České pivo
Gabriela Basařová , Ivo Hlaváček
Kniha zachycuje české pivovarství od předslovanského osídlení našeho státu až do roku 2011, souvislost období prosperity a stagnace tohoto oboru s hospodářskou situací, modernizaci výroby, vývoj druhů piv, vývoj odborného školství, vliv pivovarství na české umění a jeho projekci v daňových soustavách i souhrn názorů na zdravotní aspekty konzumace piva.... celý text
Přidat komentář
Docela obsáhlá publikace o českém pivu. Na pivo se dívá ze všech možných stran, od historie, výroby, marketingu, apod... Z knihy mám takový trochu pocit, že se autoři, kteří byli zvyklí většinou psát odborná skripta rozhodli napsat něco populárnějšího. Někdy kniha obsahuje možná až zbytečné podrobné tabulky a přehledy. Taky se kniha věnuje až trochu moc Prazdroji, na úkor ostatních pivovarů. Stejně tak obsahuje rozsáhlé kapitoly o různých úspěších českých výzkumných ústavů, o historii vyučování pivovarnictví apod. To je dáno autory, kteří pocházejí z Plzeňského nebo pedagogického prostředí. Nemohl jsem se po celou dobu čtení zbavit pocitu, že čtu nudná skripta plná nějaký výčtů, ale přitom jsem se o výrobě piva v Čechách zas tak moc nedozvěděl.