Hadohlavec
Peter May
Čínské thrillery série
Americká patoložka Margaret Campbellová se vrací domů, kde ji však čeká kamion plný mrtvých Číňanů a konfrontace s vlastní minulostí. Pekingský detektiv Li Jen je poslán na čínské velvyslanectví do Washingtonu, aby zjistil, proč se jeho krajané udusili v uzavřeném chladicím voze v jižním Texasu. Navíc se opět setká se ženou, která utekla z Číny i z jeho života. Dostanou za úkol znovu spolupracovat a přijít na to, kdo stojí za obchodem s ilegálními čínskými imigranty, který vedl k texaské tragédii. Zjistí, že imigranti byli nedobrovolnými přenašeči smrticího nákladu. Li a Margaret, zápasící s démony společné minulosti, se ocitnou v závodu s časem, aby zneškodnili biologickou časovanou bombu, která hrozí, že zničí nejen jejich budoucnost, ale budoucnost celého lidstva.... celý text
Série knih z Číny mi sedla a tak je logické, že jsem sáhnul po dalším pokračování. Byl jsem spokojen, protože postavy se chovaly tak, jak bych čekal. Příběh má v podstatě dvě dějové linky - jedna souvisí s uprchlíky, druhá s pokoutným výzkumem.
Uprchlické téma je v tuto chvíli navýsost aktuální, jenže popisuje jiný kontinent a jiné migranty. Osudy ale budou velmi podobné, i když silný mafiánský přídech asi v Evropě nezažíváme.
Trochu nesvůj jsem byl z druhé linie a to důvodu strašení východním blokem. Nemůžu prozradit o co šlo, ale prostě to tam bylo. Nevím však, proč se autor měl potřebu takhle vyhranit. Asi to bude založeno na nějaké realitě, ale prostě mi to moc nesedělo.
Pokud mám být objektivní - kihu si kupte, nebude vás nudit. Děj má spád a "koule", je dostatečně "hnusný" a zároveň takový "telenovelový". No nic....
Přestože tohoto autora čtu ráda, tentokrát jsem knihu odložila. Téma nelegálních vývozů utečenců jsem nějak už neměla ani chuť ani sílu číst... Nemohu tedy objektivně hodnotit.
Kniha byla opět velmi čtivá a napínavá až do konce. On to Mistr asi ani jinak neumí. Navíc téma bylo hodně zajímavé a čtvrtý díl mi přišel zase o něco lepší než předchozí, takže už se nemohu dočkat dalšího. Dal bych i pět hvězdiček, ale ty si schovávám na další příběh z nevlídných Hebrid :-)
Mám rád tuto "čínskou" sérii, ale toto byl slabší díl, trochu přitažené za vlasy, ovšem stále velmi dobré.
Napínavá a čtivá kniha. Musím ale napsat, že první polovina mě bavila víc a oproti předchozím dílům mi v tomto docela překážel vztah Margaret a Li Jena. Nevím proč, ale tady to bylo jakoby navíc... Ale to nic nemění na mém názoru, že tato serie patří mezi moje oblíbené :-)
Čte se to jedním dechem. Jako vše od Maye. Ale. Jsou-li všichni padouši přítomni už skoro na začátku, nepůsobí to důvěryhodně. Jeden by ještě šel, šokující, ale možné. Ten druhý, zásadnější, už je příliš.
Tema skvele, aktualni a zajimave. Pribeh strhujici.
Jen ty fatalni vztahy... to je trosicku moc. Ale dalsi dily a vlastne jakekoliv dalsi knihy Petera Maye budu s radosti cist dal.
Vždycky si říkám, že další díl této série už číst nebudu a vždycky to poruším. A tentokráte ani moc nelituji :) Závěr neuvěřitelně strhující a celý příběh dobře vymyšlený (až na ty velké náhody). Škoda jen, že Pay nepíše více knih jako byla trilogie z ostrova Lewis, kde šlo o příběhy jednotlivců a ne o globální spiknutí :(
pribeh strhne, ale vice se mi libily predchozi dily ze serie, alespon, co se tyce vykresleni postav, doby, problemu,...
Na další díl jsem se velice těšila, ale trochu mě zklamal tím, že se neodehrával opět v Číně. Jinak spokojenost, napínavé, konec nečekaný a jsem zvědavá, jak se bude vyvíjet vztah dvou hlavních postav dál. :-)
Celá série se mi líbí, tento díl obzvlášť. Hrozba biologických zbraní, pašování lidí jsou velmi aktuální témata, osobní linka protagonistů mě v těchto čínských thrillerech baví vždy, za mě spokojenost.
Zajímavé, že Peter May v této sérii opět vstupuje na pole konspiračních teorií. Opět si taky zahrajeme šachovou partii s Margaret a Lim, kde má v jedné chvíli navrch vztah a v druhé zase prohrává. Už zde není to kouzlo, které plynulo z poznávání Číny, protože tento díl se odehrává v Americe a její reálie a zvyky autor moc nepopisuje. Na druhou stranu je kniha neskutečně čtivá, a tak vám ani ta partička mezi Lim a Margaret nebude vadit, i když máte pocit, že už by je měl někdo pořádně nakopat do zadku. Doporučuju.
Opět nezklamalo. Velmi zajímavé téma a dost mrazivé. Teď jsem zvědavá, zda se protagonisté vrátí do Číny či zda se další příběhy budou odehrávat v USA. Osobně bych byla pro Čínu.
Koupila jsem si celou sérii - dost dobře se vyjímá v knihovně :)
Knihy pro mě mají kromě krásných obálek zajímavý nádech exotiky. Ráda jsem se dozvěděla o životě v Pekingu a něco z čínské historie. Ve třetím dílu jsme se podívali do Šanghaje a nejnovější díl nás přenáší na americký kontinent. To pro mě bylo překvapení. Nečekala jsem po konci třetího dílu takový zvrat, každopádně: téma nelegálních přistěhovalců je prostě aktuální a žhavé. Peter May uhodil hřebík na hlavičku, i když doufám, že se takové děsivé a utopické hrozby nedožiju...
Věděcky založené čtenáře tento díl myslím obzvlášť zaujme. Dočkáme se happ-endu, velkého překvapení ve vztahu hlavních hrdinů a otevřeného konce... co víc si přát? Snad jen aby nakladatelství Host vydalo brzy další díl (v angličtině The Runner, vyšel již 2003). Za mě plný počet bodů.
Mě prostě celá čínská série baví. Zajímavé téma, poutavě napsané a vztahová linka Margaret a Li Jena tak akorát, ne moc červená a přeslazená. A konec ? Neodolatelná návnada na další díl , který už nedočkavě vyhlížím.
Přesně tak ,předešlé díly mne také více bavily.Ale pátý díl je už rozehrán dobře díky osobní linii.
Velmi čtivé, zajímavé a přitažlivé, ale musím napsat, že předešlé díly z čínské série byly ještě lepší. Ovšem i tak mnohem čtivější než všechny díly série francouzské.
Pro mne krásné počtení. Téma nadmíru aktuální a opět protkané vztahem patoložky a čínského komisaře. Pro mne jasná srdcovka :) Těším se na další pokračování...
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Další z výborných čínských thrilerů od toho autora. Trochu mi chybělo čínské prostředí, které dělá tuto sérii zajímavou a chvílemi děj připomínal klišé jiných autorů, ale určitě se těším na pokračování.