Cestopisy II.
Karel Čapek
Obsahuje cestopisy Obrázky z Holandska a Cesta na sever.
Čapek nikdy nezklame.
Obdivuji jeho češtinu, jeho slovní zásobu, jeho schopnost všímat si obyčejných věcí a popsat je zajímavě a jeho ilustrace.
Čapek dokázal skloubit svůj literární talent s nevšedním popisem cizích zemí. Dokázal na malém prostoru vystihnout a vypíchnout to nejzajímavější a podat to krásnou, čtivou češtinou. Kniha je doplněna množstvím Čapkových ilustrací a několika básněmi jeho ženy. Za pozornost stojí i ediční poznámka - čtenář vidí, že vydání takovéto knížky je poctivá a náročná práce, a obsáhlý, velmi zajímavý doslov Miloše Pohorského, který se věnuje nejen cestopisům z tohoto spisu, ale též spisu Cestopisy I (z Anglie, Itálie, Španělska), objasňující mnohé souvislosti i pozadí vzniku cestopisů. 80%, 13.5.2017.
Nevím....asi nebyl ten pravý čas na tuto knihu..... Čapkovo Anglické listy mne nadchly, ale tyto cestopisy vůbec ne. Nedokázala jsem se do nich začíst :-( Založím do knihovničky a zkusím někdy příště. Nejzajímavější a nejpoutavější v knize byl pro mne doslov od Miloše Podhorského.
Knihu jsem četl na dvakrát. Poprvé s vírou, že mi přiblíží Holandsko a Skandinávii, nestalo se, podruhé, když už jsem sám ty pobyty v těchto zemích absolvoval a zajímalo mě se jak to vidí K. Čapek, ale bohužel moc mě ty jeho cestopisy zase nenadchly.
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |