Běžkyně
Peter May
Čínské thrillery série
Vrcholový čínský plavec spáchá v předvečer olympiády sebevraždu — a Čína tak ztrácí naději na vítězství proti Americe. Olympijský vzpěrač si vezme život v náruči své pekingské milenky — a nejvyšší kruhy se pokoušejí tento skandál ututlat. Jenže ze sebevražd se vyklubou vraždy a ukáže se, že jsou spojeny s dalšími „náhodnými úmrtími“ nejlepších čínských atletů. Případu se ujímá čínský detektiv Li Jen a americká soudní lékařka Margaret Campbellová. Jejich jedinou nadějí je olympijská běžkyně. Ta ale záhadně zmizí a Liho kariéra i budoucnost mezinárodní atletiky se ocitají ve vážném ohrožení.... celý text
Musím říct, že Peter May umí rozvinout příběh. Pomalejší začátek tohoto dílu, který popisuje soukromí obou hlavních aktérů vystřídá část, ve které se do hledáčku dostanou čínští sportovci, nakonec strhující poslední část, ve které se do problému dostane Margaret včetně vyústění detektivní zápletky. Některé části mi připadaly trochu naivní, ale to neovlivnilo můj názor na knihu. Další skvělý díl čínských příběhů, které dávají na váhy dva absolutně rozdílné světy.
S potěšením jsem sledovala další vývoj vztahu mých oblíbených postav, Li Jena a Margaret, při řešení napínavého případu ze sportovního prostředí . Poutavě a čtivě napsáno, čínské reálie dodávají příběhu pro nás exotický přídech. Příjemný čtenářský zážitek, jak už to v případě Petera Maye většinou bývá.
Opět se mi líbilo. Po přečtení předchozího dílu jsem si přála, aby se děj vrátil zpět do Číny a při čtení tohoto titulu jsem si říkala, jak jsem to těm hlavním postavám vlastně přát mohla. Ale budu asi sobec, jsem ráda, že se to odehrávalo v Číně, je to hodně zvláštní prostředí.
Bohužel mám pocit, že série má spíše sestupnou tendenci... Ano, kvituji, že mírně ubylo popisů dopravní situace v Pekingu. :-) Stále ocenuji (jako ostatně u mnoha dalších knih), že se dozvím něco o jiné kultuře a zemi, nutí mě to dohledávat si reálie... Ale příběh samotný mě nijak zvlášť neoslovil.
Například linie s rodiči - to už nebyla nadsázka, ale přímo karikatura, která z toho trčela jak prst. A vůbec - celé mi to přijde jaksi vypočítané, promyšlené... ale už bez srdce. Když si vzpomenu, že u Ostrovní trilogie jsem nepovažovala za zbytečné jediné písmenko, tady je to pro mě spíš o tom, že se autorovi nechce skončit úspěšnou sérii. Ale už to holt tak nějak není ono.
I s dalším dílem série jsem dostal pořádnou porci kvalitního čtení Pominu-li výbornou detektivní linii,moc se mi líbí narážení obou rozdílných kultur na sebe.Lepší než předchozí díl a velmi jsem zvědav na poslední knihu z této řady.
Jako vždy brilantní. Líbí se mi všechny knihy tohoto autora.
No prostě inteligentní napínavá detektivka. Jen doufám, že Li Jen zůstane u policie.
Skvělá kniha, neotřelá detektivka z čínského prostředí. Líbilo se mi i jak zde byl vykreslený osobní život hlavního hrdiny.Po všech těch severských krimi kdy hlavní hrdina je pomalu jako přes kopírák (nemáte taky takový pocit - alkoholik, opustila ho žena atd.) příjemné zpestření. Určitě si přečtu i nějaké další knihy od tohoto autora. Doporučuju!
Tato série je s každou další knihou lepší a lepší. Probíhající vyšetřování je založeno na neotřelé zápletce. Detektivové se rychle přesouvají mezi jednotlivými stopami a čtenář se ani chvíli nenudí. Popis vztahu Margaret a Liho se tady objevuje tak nějak nárazově. Tentokrát to není ta obtěžující přeslazená romance, ale spíše humoristické okénko na téma seznamování s rodiči. Vše je dobře namícháno, a tak než se čtenář naděje, je konec knihy.
Každá série Petera Maye je jiná a každá má pro mne svůj půvab. Běžkyně je rozhodně z čínské série nejlepší, možná proto, že se děj vrátil zpátky do Pekingu. Výborný příběh, další kus historie, čínská versus americká mentalita, odlišné zvyky, kultura mě fakt pořád baví a vztah Margaret s Li je už jen třešinka na dortu. Jediné, co mě nebaví, je čekat dlouho na další díl.
Čínská série je lepší, než francouzská, i když i ta se zlepšuje. Parádně zajímavé čínské reálie + napínavý, skvěle čtivě napsaný příběh, ke konci trochu víc chemie, tu já nemusím, ale stejně všechny hvězdičky.
Čína detektivní a krimi romány
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Tak tenhle příběh se mi hodně líbil :) Zajímavý námět, skvěle vykreslené postavy i prostředí, napětí až do poslední stránky a v neposlední řadě i střet dvou různých kultur. Moc mě to bavilo.