Červená, biela a kráľovská modrá
Casey McQuiston
Alex Claremont-Diaz, syn prezidentky Spojených štátov amerických, tvorí so svojou nebojácnou sestrou a s geniálnou vnučkou viceprezidenta známe Trio z Bieleho domu. Medzinárodné spoločenské povinnosti však majú aj tienisté stránky. Najmä keď do bulváru preniknú fotky z kráľovskej svadby, na ktorých sa Alex háda so svojím dlhoročným nepriateľom princom Henrym a ktoré ohrozia americko-britské vzťahy. Treba rýchlo konať, a tak vznikne plán – Alex a Henry majú predstierať priateľstvo. Akoby toho Alex nemal dosť, musí si poradiť s matkinými neprajníkmi aj s vlastnými politickými ambíciami. Rozhodne nepotrebuje mať za chrbtom škrobeného člena kráľovskej rodiny. Pod fasádou rozprávkového princa sa však ukrýva oveľa viac. Prezidentka Claremontová sa púšťa do kampane za opätovné zvolenie a Alex podlieha Henryho čaru. Ich tajný vzťah by však mohol ohroziť celú kampaň a prevrátiť hore nohami dva štáty. Je možné, aby svet prijal takúto lásku a stojí za to niečo pre ňu obetovať?... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Yoli (SK)Originální název:
Red, White & Royal Blue, 2019
Skvělá kniha! Hlavní hrdinové mi byli sympatičtí, autorčin styl mě vtáhl ihned do děje a moc hezky se to četlo od začátku do konce. Jasně, je to romantika jak blázen, ale svůj účel to splnilo a moc se mi to líbilo. :)
Když jsem poprvé četla anotaci na tuhle knihu, byla jsem přesvědčená, že je to nějaká totální kravina a nikdy to číst nebudu. Syn americké prezidentky a britský princ? To jako vážně? A pak začalo vycházet množství tak pozitivních recenzí, že jsem si to prostě přečíst musela, protože jsem bytostně potřebovala zjistit, co na tom čtenáře tak bere. Knihy s LGBT tematikou zrovna nevyhledávám. Ne že bych proti lidem odlišné orientace něco měla, to rozhodně ne, ale když už sáhnu po romantické knize, je mi v ní jednoduše bližší heterosexualita. Z toho vyplývá, že jsem LGBT knih v životě zrovna moc nepřečetla, takže tuhle krásku nemám moc s čím srovnávat, ale z toho mála, co jsem četla, byla tahle rozhodně nejoriginálnější.
Příběh Alexe a Henryho se nejspíš nezařadí mezi mé srdcové záležitosti, ale bože... tohle bylo opravdu tak moc cute :)
V recenzích jsem se dočetla, že kniha obsahuje řadu pikantnějších sexuálních scén, ale opravdu se tím nenechte odradit. Vše je maximálně tak naznačeno, případně podáno s humorem v korespondenci milenců, otevřené sexuální scény skutečně nečekejte. Kniha je milá, něžná, vtipná, jedná se o neskutečně roztomilé nahlédnutí do zákulisí homosexuality slavných lidí, kteří to mají v mnoha ohledech mnohem těžší než normální smrtelníci. Nemusejí se totiž odhalit jen rodině a přátelům, nýbrž celému světu. A být souzen celým světem, ještě když to může ohrozit reputaci vaší rodiny, které leží na bedrech záležitosti celé země, to nechcete.. Budete se smát, budete doufat, budete zklamaní, smutní, rozlítostnění, ale i šťastní. Umím si představit, že tato kniha může dodat homosexuálním lidem odvahu a naději. A to je přesně to, co od takových knih očekávám.
To že se tato kniha může někomu líbit, tak to chápu, nemám nic proti lgbt komunitě, ALE toto by se v reálném světě nemohlo stát, nevidím v tom jediný náznak reality a vím, že toto nemá ukazovat reálný příběh, ale ukazuje to jenom nesmysly. Toto není kniha, toto je fanfikce a nemá na poli vážné ani uznávané literatury místo.
Skvělá gay romance a dokonale vystavěný alternativní svět americké politiky. Nějaká taková prezidentka Claremontová by se hodila nejen v Americe.
Právem si kniha zaslouží tak vysoké hodnocení. Autorka mě naprosto uchvátila svým příběhem. Sice mi nějakou chvíli trvalo, než jsem si zvykla na její styl, ale pak jsem hltala každou stránku a hups, je konec.
