a které sice někdy řeší jinak než silou, ale někdy jim stejně nezbývá než sáhnout po pistoli, pušce nebo i po tom meči. Rád bych vybral nejlepší povídku z celé knihy, ale mám problém - vždycky když jsem si myslel, že to je právě ta, kterou čtu, přišla hned po ní ještě lepší.
![ewalien ewalien](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/42722/42722-S5f.jpg?v=1463251156)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Protože jsem už v pubertě četla Lovecrafta, nemohla jsem neporovnávat. Jak tvůrce legendárního Cthulhu, tak Howard sám dokáže člověka napnout a znervóznět tak, že večer nemůže usnout... Pokud sloužíte noční a nechcete usnout, tahle kniha je dobrá volba.
Howardovy knihy (ač jsme dříve znala jen Conanovky) jsem si stačila oblíbit, tahle se jen přidala. Pokud se rádi bojíte, přečtěte si ji.
![Milonak Milonak](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Některé povídky průměrné, jiné téměř TOP, v součtu velice dobré. Pro fanoušky Howarda určitě povinné čtení. :-) Co mně v některých povídkách vadilo, tak to bylo přehnaně dlouhé vyprávění o hrůzách a historii dávných zemí - někdy toho bylo až moc.
![trudoš trudoš](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56915/m_trudos-Bry.jpg?v=1585128862)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sbírka Černý kámen přináší drobnou ochutnávku toho, v čem byl Robert E. Howard nejlepší - poctivém dobrodružném řemesle. Jedenáct povídek se přitom pevně drží hranic hrůzy a děsu, přičemž kromě čtyř jde vesměs o české premiéry.
Milovníky moderního hororu, odkojené řeznickými sekáčky, motorovými pilami a kanibalskými špičáky, asi kouzlo hrůzostrašných příběhů z počátku minulého století nedojme. Nic to však neubírá na kráse textům plným elánu a přímočarosti. Víc než impresionistické popisy cizokrajného prostředí zde fungují břitké dialogy a překotný spád plný mužného přesvědčení, že krásné dívky se mají za každou cenu chránit před nebezpečenstvím. Ovšem, jak se autor soustředí na akci, občas přehlíží pravidla koncepce osnovy, nebo dělá s hrdinů prosťáčky, aby jim nemohly dojít očividné souvislosti. Jindy se však daří vše dokonale nakombinovat, a to je pak radost číst historky jako Aššurbanipalův plamen nebo Nestvůrný kopytnatec, které vynikají perfektní atmosférou i bezchybnou gradací.
![RyonMathrin RyonMathrin](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/225456/m_ryonmathrin-y6X.jpg?v=1679753200)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Horrorové fantasy jednoho ze zakladatelů žánru. Mám rád, když se po několika řádcích začtu a příběh mě nechce pustit až do konce. Howardovi šlo takové psaní skvěle.
Jednoduše strhující.
![KAREL6725 KAREL6725](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/148358/m_karel6725-h6B.jpg?v=1550001688)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslední sbírka povídek od Roberta Howarda, pořád dobré i když předcházející knihy byli o stupínek lepší. Jeho tvorba je pořád skvělá určitě stojí za přečtení.
![lazarus lazarus](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18104/m_lazarus-65be263fc2f2c.png?v=1706960448)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Výborná sbírka povídek ve stylu mého oblíbence Lovecrafta. Pravda i když malinko slabší než Mistrova tvorba, přece jen rozhodně patří na vrchol hororového žánru doby před Stephenem Kingem.
