Běžkyně
Peter May
Čínské thrillery série
Vrcholový čínský plavec spáchá v předvečer olympiády sebevraždu — a Čína tak ztrácí naději na vítězství proti Americe. Olympijský vzpěrač si vezme život v náruči své pekingské milenky — a nejvyšší kruhy se pokoušejí tento skandál ututlat. Jenže ze sebevražd se vyklubou vraždy a ukáže se, že jsou spojeny s dalšími „náhodnými úmrtími“ nejlepších čínských atletů. Případu se ujímá čínský detektiv Li Jen a americká soudní lékařka Margaret Campbellová. Jejich jedinou nadějí je olympijská běžkyně. Ta ale záhadně zmizí a Liho kariéra i budoucnost mezinárodní atletiky se ocitají ve vážném ohrožení.... celý text
![evismaior evismaior](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109041/m_109041-T8a.jpg?v=1500903518)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
70% - Mayovy čínské thrillery mě velmi baví, čtenář se dozví řadu věcí o tom, jak to vypadá a funguje v současné Číně a také vztah americké patoložky Margaret Campbellové a čínského detektiva Li Jena je pojatý celkem zajímavě. Běžkyně je ovšem první díl z této série, který mě tak úplně neoslovil. Jistě, prostředí čínského vrcholového sportu je obzvlášť v těchto dnech, kdy probíhá olympiáda v Pekingu, pro čtenáře hodně atraktivní téma a celou dobu není tak úplně zjevné, co se zemřelým čínským sportovním nadějím vlastně stalo. Ale jednak mi přišlo, že se zápletkami už se autor poněkud vyčerpává (už jsme tu měli virus v rýži, virus ve vakcíně pro imigranty do USA a teď opět virus, což je na pět knih docela častá koncentrace podobného tématu), za další to tentokrát bylo nevyvážené, protože Margaret je po celou dobu knihy v podstatě jen těhotná a chystající svatbu - mezi ní a Li Jenem se vlastně neřešilo nic jiného, ještě kromě toho, jaký bude mít vliv sňatek s cizinkou na jeho kariéru a jak to snášejí jeho otec a její matka, kteří oba přijeli na zásnuby. Li Jen ještě kromě toho nenáviděl svého zástupce (a jak tyhle vztahové propletence nakonec dopadly, se asi dozvím až v dalším dílu, kdy mě s nimi autor, jak je jeho zvykem, seznámí jako s hotovou věcí). No a ten akční závěr mi připadal totálně přitažený za vlasy a nemohla jsem si pomoci, aby mi Margaret nepřipadala jako totální trubka, že se dokázala dostat (zvlášť ještě ve svém stavu) do takové šlamastiky. A i hádanka paní Mei byla tentokrát příliš snadná, že působilo skoro až trapně, že na ni Li Jen okamžitě nepřišel. Tak jsem nicméně zvědavá, jak to bude v dalším dílu pokračovat.
![Křovinka Křovinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Celou sérii jsem poslouchala jako audioknihy ... obou interpretům děkuji a hluboce před nimi svůj klobouk smekám :-) jsou naprosto úžasní!!!!
Nejvíc se mi líbil tento díl, jelikož je v něm Čína barvitě popsána a doplňuje veškerá vykreslení z minulých dílů ...
![Opatov Opatov](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Sportovní praktiky v Číně, hierarchie u čínské policie, těhotná Margaret, čínské svatební zvyky a příjezd Margaretiny matky.... docela jsem se pobavila. I přes určitou syrovost nepostrádá detektivka vtipné momenty. Tahle série nemá chybu a je lepší s každým dílem.
![Lamanai Lamanai](https://www.databazeknih.cz/img/users/86_/86/m_86.jpg?v=1459854916)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Asi doposud nejlepší kus z celé série. Nebylo v něm zbytečně moc akce. Jen to nebylo moc překvapivé, Margaret zase věčně s něčím nespokojená, ale aspoň už má aspoň občas dobrý hlášky. Li nevinnej a čistej jak lílium. Doják a hollywoodská prozření zapšklých konzervativců. Poslední věta ale vrátila příběhu korunu.
![Janadvorackova Janadvorackova](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/143291/m_janadvorackova.jpg?v=1739179912)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Musela jsem hvězdu přidat, Margaret nebyla tentokrát vůbec citově nevyrovnaná, i přesto, že byla těhotná :). Za chování v předchozích dílech bych jí dala flákanec. Teď byla v pohodě, dokonce svému stavu přizpůsobila i průběh pitvy :). Jasně že v každém dílu musí být popsána pitva :).
Přijde mi, že autor trpí minimálně rozdvojením spisovatelské osobnosti. Čínská série je takový zlatý střed, k němuž se ráda vracím. Dokáže psát lépe, i hůř. A pokaždé se bojím konce, protože s nimi si kolikrát hnusně pohraje.
Hlavní dvojice je fajn, takže se určitě začtu i do dalšího dílu série.
![boxas boxas](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15699/m_boxas.jpg?v=1730547927)
Ne a ne se do této knihy začíst. Nebavilo mě to. Měla jsem pocit, že autor, kterého mám jinak docela ráda, je zcela mimo realitu dnešní Číny. Osobně si myslím, že Číňané nejsou k cizincům ani zdaleka tak otevření a vstřícní, jak se nám May snaží podsunout. Sama detektivní zápletka špatná není, jen je tam jakoby navíc.
