Chlapec, který rozdával sny
Luca Di Fulvio
New York, 1909 - Zaoceánským parníkem přijíždí z Itálie mladá matka s malým synkem, aby si v Americe splnili sen o lepším životě. Jejich naděje však záhy utrpí velkou trhlinu, neboť ve zbídačelém ghettu v newyorské čtvrti, kde se ocitnou spolu s dalšími přistěhovalci z celého světa, určují pravidla brutální gangsteři a jejich poskokové. Pokud tu chce člověk přežít, nesmí měnit zavedená pravidla. Ledaže by měl charisma a neuvěřitelný dar fantazieRomán o velké lásce a houževnatosti snu nás zavádí do Ameriky bouřlivých 20. let 20. století, do prostředí rodícího se filmového průmyslu, rádia, Brodwaye, reklamy, mrakodrapů a luxusních automobilů...... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , TémbrOriginální název:
La gang dei sogni, 2008
Interpreti: Libor Hruška
Pro mě moc pěkná kniha. Sice nakonec taková červená knihovna, sem tam nějaké to klišé, ale proč ne, bavilo mě to. Autor umí realisticky a detailně popsat scény, jednotlivé obrazy mě běhaly před očima jako film. Také oceňuji to, že se střídají romantické, něžné až sentimentální kapitoly s těmi drsnějšími a že je kniha vyprávěna z pohledu několika osob. Už se chystám na Dívku :-)
Tento autor si evidentně libuje v nechutných scénách - V Dívce, která se dotkla nebe, jich bylo požehnaně, ale v Chlapci, který rozdával sny, nasadil ještě vyšší laťku :-)
Kniha moc pěkná, příběh poutavý.
Rozhodně si ji přečtěte.
Těšila jsem se na další čtivý román od autora a mohu říci, že mě ani podruhé Luca Di Fulvio nezklamal.
Bohatý a čtivý děj, charaktery postav, prostředí...
Autor dokáže čtenáře vtáhnout do děje, nebojí se psát o drsných a surových scénách, které se doopravdy dějí a děly.
V knize je mnoho příběhů, které se zároveň proplétají až se nakonec spojí a vytvoří skvělý děj.
Těším se na další knížku od autora.
Přestože historické romány nečtu, po této jsem sáhla s chutí. Příběh mě nadchl od začátku až do konce, hlavní postavy mi byly moc sympatické. Docela by mě zajímala i zfilmovaná verze, jestli někdy bude. Samozřejmě byly scény, které mě bavily více a některé méně. Ale celkově jsem z knihy nadšená. Celý příběh jsem prožívala spolu s Cettou a s Christianem.
Tato kniha mi bude ještě dlouho viset v hlavě...a to se mi nestává často.
Pořád jsem s ní v myšlenkách a nemohu se dát do čtení nové. Kniha mne vtáhla do děje od první stránky a já měla pocit, že jsem součástí příběhu, po celou dobu čtení kráčím po boku hlavního hrdiny. Na chvíli zapomenout na vlastní život a vcítit se do života druhých. Právě pro tento pocit čtu knihy. Dokonalá kniha. Žádná výtka. Neupravila bych jediné slovíčko.
U tého knihy mě dostal už prolog!!! Syrovot, neučesanost a myšlenky, jestli tohle vůbec bude kniha pro mě, vás ale nutí číst a číst dál a dál. Právě ta zmíněná syrovost s neučesaností odstartuje úžasně knihu. Má to spád, postavy sice nejsou vykleslované do hloubky, možná snad i nejsou tak "citově zabarvené", ale neubírá na kvalitě. Možná v té době na "citové zabarvení" ani nebyl čas a nenosilo se. . :-((((. . .Tato část si zaslouží 5 hvězdiček, ale cca okolo poloviny je to na 3 a půl a ke konci jsem se musela do čtení "nutit". . .:-(((. . . .trochu mě mrzelo, že se po půlce knihy autor opustil příběh matky chlapce. . nicméně doporučuji, zase si člověk udělá obrázek o Americe, zemi neomezených možností, o lidském kalkulu, prospěcháství a předsudcích.
Knížka se mi líbila. Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdami, protože nektere pasáže mě trochu nudily, ale jine byly napsány tak čtive a svižně. Kniha jako celek určitě stoji za přečtení. Takova pohádka o americkém snu.
