Vrány přehled
Petra Dvořáková
Komorní příběh, který končí tam, kde začíná tma. Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vrány. Přihlašte se a napište ho.
Krátký ale silný příběh. Celou dobu mi bylo Báry strašně líto a její matka mě neskutečně vytáčela. Je šílené, jak moc může matka nesnášet jedno ze svých dětí a neustále protěžovat jiné, podle ní "lepší". Celá tahle, na první pohled dokonalá, rodina byla extrémně toxická a nefunkční. Vůbec nechci uvažovat na tím, kolik takových "dokonalých" rodin kolem nás existuje.
Jsem vděčná autorce, že linku s otcem nerozváděla dál, už tak to bylo depresivní.
Tenhle příběh mi zůstane v hlavě hodně dlouho.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
50 nejčtenějších knih roku 2021
27.12.2021
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin
02.09.2021
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Ocenění knihy (1)
2020 -
Kniha roku - Čtení tě mění
(Umělecká próza)
Kniha Vrány v seznamech
v Přečtených | 5 327x |
ve Čtenářské výzvě | 1 730x |
v Chystám se číst | 1 165x |
česká literatura zneužívání dospívání rodinné vztahy pro dívky domácí násilí týrání vrány matky a dcery syndrom CAN
Opravdu těžká kniha. Vybral jsem si ji, protože byla jedna z nejčastěji přidávaných do výzvy a líbila se mi obálka. Bohužel jsem si nepřečetl, o čem kniha je (což dělám skoro vždy) a byl jsem tedy překvapen. Mísí se ve mně pocity. Kniha byla napsána velice čtivě, poutavě, realisticky. Zároveň děj mi stahuje útroby.
Při své práci se setkávám právě s dětmi, které mají podobný, ale i horší osud, než Bára, tudíž si rád u knih (a filmů) raději odpočinu. Touto knihou jsem se dostal opět do práce a neodpočinul jsem si.
Určitě ale doporučuji přečíst.