Cesty k sobě, miluji se
Marek Havlíček
Surovou a stručnou formou napsaný soubor šestnácti strhujících příběhů z cest, které Marku Havlíčkovi změnily život. Často balancuje na samotné hraně života a smrti. Jde nejen o poutavé vyprávění cestovatele a dobrodruha, ale především o dramatické situace, ve kterých autor vždy nalézá nějaké poselství, i když ho to mnohokrát téměř stojí život. S autorem projedeme část jeho cesty kolem Afriky, navštívíme s ním válečnou Ukrajinu, Irák, Bangladéš ...... celý text
Knížka se čte úplně sama a velmi rychle! Mrzí mě, že je tolik příběhů, cest a dobrodružství vměstnáno do jedné knihy. Myslím, že by si zasloužilo jen vyprávění o Africe samostatnou publikaci. Někdy mi zůstal až rozum stát nad odvahou/nerozumem (?) autora, když čelil namířeným zbraním apod. Každopádně stojí to za přečtění!
Knížku jsem přečetl dvěma dechy a i když to byl fofr, za to si může kniha sama, absolutně zapůsobila tak jak měla. O knize jsem se dozvěděl z portálu o moto cestování "Kolama dolů", kde Marek Havlíček byl hostem.
Velmi čtivá knížka. Určitě můžu doporučit lidem, kteří mají rádi tento žánr nebo aspoň těm, kteří třeba hledají sami sebe, kteří se ztrácí ve svých prioritách, v životě..
Mě tedy v určitých věcech otevřela oči a začala jsem vnímat věci - tak nějak jinak.. :)
Zajímavý filosofický cestopis, není ani tak o objevování cizích krajů, jde spíš o poznávání sebe sama a toho, co je v životě skutečně důležíté. Jen si nejsem jistý, že zvolená metoda, jako vyjet si na motorce do válkou rozvráceného Iráku nebo kličkovat ve válečné zoně na Ukrajině je zrovna k takovému sebepoznání optimální a nutná..nějak mi tahle adrenalínová turistika nesedí. Na druhou stranu, díky tomuto "bláznovství" je kniha plná zajímavých postřehů a informací, ke kterým bych se jinak nedostal. Asi nejvíc na mě zapůsobila kapitola z Dhaky, nejhoršího města k životu, které navzdory tomu nebo snad právě proto(?) skutečně žije...
Autor je pozér a hochštapler (proti kterému mom. směřuje policejní vyšetřování pro podvod atd.), všechny jeho krásné oduševnělé slogany jsou jen fráze v rozporu s jeho reálným životem. Více viz třeba blog: https://ferohrabal.blogspot.com/2020/09/otazniky-kolem-cestovky-tatra-kolem.html