Co tu vlastně hájíme? Jakou tradici? Jakou rodinu, která říká, že vraždu, znásilnění, rabování, kolonizaci, to bereme, vydrhneme to do čista vystavíme pěkně v muzeu, ale achich ouvej, ty jsi hnusný teplouš? To je za hranicí našeho smyslu pro dekorum! Mám už toho k čertu po krk! Už jsem dost dlouho seděl a nechal tebe, babičku a váhu celého podělaného světa, abyste na mě tlačili. S tím je konec. Je mi to fuk. Vezmi si svoji tradici, dekorum a strč si to všechno do prdele, já jsem s tím skončil.
Alex a Henry byli úžasní a já jim moc fandila. To jejich pomalé sbližování, ten krok od kamarádství k lásce, uvědomění si toho, že se milují, jak se rozhodli bojovat za svoji budoucnost, nádhera. To jak autorka prokládala jejich e-mailovou konverzaci úryvky dopisů známých osobností minulosti, velmi originální. Díky tomu jsem se rozhodla, že si přečtu Dějiny homosexuality.
Knihu rozhodně doporučuji. Není jen o lásce dvou mužů, ale dává nám hodně nahlédnout do politického dění, ukazuje rozdíly mezi americkou a britskou mentalitou a nutí v mnohém k hlubokému zamyšlení.
Neuvěřitelně skvělá kniha. Anotace příběh absolutně nevystihuje. Po jejím přečtení jsem měla dojem, že kniha bude jakousi humornou romancí plnou vtipných až trochu trapných situací. A jelikož se každý občas potřebujeme zasmát, koupila jsem si ji v očekávání příjemné jednohubky, která neurazí, ale ani nijak nenadchne. Nemohla jsem se ovšem víc mýlit.
Kniha zpracovává téma velmi realisticky a citlivě. A otevírá rovněž řadu dílčích témat k zamyšlení.
Co musím vyzdvihnout, je spousta zajímavých informací z historie, co jsem se díky knize dozvěděla. A citace z dopisů různých známých osobností byly neuvěřitelné a obdivuji autorku, že si dala tu práci všechny tyto pasáže najít.
S tím souvisí i druhý bod, strašně se mi líbilo, že jsou v knize použity e-maily, komunikace z chatu, novinové články, tweety apod. Velmi to knihu oživuje.
Příběh samotný je originální, postavy sympatické hluboce propracované. Miluju je, vážně! Vždycky jsem měla ráda komplikované vztahy a tenhle je tak komplikovaný, že víc už snad ani nejde. Dokážete si snad představit vztah, který by musel čelit většímu počtu překážek? Při čtení jsem se smála i brečela jako blázen a opravdu ze srdce se modlila, aby všechno dobře dopadlo. Už teď se těším na rereading. Ačkoli je pravda, že už před dočtením jsem si některé scény tak oblíbila, že je musím číst pořád znovu a znovu. Jsem závislá! :-D
Autorka se v knize samozřejmě nevyhnula ani sexuálním scénám, ale vypořádala se s nimi brilantně. Většina "akce" probíhá v náznacích, přesto že se nedočkáte prakticky žádných explicitních popisů, jsou dané scény ohromně vzrušující. Klobouk dolů.
Mám ke knize jen dvě miniaturní drobné výtky, a to je Alexovy na mě občas příliš vulgární výrazy, ale to se dá v pohodě přejít. Ten druhý je o něco závažnější, jelikož z mého pohledu vztah Zahry a Shaana prostě nefunguje. Netušíme, kdy se ti dva potkali a kdy se scházejí. Zahra je pravá ruka prezidentky a naplno se věnuje kampani, pokud vím, tak se nepíše, že by měla někdy dovolenou (pokud ano, pak jen jednou). A Shaan jako princův komorník by měl být prakticky stále po ruce Henrymu, takže kdy se ti dva vídají? Oznámení o jejich zasnoubení mi přišlo dost nečekané a spíše účelově vykonstruované. Ale to je jen drobnost. A v tom famózním zbytku se to dá v pohodě přejít.
