Chemie na talíři

Chemie na talíři
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482653/bmid_chemie-na-taliri-TuU-482653.jpg 5 6 6

„Nikdy nevěř chemikovi, který neumí vařit.“ Co se stane, když pustíte do kuchyně někoho, kdo se vyzná v chemii? Bude výsledkem chutné jídlo, nebo exploze? V případě Ondřeje Dvořáka vám garantujeme to první, a nádavkem dostanete ještě obrovské množství překvapivých, zábavných, zajímavých a fundovaných informací o tom, jaké chemické a fyzikální procesy jsou odpovědné za středně propečený hovězí steak, omamnou vůni smaženého řízku, křupavou zeleninu, nadýchaný popcorn nebo tu nejlepší domácí zmrzlinu… vzorce ještě nikdy nebyly tak přístupné a zábavné! Držíte v rukou knihu, která nabízí skutečně pestré čtení. Výklad o chemických vlastnostech základních potravin jako cukr, mléko, máslo, maso či voda vystřídá exkurz do zákoutí mongolské kuchyně. Od popisu principu vnímání chutí se dostaneme k tomu, proč jsou některé papričky opravdu hodně pálivé, dozvíme se, za co je v kuchyni odpovědná Maillardova reakce a jen tak mimochodem se naučíme, jak připravit steak podle našich představ. I taková totiž může být chemie: skutečně praktická věda, úzce propojená s našimi každodenními životy.... celý text

Přidat komentář

Gimli
15.01.2022 5 z 5

Svěže podané informace a zajímavosti o roli chemie, biochemie a fyziky ve vaření i gastronomii jako celku. Hromadu znalostí jsem si oprášil a spoustu nového a užitečného jsem se dozvěděl. Jsem spokojený.

Autorovy další knížky

2023  56%Já, droga
2021  93%Chemie na talíři