Chirurg
Petra Dvořáková
Před sebou neutečeš! „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl, chirurg v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Pomůže mu milovaná profese, milenka nebo nová šance vrátit se k zajímavé operativě a kariérně růst? Na operačním sále i mimo něj se občas dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz a kdo poražený a kam povede další cesta. Hynkovi G. často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.... celý text
Dostala jsem sice něco jiného než jsem očekávala, ale zklamaná jsem nebyla.
I když se nekonal žádný větší přesah, tak se mi kniha líbila.
Byla to příjemná oddechovka, které ještě přihrálo do karet, že k nemocničnímu prostředí mám blízko.
Konečně dočteno. Uf. Po přečtení příběhu mám velmi smíšené pocity. Tak mně nesympatické postavy jsem dlouho nečetla, ale i tak mě příběh něčím upoutal, chtěla jsem číst dál a byla velmi zvědavá, jak to vše náš hlavní hrdina zvládne. Při čtení se mi naprosto zřetelně v hlavě promítala kniha jako film. Děj byl velmi realistický. Měla jsem dojem, že čtu deník nějakého lékaře. I když se mi jednání postav nelíbilo a ve většině případů mi nebylo příjemné, musím knihu hodnotit převážně kladně, určitě stojí za přečtení.
Z první knihy od Petry Dvořákové jsem nadšená. Autorka umí bravurně vykreslit charaktery, nikdo není černý nebo bílý, každý má své dobré stránky, stejně jako chyby. A přesně takoví lidé jsou. Něco udělají s dobrým úmyslem, ale skončí to katastrofou. Snaží se, seč jim síly stačí, ale nakonec je okolnosti stejně pohřbí a oni zahučí do bahna.
Pro mě byl Hynek sympatický. Měl své chyby a mít ho za manžela, beztak bych ho hnala, ale jako nestranný pozorovatel jsem s ním sympatizovala. Vlastně mě nakonec i mrzelo, že v tom špitále zůstal. Jinde by mu možná bylo líp.
Nemocniční prostředí bylo vykresleno naprosto bravurně. Každá sestra jiná, každý doktor jiný. Staniční jako přes kopírák, co jsem slyšela od holek ze zdravky, jejich staniční byla taky pořádná stíhačka. Asi se to na té pozici nějak dědí. Je vidět, že si na knize dala autorka záležet, nepíše žádné blafy, naopak, všechno je psáno s přesností a jistotou, každá operace vám probíhá před očima. No a že je nemocnice jeden velký byznys, to není žádné překvapení. Je skvělé, že autorka nic, o čem píše, neodsuzuje. Tak to zkrátka je, předkládá skutečnost čtenáři, ale nepodsouvá mu žádná stanoviska, ať si na to každý udělá názor sám.
Po dlouhé době nějaký obyčejný příběh ještě obyčejnějšího člověka, který mě stáhl k sobě a nepustil. Knihu jsem musela dočíst během jediného dne, autorka píše velice čtivě. Přestože se nejedná o žádný převratný příběh s mimořádnou zápletkou, právě takové obyčejné příběhy skutečných lidí potřebujeme. A Petra Dvořáková je psát umí.
Dostala jsem tip na tuto knihu a určitě nelituji. Ráda si od autorky zase něco přečtu.
Hlavní hrdina byl sympatický - člověk s chybami a stinnými stránkami, ale který se dokázal v důležitém okamžiku rozhodnout správně.
Bylo to velmi dobré. Čtivé, ačkoli občas velmi tíživé. Do pěti hvězd mi, ale něco chybělo, to něco však neumím popsat. Každopádně po knihách autorky v budoucnosti určitě znovu šáhnu.
Velmi čtivá, zajímavá knížka, ale hlavní hrdina mě hrozně lezl na nervy. Ale asi to tak v téhle profesi může fungovat.
Příběh vyhořelého Hynka, který bojuje na všech frontách. Doma, v práci, s chtíčem.
Příběh se četl dobře, hezky plynul, ale obávám se, že si na něj za týden ani nevzpomenu.
