Cesta kolem světa
James Cook
Tato kniha je samozřejmě jen výňatkem z Cookových deníků, které ve svém souborném vydání zabírají několik tisíc stran. Při výběru zaměřeném hlavně na druhou, nejvýznamnější plavbu bylo nutné vypustit některé příliš odborné nebo popisné pasáže, zajímající pouze odborníky. Ne všechny názvy, kterými velký mořeplavec pojmenoval nejrůznější ostrovy, hory a mysy se objevují na mapách ještě dnes. Přírodopisci pojmenovali odlišně i mnohé z ptáků a zvířat, které Cook viděl jako první, a roztřídili je podle jiných hledisek. Ponechali jsme je většinou v původním znění, i ony jsou dokladem o myšlení velkého cestovatele, pouze jsme někde doplnili názvy nové.... celý text
Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1978 , PanoramaOriginální název:
The Journals of Captain James Cook, 1974
Ač mám cestopisy velice rád, tak zápisky z deníků Jamese Cooka mě teda moc nepohltili. Asi jsem teda spíš na ty novodobější cesty se Ziburou a spol, než objevování světa v 18.století.
Na svoji dobu neuvěřitelně osvícený člověk. Kdybych měl možnost se s někým plavit kolem světa, tak jednoznačně s tímto člověkem. Kniha psaná formou deníku, což ale není poutavosti na závadu. Absence mapy alespoň nutí člověka oprášit atlas světa a oživit znalosti ze zeměpisu.
Chytré, věcné a s potenciálem předat čtenáři silný "cestovatelský" zážitek i po několika staletích.
"Vzbuzujeme v nich chtíče a vozíme jim možná i nemoci, jež dříve nepoznali a jež jsou dobré toliko k tomu, aby rušili šťastný klid, kterému se oni a jejich předci těšili. Pakliže někdo popírá pravdu tohoto tvrzení, nechť mi řekne, co získali domorodci v Americe obchodem s Evropany."
deníky mořeplavba cesty kolem světa
1978 | Cesta kolem světa |
1922 | První cesta kolem světa |
2016 | Deník kapitána Cooka / Captain Cook´s Journal |
1922 | Třetí cesta kolem světa |
1922 | Druhá cesta kolem světa |
Jak se píše v dalších komentářích, je kniha opravdu chvílemi jen strohý deník z cesty, který je na hony vzdálený dnešním cestopisům.
ALE!
Zhruba v polovině jsem si přečetl v předmluvě k jedné z kapitol myšlenku, po které jsem na knihu změnil názor.
Cook zcela bez zaujetí a vymýšlení vlastních teorií popisuje život původních obyvatel tichomořských ostrovů tak, jak nikdo před ním a nikdo po něm, poskytl nám tak svým "strohým zapisováním" faktů jedinečné dědictví o životě na ještě Evropany nezkažených ostrovech a mořích plných života.
Když jsem si toto uvědomil, tak uznávám, že to je skvělá kniha!