Christina
Stephen King
Středoškolák Arnie zahlédne stařičké auto Plymouth a okamžitě zatouží ho mít a pro radost si ho opravit. Jeho rodiče však mají naprosto odlišné představy o tom, jak by měl syn trávit čas a utrácet peníze. Příběh, založený na typických reáliích amerického způsobu života, k němuž automobil nerozlučně patří, pojednává o zdánlivě banální roztržce mezi dospívajícím chlapcem Arniem a jeho rodiči. Jenomže to by autorem nesměl být Stephen King...... celý text
Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: 2021 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Christine, 1983
Jedna z prvních "Kingovek", kterou jsem přechroustal ještě jako náctiletý a rozhodně patří k tomu lepšímu, co Král napsal, možná i proto, že se řadí k tomu tématicky plodnému rannému období. Co dobrého může vzejít z toho, když se mezi dva kamarády ( ikony a outsidera ) dostane ženská ? Co na tom, že je z plechu, podstatné je, že ožívá společně s jedním z nich - 80 %
Když kniha v roce 1997 vyšla česky, pochyboval jsem, zda do ní investovat peníze, román o strašidelném autu jsem považoval za úlet. Nakonec jsem koupil a nikdy nelitoval. Každému svému autu říkám Christina a dětem rozhodně zakazuji jíst uvnitř hamburgery od McDonalda!
A právě u scény s hamburgrem v kapitole 34 jsem našel zajímavou nesrovnalost. Arnie s Leighou cestou z vánočních nákupů zastaví stopaři...
"Neznámý otevřel zadní dveře Christiny, hodil tašku na zem a vklouzl dovnitř..."
Ale na všech snímcích, které jsem kdy viděl, je Plymouth Fury 1958 pouze dvoudveřový! Bez zadních dveří se ovšem následná scéna s hamburgrem nemohla odehrát tak, jak ji autor vymyslel. Jak je to správně? Nachytal jsem Krále při fixlování?
Na díle SK je pozoruhodné to, že pokud vynecháte nadpřirozeno, tak je to velice přesný popis skutečného života, v tomto případě problémy v pubertě ( auto, první láska, konflikt mezi rodiči a jejich dospívajícím synem, kamarádi od dětství se začnou vzájemně odcizovat)... atd.
Bylo to parádní. Dennis nyní patří mezi moje nejoblíbenější hlavní hrdiny. Líbilo se mi taky střídání ich a er formy v průběhu knihy. Jasně, celé to bylo spíš takové béčko, ale psychologie postav byla jako vždy vykreslena na jedničku a kniha se četla svižně, neměla hluchá místa. 4*
Existuje řada autorů, kteří dokážou ,,zazdít" dobrý námět a pak existují autoři jako Stephen King, kteří umí z někdy doslova ,,hloupého" nápadu, vytvořit velice dobrou knihu, jak předvedl v tomto případě. Béčkový hororový námět démonického auta, které zabíjí, je v kombinaci s přátelstvím, láskou, zradou a psychologií hlavních postav více než slušným románem, který stojí za přečtení.
Pro mě další perla z Kingova spisovatelského umění, neotřelý příběh s podivuhodnou hlavní "postavou", 90%
úžasná knížka s napínavým dějem, ze začátku se mi to četlo pomaleji, ale pak jsem to přečetla jedním dechem. Trochu mě mrzí ten konec, ale jinak se tahle knížka Kingovi moc povedla! :)
Christina mi dala těžce zabrat. Stejně tak jako všem ostatním, kdo s ní kdy měli tu čest. Atmosféra děje byla neuvěřitelná a po počáteční nechuti nasednout do toho zatraceného auta nyní nelituji, že jsem četla dál. A že jsme spolu s Christinou dojely až do hořkého konce...
Ono se to musí pojmout trochu jinak. Američané byli a jsou ve své podstatě závislí na přesunech do velkých vzdáleností a jejím nejlepším přítelem jsou automobily. Tak proč jim to trochu neznepříjemnit, že pane King. Takový obrácený Škoda Ferrat Nosferatu.
Nemohla jsem to vůbec dočíst. Kniha nebyla špatná, ale nemohla jsem se naladit na příběh.
To že S. King umí pracovat s vývojem a psychikou svých postav není žádná novinka, to co se ale děje s Arniem v této knize mě dostalo. Perfektní. 90%
Kniha typicka Kingovka s vyborne popsanymi postavami, jejich vztahy a problemy. Zajimavy dej, nenudila jsem se, ale mezi ostatnimi jeho knizkami spis becko :-)
Kniha mě hrozně bavila, prostředí, postavy. Všechno by bylo na 5*, kdybych knihu bral jako nějaký společenský román o dospívání. Jenomže jsme si půjčil horor a jako horor kniha na 5* rozhodně není. Mnohem víc mě zajímalo jak nakonec dopadnou vztahy mezi jednotlivými postavami. Snad jedině závěr je celkem děsivý a epilog to vše elegantně uzavírá.
Tahle kniha je přesně jako to auto - pomalu se rozjíždí, ale když se rozjede a dostanete se dovnitř, naprosto vás uchvátí a pohltí. Skvěle zobrazená proměna jednoho ušlápnutého teenagera v neovladatelné a zlé monstrum. Kniha je plná děsivých momentů, např. jak se auto před Dennisovýma, ale i Arnieho očima samo opravuje. Závěr je naprosto strhující, čte se jedním dechem, navíc je doplněn o skvělý epilog, který celou knihu dokresluje v ještě hrůzostrašnější příběh. Mráz bude spolehlivě po zádech běhat a k plnému počtu opět není daleko. Ale přece jen kousíček chybí. 90%
přátelství vraždy zfilmováno duchové a přízraky auta, automobily posedlost středoškoláci
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Tak po přečtení této knihy si nedůvěřivě prohlížím každé auto, kolem kterého procházím.... co kdyby najednou.... :) Přečteno pomalu jedním dechem a móóóc se mi kniha líbila.