Cínový vojáček

Cínový vojáček
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541011/bmid_cinovy-vojacek.jpg 5 20 20

Žádný hřích nezůstane skrytý navždy. Detektivní thriller z českého podsvětí. Prominentní pražský podnikatel a politik Václav Kalous je zavražděn v noci po své narozeninové oslavě. Detektiv nadporučík Izabela Gent je povolána k případu, jehož stopy vedou až do dob komunistické totality. Zatímco se potýká s rozchodem a následky po léčbě rakoviny, zaplétá se do tajuplné sítě lží obestírající celý případ. Izabela čelí největší výzvě své detektivní kariéry, do které výrazně promluví i mafiánské praktiky. Rozkryje korupci a tajemství mocných, nebo ji nelítostné podsvětí pohltí?... celý text

GošaGoša
včera 5 z 5

Oddychové čtení. Bavilo mě, jak se přelévá, kdo by mohl být vrah a pokaždé to bylo věrohodné.

rodak
16.11.2024 5 z 5

Perfektní,promyšlená česká detektivka.

Marfulka007
27.10.2024 5 z 5

Detektivky nejsou úplně čtení, které vyhledávám, ale jednou za čas si ráda nějakou střihnu a sáhnout po Cínovém vojáčkovi byla rozhodně perfektní volba... Ani chvíli jsem se nenudila, pořád v napětí, člověk chce fakt pořád pokračovat, aby už konečně věděl a když to na chvíli vypadá, že je všechno jasné, tak stejně není. Příjemné, ale vlastně ne úplně lehké čtení. A ta závěrečná kapitola, ta je prostě... wow!

Pekoe
24.10.2024 5 z 5

Je příjemné přečíst si kvalitní detektivní příběh od českého autora. Tato detektivka je napsaná napínavě, dobře se čte, charaktery jsou výstižně vykreslené. Člověk se při čtení rozhodně ani chvíli nenudí. Je také znát, že autora psaní této detektivky velmi bavilo a důmyslně pobízí čtenáře přemýšlet nad očekávanou otázkou, kdo zabil Václava Kalouse. Nutno ještě dodat, že stejně jako v reálném životě, není všechno tak, jak se by se na první pohled mohlo zdát.

