Chirurg
Petra Dvořáková
Před sebou neutečeš! „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl, chirurg v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Na operačním sále i mimo něj se občas dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz a kdo poražený a kam povede další cesta. Hynkovi G. často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text
Zajímavá knížka, četlo se to dobře, ale občas mě doktor a celá jeho rodina silně vytáčeli :D
Uf, 1. úkol ČV 2021 mám úspěšně splněný. Píšu uf, protože jsem se nemohl vnitřně ztotožnit s hlavním hrdinou. Přestože (a nebo právě proto) je knížka napsaná velmi dobře, četla se mi těžce a skoro jsem se chvílemi bál, co se o pár stránek dál stane. Každopádně závěr vyzněl s mírnou nadějí na lepší zítřky, tak díky za to.
A jeden úsměvný citát:
"Pak mě opusinkuje ještě i tchyně, je to hotový peklo, její parfém mě skoro omráčí. Táhne se za ní jak oblak sarinu při chemickým útoku."
Kniha, kterou musíte ještě dnes přečíst, nejde se od ní odtrhnout a nechat ji na zítřek. Je to příběh sympatického chirurga, jemuž občas vykoukne kostlivec že skříně.
Ctrl+C Ctrl+V komentář pode mnou. Jako jo, četlo se to dobře a vzhledem k tomu, že jsem Ordinacemi apod. nepolíbená, tak pro mě lékařské téma bylo neotřelé. Ale ty vztahové věci mě až iritovaly. Jak vždycky přečtenou knihu doporučuji hned dál, tak tentokrát nebudu.
Jako první jsem od autorky četla Vrány, které byly excelentní a dlouho ve mě zanechaly stopu. Řekla jsem si, že si přečtu další knihu, ale v případě Chirurga se mi ani nechtělo věřit, že jde o stejnou autorku. Pro mě docela nudný příběh, lehce předvídatelný, nic co bych chtěla číst znovu.
Moc jsem se na knihu těšila, ale byla jsem lehce zklamaná. Četla se opravdu dobře, ale nic nového. Jako bych se dívala na nějaké stokrát opakované téma, nebo na stejný příběh který jsem viděla nebo o něm slyšela, trochu klišé. Doktoři, nemocnice, sestřičky, alkohol, protivná manželka, milenka, drby, průšvihy.
Toxické prostředí práce a hlavně rodiny jaké je tady popsáno by zlomilo spoustu lidí. Díky bohu, že existují chápavé milenky.
Kniha se čte sama, příběh je zajímavý. Knížku bych nejraději četla od začátku do konce na jedno nadechnutí.
Každý svého štěstí strůjcem.
Kniha nabízí náhled do menší nemocnice, práce v ordinaci i na operačním sále. Běžné vztahy mezi zaměstnanci,řevnivost i korupce. Hlavního hrdinu však nemohu litovat. Nechci prozrazovat, ale své povolání si vybral sám a s ním i určité lidské a společenské povinnosti. A dokud se se svými démony nepopere, měl by se alespoň dočasně přesunout z chirurgie na jinou pozici.
Tohle je druha kniha od Petry Dvořákové, kterou jsem četla a musím říct, že byla fakt dobrá. Líbila se mi o dost více než její Dědina. Hynku Gráblovi mate někdy sto chutí jednu vrazit, ale taky ho v něčem chápete. Je fajn vidět syndrom vyhoření z mužského pohledu. A co si budeme povídat má krizi středního věku jak hrom. Knižku jsem četla ušima a byla dobře namluvená.
Hodnocení: První knihou , kterou jsem od autorky četla byly Vrány, to byla neskutečná bomba a tak jsem se rozhodla si přečíst další autorčinu knihu, kterou byl právě Chirurg. Sice Vrány už asi nic nepředčí, ale jednalo se také o velice povedenou knihu.
