Červená, biela a kráľovská modrá přehled
Casey McQuiston
Alex Claremont-Diaz, syn prezidentky Spojených štátov amerických, tvorí so svojou nebojácnou sestrou a s geniálnou vnučkou viceprezidenta známe Trio z Bieleho domu. Medzinárodné spoločenské povinnosti však majú aj tienisté stránky. Najmä keď do bulváru preniknú fotky z kráľovskej svadby, na ktorých sa Alex háda so svojím dlhoročným nepriateľom princom Henrym a ktoré ohrozia americko-britské vzťahy. Treba rýchlo konať, a tak vznikne plán – Alex a Henry majú predstierať priateľstvo. Akoby toho Alex nemal dosť, musí si poradiť s matkinými neprajníkmi aj s vlastnými politickými ambíciami. Rozhodne nepotrebuje mať za chrbtom škrobeného člena kráľovskej rodiny. Pod fasádou rozprávkového princa sa však ukrýva oveľa viac. Prezidentka Claremontová sa púšťa do kampane za opätovné zvolenie a Alex podlieha Henryho čaru. Ich tajný vzťah by však mohol ohroziť celú kampaň a prevrátiť hore nohami dva štáty. Je možné, aby svet prijal takúto lásku a stojí za to niečo pre ňu obetovať?... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Yoli (SK)Originální název:
Red, White & Royal Blue, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červená, biela a kráľovská modrá. Přihlašte se a napište ho.
Zábavné, vtipné, milé a romantické. Téměř všechny postavy jsou moc sympatické a lehce si získají srdce čtenáře. Je to pohodový příběh, kde se vše stane tak jak očekáváte a při čtení se většinou usmíváte.
Upřímně to asi není moje gusto a nečetlo se mi to moc dobře.
Předvídatelný děj i dialogy, ale námět zajímavý.
Za mě lepší film, než knížka. Respektive film nezabere tolik času.
Ale jinak neurazí.
Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)
03.09.2023
10 právě čtených knih podle uživatelů (srpen)
17.08.2020
Knižní novinky (32. týden)
02.08.2020
„Bisexualita fakt nabízí bohatou a pestrou mozaiku.“
„Když přemýšlím o dějinách, tak nějak mě napadá, jak do nich jednoho dne budu zapadat já. A taky ty. Docela si přeju, aby si lidi stále takhle psali. Dějiny, hm? Vsadím se, že se do nich nějak zapíšeme.“
„Heterosexuál pravděpodobně netráví tolik času přesvědčováním sama sebe, že je heterosexuál, pomyslí si.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (2)
2019 -
Goodreads Choice Awards
(Best Romance)
2019 -
Goodreads Choice Awards
(Nejlepší debut)
Kniha Červená, biela a kráľovská modrá v seznamech
v Přečtených | 1 513x |
homosexualita zfilmováno romantika prezidentská kampaň královská rodina gayové LGBT, queer, LGBT+
2020 | Červená, bílá a královsky modrá |
2022 | Poslední stanice |
2023 | Políbila jsem Sharu Wheelerovou |
Jednadvacetiletý Alex je syn americké prezidentky. Vzhledem k postavení své matky je pod drobnohledem i on sám. Když na královské svatbě způsobí trapas spolu s Henrym, třiadvacetiletým princem z Walesu, naruší to americko-britské vztahy. Aby došlo k nápravě, oba musejí i přes svou dlouholetou averzi fingovat přátelství. S čím ale prezidentka a královská rodina nepočítají, že se z nich nejen stanou přátelé, ale i mnohem víc. Vztah dvou mužů způsobí kolikrát poprask i v obyčejných rodinách, natož v jejich postavení. Má takový vztah vůbec šanci?
Kniha je vyprávěna v er formě z pohledu Alexe. Zpočátku jsem měla trochu problém se začtením a ani dlouhé kapitoly mi příliš nevyhovovaly. Navíc jsem se bála i politické stránky příběhu, ale postupně si vše sedlo. Samozřejmě za to mohli Alex s Henrym, kteří svou chemií zastínili vše a nakonec i to, co mi čtení ztěžovalo, se usadilo na správnou notu a příběh jsem si už jen užívala.
Vztah hlavní dvojice byl skvěle vystavěn. Začali jako největší nepřátelé, pokračovali jako nejlepší přátelé, až skončili jako milenecký pár. Bavil mě jejich humor, všechny nevyřčené náznaky a poté i každé slovo, kterým si bránili lásku k tomu druhému a celé to dokreslovala jejich e-mailová korespondence. Vše mělo správnou gradaci a hlavně jsem ocenila, že každý problém se řešil hned a nenastala chabá zápletka jenom proto, že si někdo s někým nepromluvil. Právě naopak, tady mluvili všichni se všemi a jak to fungovalo.
Tím narážím i na vedlejší postavy, z nichž většina byla pro Alexe a Henryho oporou, kterou potřebovali. Ať už to byla June, samotná prezidentka, která v zásadním momentu upřednostnila roli matky nebo Zahra a Shaan, kteří mě překvapili víc, než jsem čekala. A to mile.
Romantika byla přesně taková, jakou mám ráda, proto si určitě někdy dám rereading a doplním svou představu i filmem.