TetaMadla
23.10.2024 5 z 5

Obsah této nové detektivky z pera Josefa Šorma by se dal shrnout do dvou vět:
První: Staré hříchy vrhají dlouhé stíny. Druhá: Všechno je vždycky jinak, než to vypadá.
Už z tohoto úvodu je zřejmé, že Cínový vojáček připochodoval zcela v rytmu a duchu nejlepších pravidel detektivního žánru. Starý hřích, nová vražda. Úporné pátrání po pravdě navzdory všem překážkám. Drama a drsné scény. A nezbytné překvapivé zakončení.
Přiznám se, že jsem Vojáčka začínala číst trochu s obavami. Při dnešním trendu studených severských krimi, které nevyhledávám, jsem byla jata obavou, že se čtení bude ubírat tímto směrem a že pak nebudu moci pochválit tolik, jak bych chtěla (protože já ráda chválím). Ale hned první stránky mě vyvedly ze strachu a pochybností. Cínový vojáček je poctivá detektivka, propracovaná, svázaná pevně do uzlu, z něhož nic nevyčnívá, nic nepřebývá. Vše má své místo, svůj účel, každá věta svůj význam. Postav je jen několik, žádné zbytečné davy podezřelých. Děj ubíhá tak, jak má: pomalejší rozjezd jako řeka před peřejemi – a pak to frčí stále rychleji a rychleji, proudem do oněch peřejí až do klidných vod za nimi.
Vražda úspěšného podnikatele a mecenáše zpočátku klade mnoho otázek. Kdo mohl tolik nenávidět takového dobrodince? Proč byl střelen ze dvou zbraní? A proč u mrtvoly leží cínová figurka?
První otázky vyvolávají další; zejména tu, zda byl zavražděný opravdu tím, kým se zdál svému okolí. To je arci otázka, kterou si v takové detektivce klade každý vyšetřovatel, neboť přílišná dobročinnost je vždycky tak trochu podezřelá…
Vyšetřovatelka Isabela Gent má svou úlohu ztíženu ještě nepřízní nadřízených. Je však příliš tvrdohlavá, než aby se vzdala. A tak se přes všechny překážky a protivenství nakonec ke svému cíli dostane, jak od ní čtenář očekává.
Poručík Gent je ale taky jediná postava, k níž mám jako čtenář trošku výhrady. Je neustále tak naježená, tak nepřátelská a odmítavá, že mi trvalo opravdu dlouho, než jsem ji dokázala přijmout. Ano, snad měla k tomu důvod, ale sympatie zrovna příliš nevzbuzuje. Pak mě taky docela mrzelo, že nemá nějaké normální české a nejlépe i přechýlené příjmení. Tohle „hraní si na chlapa“ v kombinaci s celkově drsným a nepřístupně neženským vystupováním mi docela dost vadilo. Ještě že je tak šikovná!
Druhá drobná výhrada se týká označování kapitol. Text často skáče od jedné postavy druhé a samozřejmě i v čase. To samo o sobě je v pořádku a naopak to zvyšuje čtivost, jen bych byla uvítala, kdyby byly kapitoly označeny jmény těch, o kom zrovna jednají (Marie, Zuzana…). Významných ženských postav je tam několik a já jsem se v tom místy ztrácela a trvalo mi půl strany, než jsem se zase chytila a pochopila, kdo zrovna mluví a jedná.
Navzdory těmto drobných výhradám mohu Cínového vojáčka s klidným svědomím doporučit každému příznivci dobré detektivky. Obsahuje vše, co má obsahovat, a navíc je z textu znát, že autor je mimo jiné NLP kouč (vygooglete si, co to je), takže v textu najdete například i popis metod, jak sama sebe uklidnit a další. To je takový bonbónek navrch. K dobru je nutno autorovi přičíst i to, že postavy prodělávají v průběhu děje vývoj. Lze si tedy dobře představit nejen pokračování, ale i celou sérii s Isabelou. Já osobně v ni doufám.
Shrnuto a podtrženo: zaviřte, bubny, Cínový vojáček pochoduje do vašich knihoven. Věřím, že vás nezklame!
*****
90%
5. října 2024

čarodějka.7
19.10.2024 5 z 5

Cínový vojáček mě opravdu moc bavil! Byl to velmi napínavý příběh plný zápletek, které mě udržely v pozornosti až do konce. Kromě toho, že jde o klasickou detektivku, mě nadchlo, jak autor dokázal zakomponovat do příběhu psychologické drama a jak výborně vykreslil prostředí českého podsvětí. Kniha odkrývá, že za jednou vraždou se často skrývá mnohem víc – rozplétá se tu spletitá síť vlivů minulosti na současnou politiku.

Detektiv Izabela Gent mi přirostla k srdci. Není to jen chytrá vyšetřovatelka, ale taky člověk s vlastním životním příběhem, který je plný zvratů. Líbilo se mi, jak se její osobní problémy propojovaly s jejím profesionálním životem. Díky tomu byla uvěřitelnou postavou a já jí držela palce až do poslední stránky.

Příběh Cínového vojáčka se vrací až do doby komunismu, autor dokázal krásně propojit detektivní vyšetřování s českou historií a přiměl mě přemýšlet o tom, jak události z minulosti stále ovlivňují naši současnost.

Styl psaní je svižný, snadno čitelný, a přitom jsou postavy detailně propracované. Knížka je napínavá od začátku do konce, a i když jsem si myslela, že už vím, kdo je vrah, pořád mě něco dalšího překvapilo. Závěr byl úplně nečekaný, ale když se dívám zpětně, všechno do sebe perfektně zapadlo.

Pokud máte rádi detektivky, které nejsou jen o řešení zločinu, ale mají i jinou hloubku a nutí vás pořádně se zamyslet, určitě si Cínového vojáčka přečtěte. Josef Šorm skvěle ukazuje, že české detektivky rozhodně mají co nabídnout!