![Israha Israha](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/140247/m_140247-WiK.jpg?v=1462021855)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Asi byla chyba od tohoto souboru očekávat něco více, než jednoduchou pulpovou zábavu. Inspirace Lovecraftem je zjevná (někdy až moc), ale Howard to táhne spíš v duchu napětí až lehkého mrazení než horroru v pravém slova smyslu, navíc dějově se povídky pro svou krátkost povětšinou nestihnou rozvinout a tudíž nějaké ponoření a nasátí atmosféry se většinou nekoná. Navíc to, co kdysi asi skvěle fungovalo jako samostatné příběhy na stránkách "weird tales" magazínů, se takhle pohromadě poměrně brzy stává dosti repetitivním a (byť slušně dynamickým) v jeden homogenní celek se slévajícím čtením. Pravdou ovšem je, že Howard zde vypráví tak přímočaře a umně, že nuda při čtení nehrozí :)
Nejlepší povídky: Obyvatelé podhrobí, Černý kámen, Démon prstenu, Nestvůrný kopytnatec
![RomanTilcer RomanTilcer](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/172702/m_romantilcer-c6m.png?v=1617135197)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Většinu povídek tvoří příběhy různejch okultních badatelů, v několika případech se jedná o příspěvky k mýtu Cthulhu, za kterej vděčíme H. P. Lovecraftovi. Co se ale týče stylu, moc podobností s Lovecraftem nenajdete, Howard přistupuje k věci docela jinak, jeho povídky jsou výrazně dějovější. Obvykle nás vrhne rovnou do akce a o postavách se dozvíme jen to nejpodstatnější, za běhu, z přímé řeči. A hrdinové jsou tu opravdu hrdinové – nejlepší obrana je pro ně útok.
Některý postupy v povídkách už drobet zestárly, nebo spíš za těch několik desítek let natolik přešly mezi klasiku, že už jsou pro dnešního čtenáře předvídatelný (na druhou stranu z nich dýchá nezaměnitelný kouzlo starejch časů). Když ale pomineme občasný vysvětlující monology a pár podobnejch záležitostí, dá se o Howardovi říct, že je příjemně nadčasovej, jelikož vypravěčský řemeslo ovládá na výbornou, umí čtenáře vtáhnout a nezdržuje se zbytečnostma. Takže ano, vřele doporučuju. :-)
![Fantasysvet Fantasysvet](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119256/m_119256-3C6.jpg?v=1459855105)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Všech jedenáct povídek patří mezi čtivé a veskrze zajímavé kousky. Sbírka je dobře vyvážená a jsou v ní obsaženy různé aspekty autorovy rozličné tvorby. Na Howardově díle je znát jak zvládnuté řemeslo, tak nepopíratelný talent a fantazie. Ačkoliv většinou nerozepisuje příběhové pozadí jednotlivých postav, většina informací buď vyplyne zdánlivě mimochodem, nebo zůstává skryta, aktérům nechybí potřebná dávka sympatií k tomu, aby si je čtenář oblíbil. Popisy jsou v povídkách velmi umírněné, a přesto je skvěle vystižená atmosféra i kulisy, do nichž jsou příběhy zasazeny. Nechybí výrazní hrdinové, kteří si, ačkoliv stojí proti nesmírné zákeřné síle, ponechávají zdravý rozum a odhodlání bojovat. Howard se drží svého lehce rozeznatelného rukopisu i v oblasti hororu, takže jeho díla jsou akční a dobrodružná. Povídky tak skýtají větší čtivost, zvláště pro ty, kteří například Lovecraftova díla považují za příliš těžká.
R.E.Howard zemřel v mladém věku, ale i tak měl na kontě slušnou sbírku textů, které by vydaly za celoživotní díla několika autorů. Jeho věci jsou nadčasové, tajemné a působivé a sbírka Černý kámen si zaslouží vaši pozornost za všech okolností. Jde o klasiku, kterou byste rozhodně neměli minout. Howard byl tvůrcem mnoha mýtů a ani jeden si nezaslouží být zapomenut.
Část díla
1997 | ![]() |
1991 | ![]() |
2001 | ![]() |
2007 | ![]() |
Výrazně slabší, než jsem čekala. Až na výjimky chybí ona ponurá atmosféra děsu jako u Lovecrafta. Za mě zklamání.