Češi u Tobruku
František Emmert
Autentické vzpomínky českých mužů, kteří v letech 1941 a 1942 bojovali v československých uniformách u severoafrického Tobruku. Kniha mapuje osudy dobrovolníků od jejich odchodu do emigrace po roce 1939 až po přesun československé jednotky na Britské ostrovy v roce 1943. Líčí složité útěky přes Polsko a Sovětský svaz na Blízký východ, zformování 11. pěšího praporu a jeho bojovou cestu přes Sýrii a Palestinu do Egypta a dále k libyjskému Tobruku, kde se českoslovenští vojáci společně s Brity, Poláky a příslušníky dalších národností spolupodíleli na obraně tohoto strategicky významného přístavního města obklíčeného německým Afrikakorpsem. Přináší přímá svědectví o jejich vytrvalosti, odhodlání a statečnosti, se kterou vzdorovali přesile a nakonec zvítězili.... celý text
Několik autentických životních příběhů českých kluků, kteří si za druhé světové války prošli severoafrickou a blízkovýchodní anabází, včetně strastiplné cesty ke vznikající československé jednotce na Blízkém Východě. Velice zajímavá součást naší vojenské historie v podobě osobních svědectví vojáků, kteří daleko od domova bojovali za svobodu své vlasti.
druhá světová válka (1939–1945) druhý odboj Tobruk československý zahraniční odboj čs. vojáci na Středním Východě
2005 | Češi ve wehrmachtu |
2016 | Zikmund a Hanzelka s Tatrou kolem světa |
2006 | Holocaust |
2008 | Atentát na Heydricha |
2015 | Mobilizace 1938. Chtěli jsme se bránit! |
Kniha poměrně povrchně popisuje činnost 11. praporu. Kdo se ale chce dozvědět víc, tak musí zvolit jinou publikaci.