Magdalenkačte
18.10.2024 4 z 5

Izabela Gent je svéhlavá a tvrdohlavá policistka, která se jen tak nevzdává.
Když je zavolána na místo činnu, něco se ji nezdá. Mrtvým je podnikatel a politik Václav Kalous. Izi je tlačena nadřízenými k rychlým rozhodnutím a to rozhodně není směr, kterým chce vyšetřování vést.
Rodina Kalousovych se chová podivně a stopy, které Izabela zjisti ji vedou do minulosti až do dob komunistické totality.
Věděl Václav něco za což zaplatil životem? Izabela jde dravě za svým a problémy se hromadí.
Kdo je vrahem a co skrýval Kalousův trezor se dozvíte v této detektivce.

Mě příběh moc bavil a zarputilost Izabely byla dost na místě. Ona sama se v soukromí potýká s následky těžké nemoci a i se vzdorem své pubertální dcery.
Některé detaily mi přišly trochu nedotažené ale za zajímavý nápad na příběh a čtivost dávám knize 4/5.

Možná by z toho mohla bys zajímavá série

hesidlo
15.10.2024 5 z 5

Pár stránek trvalo, než mezi mnou a hlavními hrdiny přeskočila jiskra, ale jakmile se to stalo, už nešlo knížku odložit. Nejvíc jsem si užívala uvěřitelné postavy, hlavně Izabelu Gent, tvrdou i křehkou, aniž by se to tříštilo; hádky mezi policisty a postupné rozplétání případu tak temného, že na něj asi nikdy nezapomenu (i když bych ráda :D). Krimi román Cínový vojáček je ideální čtení pro nadcházející temnou část roku.

Lyozenka
13.09.2024 5 z 5

Na této knížce oceňuju spoustu věcí. Jednak, že je psaná tak, aby čtenář mohl přemýšlet spolu s vyšetřovateli, kdo je vrah (jo a byla jsem vedle jak ta jedle, no nic). Jednak, řekla bych, trochu netradiční střídání postav, z jejichž pohledu se zrovna děj odehrává, což je velkým zpestřením příběhu. Jednak se našly i pasáže, kde jsem se zasmála nahlas, což bych u temné kriminálky nečekala, a hlavně z celé knížky čiší, jak si s příběhem i postavami autor vyhrál a nevynechal ani spoustu prostoru k zamyšlení co je a není správné a co je a není černobílé a když už si člověk myslí, že na to přišel, příjde poslední kapitola. Knížka se čte moc hezky, nejdřív zvolna a pak se zatajenym dechem. Všichni vyšetřovatelé mají velký potenciál k rozvíjení svých osobních linek, takže to jasně svádí k větě: už se těším na další díl (doufám, že to není spoiler...).

AlžbětaR.
03.09.2024 5 z 5

Skvělá krimi, která výborně spojuje klasické detektivky po vzoru A.CH., které vás nutí přemýšlet a dedukovat zároveň s vyšetřovateli a moderní krimi ze současného světa. Dokonale vystavěný příběh připomíná promyšleně zamíchané puzzle. Moc mě bavilo spolu s Izabelou Gent obracet jednotlivé dílky a přemýšet a zkoušet kam patří. Celý příběh je navíc obsazen báječně vykreslenými postavami. Autor si dal na každé osobě v příběhu záležet tak, že mám po dočtení pocit, že se s nimi znám osobně.
Autor nenechává nic náhodě. Žádná věta textu a žádná událost příběhu není navíc a bez důvodu. Některé nenápadné nitečky a kamínky, které jsem při čtení přelétla, jako nedůležitou kulisu, mi teprve v poslední kapitole zapadly na místo.
Přiznám se, že jsem knížku přečetla už dvakrát - poprvé pro samotný příběh a podruhé pro to, abych si vychutnala důvtip a obratnost autora, se kterou vplétá potřebné indicie do textu.
Dávám jedenáct hvězdiček z deseti a těším se, že knížka dostane brzy nějakou další sestřičku, nebo dokonce sestřičky.
Tento příběh bych si dokázala představit i na filmovém plátně.
:-)

krimi kriminální thrillery