Velmi hezký příběh, aneb jak se z ganster-kačátka stala bílá labuť.
Prostě taková pohádka pro ty, kteří stále věří, že zázraky se dějí a že vůle dítěte je silnější než rodinné pouzdro a zkaženost přátel.
Navíc je hezké si alespoň přečíst o tom, že láska ghetta přenáší, když už ne hory :-)
A proč o hvězdičku méně? Protože za celkem zásadní rušivý element považuji velké množství tiskových chyb. Tohle by se už nemělo v dnešní době stávat...
Kniha se mi líbila..jen začátek jsem hodně srovnavala s Dívkou, ktera se dotkla nebe...ale pak jsem se do knihy začetla a můžu jen doporučit..
Kniha, od níž a jejich postav jsem se nedokázala odtrhnout, čím víc jsem poznávala životy jednotlivých postav, tím těžší bylo se s nimi loučit :-) Prolínání jednotlivých příběhů dodávalo knize na dynamice a čtivosti.
Pro mě milá věc. Stejně jako "Dívka.." čtivá naivní oddechovka, pro zlepšení nálady a odreagování.
Knihy s motivem starší doby, války, židů a podobně mě vždycky dostanou. Nádherně, sice trošku naivně napsaná kniha, ale proč si v dnešní době nepřečíst něco naivního, zamilovaného, krásného, s očekávaným dobrým koncem. Moc pěkné téma a skvělé zpracování!
Moc pěkná kniha. Sice dost naivní, občas přitažená za vlasy, ale dobře se četla. Mělo to spád - hlavně první polovina - tu jsem úplně hltala. Pak už to bylo malinko slabší, ale i tak super. Hodnotím pěti hvězdami, protože jsem se každý den těšila, až přijdu domů a budu číst.
Jelikož jsem četla předchozí knihu od autora (Dívka, která se dotkla nebe), tak jsem čekala něco podobného. Začátek knihy byl opravdu nabitý jiskrou a čtení jsem si užívala. Postupem času mě kniha bohužel začala nudit a nutila jsem se ji dočíst až do konce. Chvilkami se objevil krásný úryvek, a doufala jsem, že to bude opět napínavé a čtivé. Za mě bohužel zklamání, obzvlášť, když to porovnám s předchozím dílem a nálepkou světový bestseller.
Nádherná, nemám slov. Začátek mě nejdříve trochu odradil, ale potom to vzalo spád a já jsem se nemohla odtrhnout. Ještě dlouho na knihu budu myslet :)
Kniha se mi líbila, i když začínám mít pocit, že knihy z téhle edice si jsou podobné nejen obálkou. Ale byla to příjemná oddychovka ;)
Knížka má všechny předpoklady být bestsellerem. Odehrává se to ve zlaté éře 20. let, jsou tam gangsteři, Hollywood, jeden pořádnej padouch, komplikovaná láska mezi chudým klukem a bohatou slečnou. Opakujícím se leit motivem je cesta za splněním si svého snu, který se jen v Americe stává realitou.
Navzdory tomu všemu jsem měla problém uvěřit autorovi, že tenhle American dream není psaný jen na efekt. S postavami jsem se nesžila, příběh v některých fázích ztrácel na tempu i na originalitě. U mě to tentokrát nezafungovalo, což mě mrzí, protože po Dívce, která se dotkla nebe, jsem se na tuhle knížku nesmírně těšila.
2016 | Dítě, které v noci našlo slunce |
2015 | Chlapec, který rozdával sny |
2014 | Dívka, která se dotkla nebe |
2019 | Sen, který se naplnil |
2021 | Všechny touhy vedou do Říma |
K této knížce jsem přistupovala jako k "bestselleru" a knize o "chlapci, který rozdával sny". Možná jsem chtěla snít moc brzy... Celá první polovina knížky byla o těžkém životě přistěhovalců, o ghetu v newyorské čtvrti, kde bylo velmi těžké nejen žít, ale i přežít. A ono vymanění se osudu začalo až ve druhé polovině knihy, což bylo na mě dost pozdě. Ale o to víc se mi druhá půlka líbila, fandila jsem Christmasovi a Ruth a prožívala s nimi radosti i trápení, měla jsem radost z jejich úspěchů. Takže: první půlka ode mě získává tři hvězdičky, druhá pět, výsledkem jsou čtyři hvězdičky a radost, že se mi knížka dostala do rukou.