Cirkus Humberto

Cirkus Humberto
https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65964/cirkus-humberto-65964.jpg 4 704 704

Ilustrované vydání, ilustroval František Tichý.Byť byl napsán již v roce 1930, vyšel román Eduarda Basse (1888-1946) Cirkus Humberto až v letech okupace. Většina čtenářů jej chápala jako morální povzbuzení v těžké době války, vždyť příběh několika generací cirkusových umělců ukazoval nezdolnost a pracovitost českých umělců, akrobatů i tenťáků. Bass zde popisuje nejslavnější období kočovných cirkusů i jejich pád na začátku dvacátého století. Příběh cirkusu začínáme sledovat s příchodem zedníka Antonína Karase, jehož nouze o práci přivede k cirkusu. Přivede s sebou synka Vašíka, který v historii slavného cirkusu Humberto sehraje podstatnou roli.... celý text

n.ezn.amy
03.10.2019 5 z 5

Nádherná kniha z prostředí cirkusu, Bass dokázal skvěle popsat atmosféru té doby, těžké časy i časy úspěchů, úspěchy i pády hlavních hrdinů, ale hlavně napsal krásný příběh

Mis-chie
24.09.2019 5 z 5

Poutavý příběh s důrazem na rodinu, rodinnou tradici, rodinné vazby a přátelské vztahy.

Cacolinka
25.08.2019 5 z 5

Trochu mě první odrazoval rozvláčný začátek knihy (hlavně tedy první kapitola), kdo tento ale překoná, toho čeká moc pěkné počtení....

topi80
09.08.2019 3 z 5

Kniha, která má co dělat, aby v souboji se seriálem, který byl podle ní natočen, uhrála aspoň těsnou prohru. A přesto má smysl si ji přečíst i pro toho, kdo je odkojen seriálem. Teprve kniha mu dovysvětlí některé situace, např. společenský status jednotlivých cirkusových profesí, cirkusácká čest a dá nám nahlédnout do způsobu uvažování jednotlivých aktérů. Stejně jako seriál, i kniha začíná ztrácet v druhé polovině dech. Ale když už jsem u toho srovnávání, ten závěr má rozhodně lepší.

Kuža007
12.06.2019 5 z 5

Knížka pana Basse je stejně skvělá jako seriál, podle které byl natočen.

Karnager
25.04.2019 4 z 5

Seriál mám rád a kniha mi taky sedla :) je tedy víc popisná, jak už to u knih bývá...v seriálu někde zapracovala autorská licence ale to taky bývá...

Vlasta155
22.02.2019 5 z 5

Krásný a strhující příběh několika generací cirkusácké rodiny. Nejprve jsem viděla seriál, moc se mi líbil a tak jsem se trošku bála, aby mě kniha nezklamala. Je ale také nádherná a možná i o něco malinko lepší, což už je co říct.

skořice
10.02.2019 4 z 5

Mně se příběh opravdu líbil, ale vzhledem k tomu, že jsem nejprve viděla seriál, tak mi kniha přišla trochu zdlouhavá, a proto dávám jen čtyři hvězdy. Jinak určitě doporučuji.

eraserhead
29.01.2019 5 z 5

Televizní seriál mě doprovázel dětstvím, ještě mám v živé paměti, jak jsme spěchali z lesů, ulic a potoků domů, abychom stihli jeho začátek. Ani mi nevadí, že jsem se ke knize dostal až po třiceti letech, tehdy bych si ji určitě neužil jako teď. K jejímu zhodnocení stačí pouhé jedno slovo. Je výborná.

veronikahessy
25.01.2019 5 z 5

Skvost :) Kniha i film

Marťanov
06.01.2019 5 z 5

Miluji tuto knizku a rada se k ni vracim.

petr4927
28.12.2018 5 z 5

Matně jsem si pamatoval útržky seriálu, neboť jsem ho viděl, když mi bylo zhruba 12. A tak jsem se pustil do čtení a musím říct, že kniha mě uchvátila! Je to nejenom vyprávění o cirkusu, ale také podnět k zamyšlení, kam vlastně patřím a proč co dělám.

sgjoli
26.10.2018 5 z 5

Kniha Cirkus Humberto je nádhernou kombinací zajímavého (a místy až dojímavého) příběhu, krásného poetického jazyka a autorovy lásky k cirkusovému prostředí, která se naprosto přesvědčivě promítla do knihy samotné. Že Bass prostředí cirkusů měl rád a dost se v něm pohyboval, to je obecně známo, a své znalosti do této knihy velmi umně zapracoval. O to větší radost to pak je, když to člověk čte. Osudy jednotlivých postav jsem hluboce prožívala a knihu jako celek jsem si neskutečně užila. Je to jedna z mých srdcovek. :-)

kara
23.10.2018 5 z 5

Krásná knížka. Dobře se četla.

Souky02
22.09.2018 4 z 5

Z českých knížek jedna z nejlepších. K přečtení jsem se rozhodla že dvou důvodů - Doporučil mi ji táta a taky se mi líbil stejnojmený seriál. Nelituji. Více jsem se dozvěděla o cirkusovém prostředí a taky jsem měla možnost znát hlavní postavu od jeho prvních dní u cirkusu až do těch posledních.

Meri47
13.08.2018 5 z 5

Úžasná kniha z cirkusového prostředí. Seriál jsem viděla jen útržkovitě, ale kniha mě přímo nadchla.

Silwinka87
20.07.2018 4 z 5

Krásná klasika,která patří ke klenotům české literatury..
Příběh lidí od cirkusu,jejich úspěchy,pády a časy bídy napříč generacím téhle velké ,,rodiny”.
Vašek Karas,který se dostal do cirkusu jako malý,vyrostl v něm a nakonec i zestárl..
Moc pěkné

Hana46
11.07.2018 5 z 5

Tota knížka je již od dětství má nejoblíbenější.Některé pasáže znám zpaměti.Když mám blbou náladu, vezmu knížku a otevřu tam, kde mě napadne a pak jen čtu a čtu.
Prostě paráda.

vladislav6610
08.07.2018 5 z 5

Čtenář má snahu srovnávat s televizním seriálem, v knize je však daleko víc.

Aleh
23.06.2018 5 z 5

Nádherná kniha a úžasný seriál o naplněném životě. O životě věnovaném cirkusu. Vašek Karas u cirkusu vyrostl, oženil se, zestárnul... Cirkus byla jeho rodina. Zažil s cirkusem doby krásné, šťastné a úspěšné, ale také doby, kdy bojoval spolu se všemi lidmi u cirkusu o přežití a další existenci.
Je to kniha o lidské touze, lásce, věrnosti. o životě naplněném láskou a milovanou prací. Obdivovala jsem také televizní seriálové zpracování osudů lidí, kteří spojili život s tímto nelehkým kočovným uměním. Seriál nádherně vystihl dobu, v níž se děj odehrával a měl skvělé herecké obsazení.