Chrám mrtvých dívek
Stephen Dobyns
Stephen Dobyns ve své knize zkoumá ničivý dopad podezírání. Nikdo vůči němu není imunní, ani vážený vydavatel místních novin, ostýchavý pokladník z lékárny, dokonce ani sám vypravěč, středoškolský profesor biologie, kterého okolí sleduje když peče koláče s žačkami nebo když jim pomáhá s úkoly. Šíří se panika, občané vezmou zákon do svých rukou a na povrch vyplouvají staré legendy, otevírají se staré rány, které odhalí zapomenutou historii tohoto zdánlivě poklidného města a temné pudy jeho obyvatel. Kniha CHRÁM MRTVÝCH DÍVEK, která s neskutečným citem vystihuje spletitost lidské povahy, je napínavým příběhem o rozkladných důsledcích strachu a zároveň mrazivým psychologickým thrillerem.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2000 , BB artOriginální název:
The Church Of Dead Girls, 1997
První kapitola je lahodná brutalita. Zásadně ale klame tělem. Dobyns se v příběhu o dívčích mordech babrá v komunitě, mravenčí prací šponuje napětí, pracuje s pomluvou a strachem. Psychologie je skvělá. A užije si jí ten, koho bavilo genius loci Kingovo Nezbytných věcí. Dobyns má k dobru kromě výbornýho závěru (nezklame!) i vypravěče. Ten totiž nemá jméno a víme o něm v podstatě jen to, že je učitel, kamarádí se s místní dívkou, rád nakládá věci do formaldehydu a pozoruje dění. A pozoruje ho velmi detailně. Ergo, skvělá záležitost. Pokud vás bavila Mare z Easttownu, Tajemná řeka nebo Zmizení, alou do knihovny.
Ze začátku jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Četla jsem a četla a přemýšlela, kdo je viník, ale ve třetí části jsem začala o děj ztrácet zájem a ke konci jsem již přeskakovala.
Nevím proč, možná už mi to přišlo dlouhé anebo mi začalo vadit chování lidí, které je ovšem vykresleno pravdivě, možná proto mi bylo nepříjemné? . Nevím.
Není to špatné čtení, jen to možná chtělo ještě trochu více akce.
Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, jelikož autor na začátku jen nakousne, co se bude dít a potom se vrátí k začátku příběhu a vypráví to všechno postupně. Nicméně děj se rozjel, všechno se zamotalo a na konci perfektně rozmotalo. Příběh o zoufalství, které přepadává lidi, když se jim stane něco strašného, příběh o utajených touhách, příběh o svobodě. Kniha v sobě má mnoho, není to pouze chrám mrtvých dívek. Je to chrám městečka, kde se ztrácí dívky a jejich obyvatel, kteří neví komu věřit a ukazují vzájemně na sebe, bezmocní strachem. Autor toto všechno brilantně vylíčil a já musím říct, že smekám.
Autor celkem neznámej, obal prapodivnej, název knížky “jak ze 4. cenový a stejně hodně nadprůměrná detektivka. Autor umí psát, umí pracovat s napětím, vypravěče zvolil geniálně. Za pár pětek podobně kvalitní krimi seženete jen sotva.