Mimochodem, dozvěděla jsme se, že se chystá filmové zpracování, a ač se trochu obávám výsledku, stejně se nesmírně těším. A než se ho dočkám, budu zatím slintat nad fanouškovskými ilustracemi na pinterestu. :-)
Upřímně jsem překvapená, že takováto kniha vyšla a ještě se stala bestsellerem a to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Četla se mi moc dobře, bylo v ní všechno. Romantika až na půdu, vtip, ale taky hořkosladký život ve zlaté kleci. Tahle kniha rozhodně stojí za přečtení.
Mně se to celkem líbilo, jen jsem se za celou dobu nesžila se stylem vyprávění. Vadil mi ten přítomný čas, nesedělo mi to. Ale jinak ano, jen jsem myslela, že to sbližování bude trvat trochu déle. A pro mě byly zajímavé i reálie kolem voleb prezidenta. Pokud je to první počin autorky, za mě dobrý začátek.
Od téhle knihy jsem dostala přesně to, co jsem od ní čekala. Líbilo se mi, jak je děj rozdělený pomyslně na dvě části. V té první je seznámení Alexe s Henrym, a je tu ukázáno, jak k sobě najdou cestu. A je to hrozně roztomilý, sladký a boží. Je tam i spousta vtipných scén a hlášek.
Druhá část už tak vtipná ani sladká není. Protože tady se řeší otázky typu, co budou dělat, jak to přijme veřejnost, jestli vůbec v tom pokračovat dál, jak to ovlivní politiku a monarchii. A tohle přesně jsou témata, která by se měla objevovat, a která tu knihu vyzdvihla nahoru. Objevili se zde i nějaké ty
deprese, panická úzkost. Což jsem se trochu bála, že to celou dobu bude jen přeslazené randění roztažené na 400 stranách. Takže palec nahoru.
Skvělé bylo také propojení klasického života s politikou, které tam bylo opravdu více než dost. Je tu zobrazeno zlehka, jak politika funguje a co jsou někteří schopní udělat pro trochu moci. K tomu se tu navíc ještě objevuje rasová odlišnost, což je další téma, které by se mělo řešit.
Příběh je hrozně čtivý. Člověk ani nemrkne a má sto stránek za sebou. Objevuje se zde pár expresních výrazů, ale není to zase nic tak hrozného. Ono se to do toho kontextu a věkového období hlavních postav celkem hodí.
Co mi přišlo ještě super, bylo zobrazení rozdílů mezi tím, jak funguje Anglická monarchie oproti Americké demokracii, jaké mají zásady, tradice atd.
Rozhodně doporučuju.
Já si dlouho připravovala, jak knihu zhodnotím, protože jsem věděla, že i když toho napíšu hodně, nenapíšu všechno.
Takže bych začala s tím, jak propracovaný je překlad! Ta knížka se čte tak lehce, tak opravdově, hovorové mluva, která ale nezní divně. Navíc překlad citlivých témat nezní, jak kdyby je překládala 80 letá paní podle slovníku. Opravdu, ten kdo dělal překlad odvedl neskutečnou práci.
Kniha trochu vyznívá jako fanfikce, ale je to kvůli toho, že autorka sama vzešla z fanfikcí (jak jsem o ní četla). Linka politiky mi absolutně nevadí, je to součást příběhu a vůbec neruší, je to o to více zajímavé.
Sexuální scény jsou velmi opravdové, vzrušující a napsané s citem (což je taky úžasné).
Příběh je taky skvělý, moc se mi líbí i prokládání normálního textu s SMS a emailový formátem.
Knížku můžu jen doporučit. Samozřejmě, že některé skutečnosti jsou třeba upravené (ohledně politiky atd.), ale mě to nějak neodrazuje a neirituje.
Určitě se k ní ještě vrátím. Každý den jsem se nemohla dočkat, až se k ní zase vrátím. Opravdu skvělý kousek!
(SPOILER)
Já nevím, jsem na vážkách. První polovina byla skvělá - smála jsem se (někdy i nahlas), culila se jako měsíček na hnoji, zajímalo mě, jak se to bude vyvíjet. I sexuální scény se mi hodně líbily! ♥ Jako ta první byla top strop. Nebyla popsána příliš detailně, ale zároveň autorka nechodila kolem horké kaše. Jo, ten popis první sexuální scény byl za mě TOP.
Ale přesně v polovině se něco změnilo a já měla pocit, jako by se úplně změnil autor. Zábava zmizela, začalo to být samé "lásko, brouku", ta politika začala být trochu otravná (hlavně projevy, ty jsem tedy ke konci už přeskakovala), všechno jim vycházelo (což už taky chápu proc bylo tak udělané, po přečtení poděkování), pak až u konce (cca 90%) mě to zase začalo bavit a zajímat.