__
Jelikož jsem zatím četla jen jednu knihu z lékařského prostředí, kterou byla kniha Pět kroků od sebe, tak to pro mě byla fajn změna, opět něco nového . Do knihy jsem se byla schopná jednoduše začíst, stránky mi rychle ubíhaly pod rukama. Jelikož autorka studovala na střední zdravotnické škole,tak má přehled o čem píše a čtenář se v tom poté neztrácí. Zároveň jsem si čtením této knihy potvrdila, že nikdy nechci pracovat ve zdravotnictví a o to větší obdiv u mě mají ti, kteří ve zdravotnictví pracují. Styl psaní byl nespisovný, ale tentokrát se to ke knize moc hodilo a příběh měl pak tu správnou atmosféru. Kniha byla odrazem dnešní společnosti, aneb jak to také někdy ve vztazích a v práci chodí, to autorka vystihla velice trefně a upřímně-krize ve vztazích, problémy v práci a řešení problémů alkoholem -to jsou hodně řešená témata v této knize. Postavu jsem si žádnou neoblíbila, ale myslím že to autorka udělala záměrně. Akorát mi tam chyběla nějaká výraznější zápletka a větší napětí, ale to je vše, co bych vytkla .Doporučuji všem, kdo chtějí nahlédnout do lékařského prostředí a přečíst si o problémech nynější společnosti.
Obdivuji autorku jak přirozeně a nenásilně dokázala příběh napsat z pohledu muže-lékaře. Možná čtenář lékař by protestoval, ale mě laika ,autorka přesvědčila. Ve vztahu k hlavní postavě se to ve mě dost tříská, není to typický záporák ale ani hlavní hrdina. Spíš mě byl sympatický i když docela dost slaboch a ta operace slepáku malýho chlapce to mě totálně rozsekalo. Naštěstí to i pro něj byla poslední kapka. Takže po přečtení Dědiny a Chirurga mám další oblíbenou českou autorku a překvapivě je to už třetí Petra.
V-2021/1
Ubíhalo to svižně, postavy vykreslené dobře. Kniha mě bavila. Jediné co mi "vadilo" bylo, že autorka používá "mně" místo "mi".
Dobře napsaný příběh ze života muže v krizi středního věku, navíc napsán ženou není růžový. Občas nutí k smíchu, občas téměř k pláči, ale nakonec to nebylo vůbec špatné.
Kniha byla čtivá i přes chmurné téma. Nesedělo mi ale, jak autorka psala v ich-formě coby hlavní postava lékaře - muže. Nebylo to moc uvěřitelné, ačkoliv používala místy docela hrubý slovník zřejmě k dosažení autentičnosti.
Petra Dvořáková má dar psát, a to i o věcech naprosto všedních a fádních. Její styl je tak lehký, přirozený, až má čtenář pocit, že by autorka zvládla napsat poutavě i obyčený telefonní seznam.
Hlavní hrdina je lékař, dalo by se říct obyčejný muž s obyčejnými problémy, ale to, jak skvěle se tohoto všedního a stokrát omletého příběhu autorka zhostila, dělá z této knihy opravdovou lahůdku.
Přirozené, uvěřitelné a naprosto svěží dílo, to je Chirurg za plný počet bodů.
Pro mě z pohledu laika vcelku čtivý román z atraktivního prostředí, reflektující kromě osobního života lékaře i závažnou problematiku lékařské etiky, korupce. Oceňuji mužský pohled z pera autora ženského pohlaví, psychologie postav byla uvěřitelná. Odbornost ani reálnost neumím posoudit, ale jestli něco není podle znalců z oboru lékařství správně, vůbec mi to nevadilo. Některé jazykové prostředky mi úplně neseděly, ale dokázala jsem si zvyknout a brát to jako nedílnou součást postavy. Beru jako příjemné oddechové čtení.
nevěra lékařské prostředí muži rodina manželství nemocnice, špitály alkoholismus chirurgické operace lékaři
Na knížku jsem se moc těšila, ale zklamala mě... Četla se dobře, bylo to spíše oddychové čtení, ale celý příběh mi přišel o ničem, neměl spád a také se mi moc nelíbil styl psaní, na mě byl až moc nespisovný.. Každopádně bych ale tuhle knihu určitě nezařadila ke špatným knihám, jen jsem od ní čekala víc.. :-)