Jak psala Ozinka níže: Vulgární, ukřivděný, namyšlený doktor. Tež mě to tak rozčilovalo, že mi unikal děj. Nedočetla jsem.
Děkuji Vám, Petro, za takovou skvělou knížku. Bezvadně napsaná. Přestože nemocniční prostředí neznám nijak zblízka, myslím si, že je vykresleno naprosto realisticky. Nedivím se, že ta emoční poušť a neustálý stres ho zahnaly k tak pitomému "východisku". Jsem ráda, že se na konci rýsuje světýlko.
Pro mě velmi čtivě. Charakteristiky všech postav naprosto krásně vybarvené. Okamžitě jsme je začala milovat a nenávidět a jsme ráda, že jsem s nimi mohla strávit ty 2 večery, během kterých jsme knihu přečetla. Lékařské prostředí a popisy vyšetření a operací jsem si někdy bohužel představovala až moc realisticky a bylo mi z toho mírně blbě.
Kniha stojí za přečtení, ale nic mi nedala. Realistická sonda do života doktora. Marasmus společnosti, zisk na prvním místě a frustrace středního věku. Samá deprese a dobře vykreslené postavy. Nikdo není jen klaďas nebo lotr. To vše vás v knize čeká. Hlavní postava bojuje s alkoholem a je až děsivé, jak snadno do toho lze spadnout. Pak už se na to nabalují další trable a cesta do pekel je otevřená. Brr.
Bulvární příběh, bulvární žargon, doktorskej archetyp. Frustrace, frustrace, frustrace.... co postava, to frustrace. Taková společenská, standardně po česku přisprostlá, deprivovaná rodinná a profesní "idylka". Od čtení mě od začátku odrazoval titulek i obálka knihy, škoda že jsem nevytrvala. Od mizerného začátku to šlo do ještě mizernějšího konce. Ani nevím, proč jsem dočetla. Vlastně, vím. Ať je to jak je to, je to poctivá spisovatelská práce. Šmarjá, to bylo ale trudné a nesympatické čtení. Upřímně, nic mi to nedalo. Hlavní postava neskutečného, zadluženého slabocha nakonec kdesi vyškrábe poslední zbytky odvahy. Pro mě stěží uvěřitelné.
Pro mě příjemné překvapení, protože po Chirurgovi jsem sáhla spíše náhodou. Téměř všechny postavy v knize mi byly dost nesympatické, a to včetně hlavního protagonisty (myslím, že jsem mu pak držela palce spíš z lítosti k němu i jeho okolí). Jejich charaktery ale byly dokonale vykreslené a uvěřitelné stejně jako celý příběh. Díky tomu, že jsem měla audio verzi, mi ani nevadila hovorová čeština, kterou u knih v psané formě nemám zrovna v lásce. Trochu teď přemýšlím, i vzhledem k tomu, co už jsem slyšela o tomto prostředí ve skutečnosti, co za povahy to ta medicína vlastně přitahuje.
Takhle “obyčejná” knížka, mě dlouho do svého děje nevtáhla. A je fajn, v tom množství kriminálek, thrilleru a tak, připomínat si úplně obyčejný věci. Tohle bylo super.
Lepších 3,5*/5*. Já nějak nevím co si o knize myslet. Je to má první kniha od autorky. Skvěle se četla, bylo tam zajímavé lékařské prostředí. Narážela na spoustu vážných témat. Něco mi tam ale chybělo. Nevím jestli ve mě něco zanechá.
Přečteno jedním dechem,jak relativně snadno spadnout do bahna a pokud nemáte zázemi a podporu rodiny,tak se v tom i pěkně utopit
Geniální kniha! Paní Dvořáková píše vážně dobře, dokáže se tak vžít do postavy, zkrátka uvěříte jí vážně všechno! Vzhledem k tomu, že ke krizi středního věku mám vážně daleko, tak ani nerozumím tomu, jak moc mě to bavilo:D
nevěra lékařské prostředí muži rodina manželství nemocnice, špitály alkoholismus chirurgické operace lékaři
Ctiva knizka. Autorka se skvele vzila do hl.postavy chirurga v krizi a popsala jeho pohled a vnimani sveta. Cetla se jednim dechem