Celkově musím přiznat, že jsem zklamaná. I když by se to dalo považovat za dokonalou fanfikci z wattpadu, tak mi tam stále něco chybělo.
První polovina 5*, druhá 2-3* → 3.5★
Tu první půlku si možná ještě někdy přečtu, protože to jejich seznamování a úžasný vztah hate-to-love je prostě BOMBA!!! ♥
Když si člověk vezme děj bez hloubky byla to slaďárna přitažená za vlasy. Ale víte co? Mě se to líbilo! Už jenom ta myšlenka LGBT je to velká podpora a téhle lásce kdy postavy neměli strach být tím kým jsou jsem fandila až do konce. Autorka krásně pozvedla hodnoty rodiny i člověka.
Doporučuji u knih číst poděkování. Z jednoho nápadu na silnici je tahle růžová naděje pro každého. Síla nebát se světů odhodit masku povinnosti a kráčet se zvednutou hlavou. Srdcovka :)
I když už je to několik týdnů, co jsem knihu dočetla (spíše doposlouchala, četla jsem to prostřednictvím audioknihy v originále), ale já stále přesně nedokážu vyjádřit, proč se mi kniha i přes tak nadějný začátek, nelíbila. Je určitě třeba říct, že ačkoliv mám ráda v knihách podtext romance, příběhy zaměřené jen na to, se u mě většinou nesetkají s úspěchem. Můj hlavní problém byl asi zasazení děje do tak vysokých kruhů: fakt, že hlavní postavy musely být princ Anglie a syn americké prezidentky, pro mě tak nějak ubíraly na důvěryhodnosti a někdy to na mě působilo až jako fanfikce. A taky po úvodu, kdy byly kapitoly vtipné a působily na mě jako slibný začátek, se tam příliš věcí opakovalo. Některé části nebyly o ničem jiném, než jak se Alexovi stýská, pak letí do Anglie, pak se mu zase stýská... Mně zkrátka kniha nic nedala a po nějakých sto stránkách mě nudila, až otravovala. Téma za mě nic moc, zpracování průměrné. Neoznačila bych knihu za špatnou, určitě to ale nebylo nic pro mě.
Musím přiznat, že koupě té to knihy nebyla v plánu a byl jsem tak rád, když sem jí spatřil v prodejně. Krásná obálka a nápad na tuto knihu mě zaujali, jen jsem si říkal, jestli už ta politika nebude moc k tou království. Modlil jsme se, aby tam byla jen okrajově – no to vůbec nevyšlo. Bohužel tím to hezké u mě končí. Kniha se četla tak špatně. Po prvních stránkách jsem byl tak zklamaný, jakým stylem je to psáno, a hlavně mi to přišlo krkolomné. Někdy sem se musel vracet, abych věděl, kdo vlastně teď mluví. Další věc, která mě zarazila byl sex – ok spisovatelka se asi nechtěla pouštět do detailu a popisování sexu – říkal sem si asi by toho bylo už moc… pak jsem byl, ale tak zaskočený, když jsem tam četl to slovo na šu…í, tak to sem si říkal to slovo je tu několikrát a popsat trochu víc detailně sex nemůže? Za další mi nesedl Alex – chudí se stanou bohatými a jsou tak namyšlený. Za další je tam až moc politických záležitostí, které nejsou úplně ideální ke čtení a zpracování. No a na závěr – problém který je stále aktuální – odsuzovat lidi, aniž bychom je znali a poznali … odsoudil prince, aniž by o něm něco věděl. Opravdu obdivuji ostatní, kteří dali kladnou recenzi. Asi jsem byl špatně rozpoložen na tuto knihu :-)
Doporučuji přečíst, dobře napsané vtipné a romantické. Jen bych to malinko zkrátil ale to je jen můj pocit. 4,5 hvězd.
Ne úplně klasické contemporary, a to je asi právě ten důvod, proč se mi to hodně líbilo. Romantická linka, do které vstupuje politika a vlastně ji i ovládá, byla něco originálního a to právě pro mě. Myšlenky, chování a činy postav byly napsány tak uvěřitelně, jako kdyby to autorka sama zažila. Občas to bylo ale trošku utahané, proto ten bod dolů.