![tinka1974 tinka1974](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě to byl příjemný poslech. Moc se mi líbí dozvídat se o životě v Číně, možná proto, že je tak kulturně rozdílná od nátury Evropanů. Tentokrát to byly zvyky spojené se svatbami a také nevraživost mezi dvěma rodinami, jedné čínské a druhé americké. Prvně v životě jsem se také dozvěděla o vzniku triád. I příběh jako detektivka a jeho zápletka vcelku dobře zpracované. A teď to, co bych vytkla. Nejsem ani genetik ani doktor ani sportovec, tak že konečné vylíčený celého pokusu šlo trochu mimo mě a tím druhým je, že se mi neskutečně pletou čínská jména. To už ale lepší nebude.
![Danago Danago](https://www.databazeknih.cz/img/users/78_/78949/m_danago-B5e.jpg?v=1652204495)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Audiokniha opravdu nadmíru skvěle načtená. Jinak shoduji se s těmi komu vadí trochu divná návaznost vedlejšího příběhu, ale jinak opět velice fajn detektivka. Mám Čínske thrillery moc ráda.
![martina2540 martina2540](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi poměrně líbila, ale určitě byly jiné čínské thrillery autora lepší i co se týká popisu Číny. Závěr knihy mě překvapil.
![Vevericka.eva Vevericka.eva](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/7589/7589-Z4g.jpg?v=1406489906)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Opět se vracíme do Číny, bohužel návaznost na předchozí díl jen letmá. Nedovídáme se nic o tom, co se stalo, že jsou Li a Margaret zase spolu. Chápu, že se v prvé řadě má jednat o detektivku, ale alespoň krátký úvod a vysvětlení by to chtělo, když už se romantická linka táhne celým dějem.
Jinak vyšetřování OK, čtivé, ale šlo by to i lépe, na Ostrov Lewis to prostě nemá, úplně chybí ta přidaná hodnota (místopis, atmosféra prostředí,..), kterou umí May skvěle. Přečtu si i poslední díl, ale už bez valného očekávání.
Začínám být skutečně alergická na to, že mi autor na začátku aspoň na několika stránkách neshrne, co se s hlavními postavami stalo, proč už nejsou v USA a co je vedlo k tomu vrátit se do Číny. Pokud mám nějakou sérii, tak snad chci prožívat příběh těch hlavních hrdinů a ne že si vždy domýšlim dva roky zpětně jak se asi tak měli.
Z detektivky se stává poměrně slušná slátanina všech možných žánrů od harlekynky přes lékařská skripta po údaje z Wikipedie. Tradičně všichni kolem umírají, jen ti dva mají vždy nějakým zvláštním pohnutím osudu štěstí, že se jim nic až na pár škrábanců nestane.
Motiv a především pak indicii jsem na ty dva křičela už od první oběti, ale stejně nakonec mi ten důvod úplně jasný není, a i celkové rozuzlení díla mi přišlo extrémně přitažené za vlasy.
![kokosek kokosek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pátá čínská knížka. Tentokrát bohužel chybí ten čínský místopis, historie, zvyky. Trošku se tím u mě pokazila tahle série ale snad to ještě poslední kniha zlepší.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Trochu lepší než minulý díl, ale jen proto, že jsem si už zvykla, že nemám očekávat detektivku nebo thriller, ale dívčí román s detektivními prvky. Margaret opět nesnesitelná, vztahy mezi hlavními hrdiny se stále nikam neposunuly. Nově jsme se dozvěděli, že Li je vysoký minimálně 180 cm, a že v Číně plyne čas neuvěřitelně rychle:
"za všechna ta léta, co umřel jeho strýc..." - podle všeho uplynuly tak dva roky...
No, asi toho Pekingského rozparovače ještě zkusím, ale od minulého dílu bych to už řadila opravdu do kolonky Humor.
Ze sportovního - olympijského - prostředí bych doporučila spíš Olympii. A vůbec raději celou sérii s Gereonem Rathem než toto.
![asam asam](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127/m_127-ctE.jpg?v=1464182721)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Běžkyně je zdařilým pokračováním zaběhnuté ságy. Opět Margaret a Lim pracují na plné obrátky ve vyšetřování vražd sportovců před blížící se olympiádou. Aby toho nebylo málo, řeší oba setkání rodičů, kteří se těžko srovnávají s blížící se svatbu.
![Malarkey Malarkey](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19162/19162-uee.jpg?v=1454090068)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Předposlední díl série Čínských thrillerů od Petera Maye je výborný ve všech ohledech. Jednak je tu opět velice solidní série vražd, kde se spisovatel sice v rámci série lehce opakuje, ale překvapivě nerecykluje. Co se mi ale vysloveně konečně hodně líbí, tak vztah Li Jena a Margaret, což je vlastně v rámci série vysloveně snad i poprvé. Dokonce jsem si u této knihy uvědomil, že u ní neustále vzpomínám na dobu, kdy jsem v Pekingu byl, a že se mi vlastně ta kultura hodně moc líbí. Peter May to ve výsledku udělal dobře a z kriminální série udělal oslavu čínské kultury a tradičního Pekingu. Je vidět, že tam u místních musel nějakou dobu žít, protože ty kapitoly z osobního života místních spolu s rodinnými tradicemi, podrobným popisem prostředí a ulic v Pekingu, ale i popisem žracích orgií, je radost číst.
2013 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2015 | ![]() |
2014 | ![]() |
Opět hezká audiokniha namluvená Martinem Myšičkou a Janou Plodkovou, poslouchaná před olympiádou v Pekingu, takže i aktuální. Líbí se mi i zabroušení do historie, tentokráte ne Číny. Tenhle díl je trochu víc o vztahu, méně sexu (což mi vyhovuje). Takže spokojenost. Jen konec trochu moc rychlý. Malé povzdechnutí nakonec - další díly nejsou v audioverzi zatím ? Martine, Jano:) šup šup. Nejsem si totiž jistá, jestli mě tahle série osloví i ve verzi psané (mám to trochu rozdělené). A chci vědět, jak to s Liem a Margaret dopadne :)