Červená, bílá a královsky modrá je neuvěřitelně milý, čistý, přirozený, osobitý, romantický, něžný, sexy příběh s poselstvím Děj je čtivý, zajímavý a originální. Pokračovala bych ve výčtu pozitiv, ale došla mi adjektiva. Nikdy jsem nebyla fanoušek politických témat, ani jsem se nijak moc nezajímala o LGBT literaturu. Jednou jsem četla Willa Graysona od Johna Greena, ale nemělo to u mě valný úspěch, což mě až doteď odrazovalo od dalších pokusů v tomto žánru.
Červená, bílá a královsky modrá je ale průlomové dílo. Něco, na co jsme v dnešní době čekali. Reflektuje témata jako rasismus a homofobie zcela nevtíravým způsobem.
Podle recenzí ostatních, které byly ve většině takové, že: bylo to zbytečně dlouhé a natahované a že by se tam mohlo vynechat třeba sto stran, jsem očekávala takovou tu utahanou pomalou romantiku. Ale hrozně moc mě to překvapilo. Mile. Chápu, že někomu ten styl psaní může připadat trošku zdlouhavý, ale mě to moc vyhovovalo. Bavilo mě, jak si hlavní hrdinové budovali svůj vztah, protože prostě miluju hate-to-love romantiky. Taky jsem vůbec nečekala, že se mi bude tolik líbit to politické prostředí. Bylo to zase něco jiného, ale za mě fajn. Jinak tohle je 100% moje nejvíc lepíkovaná knížka (a to si je moc nelepíkuju!). Bylo tam tolik vtipných komentářů, hlášek a narážek. Navíc já miluju knihy kde jsou různé zmínky o filmech, písničkách nebo jiných knihách. Samozřejmě mi hlavní i vedlejší postavy přirostli k srdci, protože komu ne? Byly skvěle napsané a to jak se vyvíjel jejich vztah jsem naprosto milovala. Přijde mi, že v recenzi nejde moc dobře vyjádřit, jak je ta kniha skvělá, ale prostě si ji přečtěte. A i když to bylo poměrně dost přeslazené, ale příjemně, tak se tam řešily i docela vážná témata a to tomu dávalo trochu více na realističnosti. Tahle kniha by se podle mě měla číst. Zatím je to asi nejlepší lgbt kniha co jsem četla :)
Od knížky jsem měla hodně vysoká očekávání, která z větší části naplnila. Není to taková bomba jakou jsem čekala a chtěla, ale bylo to moc fajn, vtipné počtení! Alexe i Henryho jsem si totálně zamilovala, krásně se doplňují a oba mě moc bavili. Celá knížka je neskutečně vtipná a romantika ani erotika tam také nechybí. Knížka spadá do new adult, tudíž nejsme ochuzeni ani o trošku peprnější sexuální scény. Moc se mi líbilo že si to všechno autorka (jak je občas u podobných knížek ve zvyku) nenechala na konec, ale hezky tím knížku proložila. Za mě moc příjemné čtení, které mě neskutečně moc bavilo.
homosexualita zfilmováno romantika prezidentská kampaň královská rodina gayové LGBT, queer, LGBT+
2020 | Červená, bílá a královsky modrá |
2022 | Poslední stanice |
2023 | Políbila jsem Sharu Wheelerovou |
Roztomilý příběh, myslím si, že je to jedna z nejlepších LGBT knih, co jsem zatím četla. :) Sice jich tolik nebylo, ale tahle je fakt super. Líbilo se mi, jak je kniha rozdělená na dvě části v jedné poznáváme postavy, z nenávisti se stane láska, máme plno cute scén. Druhá část byla pro mě těžší na čtení, protože mi bylo líto postav - oznámení orientace rodině, ale také celému světu, postavy musí čelit odsuzování a pomluvám, přesto dostávají velké podpory od společnosti a rodiny, to bylo hezké :)
Moje nejoblíbenější postava je Henry, líbí se mi jeho klidná, vtipná povaha, je chytrý a statečný. Sympatických postav v knize není nouze, milostné scény nejsou přehnané do detailu, sice bych to mladším nedoporučila, skrz nadávky a ty náznaky, ale kam se tohle hrabe na Sarah Mass :D :D :D
Jediné mínus pro mě je, že děj mohl být asi... zajímavější? Líbí se mi politické prostředí, okořeněné LGBT tématem, ale možná by mi nevadila další zápletka nebo něco šokujícího.
Přesto můžu doporučit! :)