Čo ak sme to my

Čo ak sme to my
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418876/bmid_co-ak-sme-to-my-fE0-418876.jpg 4 473 473

Arthur trávi prázdniny v New Yorku a práve Broadway ho naučil, že vesmír vás môže prekvapiť nezabudnuteľnou romancou vtedy, keď to najmenej čakáte. Ben je presvedčený o tom, že vesmír sa nemá čo starať do jeho života. Ak by mu totiž kryl chrbát, určite by teraz nesmeroval na poštu, aby odoslal balík s vecami po bývalom priateľovi. Môžeme len hádať, čo si nevyspytateľný vesmír na nich oboch prichystal, keď sa rozhodol skrížiť im cesty práve na pošte. Čo ak nič? A ich životy sa uberú rôznymi smermi. Čo ak všetko? A ich príbeh čaká šťastný koniec. Čo ak?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)

What If It's Us, 2018

Efeméra
17.03.2020 2 z 5

Budu tady sice patřit k menšině, ale román Co když jsme to my byl z mého pohledu prostě vážně hrůza. O ději by se tu dalo hovořit jen stěží. To by mi obyčejně nevadilo, u contemporary jde často pouze o vývoj postav, jenže tady k žádnému nedošlo. Celý příběh byl jednoduše jen o dvou klucích, kteří se potkali na poště, nějakou dobu se znovu hledali a potom spolu chodili na rande. Jejich setkání byla plná divných momentů a připadalo mi, že si ti dva vůbec nerozumí. Neměli mezi sebou ani kapku chemie a já vůbec nechápala, proč že vlastně po sobě touží a proč že jsou tolik přesvědčeni, že je jejich láska tak výjimečná a pevná a trvalá. Nejdřív jsem byla nadšená alespoň z přátelství zobrazovaného v románu, potom jsem byla spíš otrávená a rozhořčená. Autoři navíc postupem času používali stejná schémata, takže to celé působilo ještě hůř.

V závěru mi nebyla žádná z hlavních postav sympatická. Oblíbila jsem si jen Benova nejlepšího kamaráda Dylana, který byl vtipný a milý, ale to je tak všechno. Samotný Ben měl příšerný charakter. Už jen to, jak o Arturovi především na začátku smýšlel, bylo hrozné. A vážně pochybuju, že by se někdo během dvou týdnů přenesl přes rozchod s klukem, který býval jeho nejlepší kamarád, a zamiloval se do někoho jiného láskou jako trám. Příště si rozmyslím, jestli po knížkách autorů sáhnu.

martinakraus
17.03.2020 4 z 5

Milé čtení plné popkulturních odkazů a hlášek - například Harry Potter nebo Hamilton. Osobně bych snesla děj klidně o 100 stran kratší, ale i tak se velmi příjemně četla :)

janyska13
06.03.2020 4 z 5

Tohle bylo tak krásný, první lásky, vztahy, New York, sem tam Harry Potter. Co víc si přát?
Jen škoda toho konce, čekala jsem něco jiného, lepší uzavření.

barurose
03.03.2020 4 z 5

Krásný příběh dvou kluků.
Roztomilý, sladký, moc vtipný. Knihu jsem přečetla během dvou dnů a naprosto ji miluji. Některé části by mohli být méně obsáhlejší. Přišlo mi to jako prodlužování příběhu/popisu věcí.

Katte192
02.03.2020 4 z 5

Oddechové milé čtení. Oceňuji konec a také že konečně někdo neřeší to, že to jsou dva kluci ale řeší děj. Za mě rozhodně krok správným směrem :))

Adele02
29.02.2020 4 z 5

Vůbec nevím, co si o tom myslet. Bylo to sladký, zároveň rychlý i pomalý a spousta věcí tam byla fakt ňuňu, ale... s tím vyústěním a celkovým vyzněním moc spokojená nejsem. Ale bavilo mě to, to jo.

rycccy
24.02.2020 4 z 5

Po pravdě nevím proc ale moc se mi začátek knihy nelíbil ... možná je to tím spojením autoru ... věřím,že kdyby to psala jen Becky - Já Simon , tak by to bylo o něčem jiném ... Ben jde hledat na setkání Yale Arthura a co dělá Ben - nedělá mu nejmenší problém balit jiného kluka a kdyby opravdu věděl Ben,že dotyčný se kterým se baví je gay tak s nim asi i začne chodit - asi přeháním, ale šel tam hledat Arthura přeci ... nebo proste New York nenabízí druha setkání, tak musí vzít hned to co je? Nebo Ben vezme Athura na rande tam kde dřív měl rande s Hudsonem, to mi přišlo hodně ubohý a jednoduchý - pardon musel jsem to ze sebe dostat, tohle mě velmi zklamalo. U knihy jsem se i zasmál, hlavně tedy u myšlenkových pochodu Arthura. Musím přiznat, že jsem měl trochu depku z knihy, jelikož věkově nezapadám do Yong adult, ale takové knihy se mi líbí většinou. Ale u této knihy jsem měl opravdu chvílemi pocit a mam i pocit, že to bylo častěji než bych chtěl přiznat, že jsem v některých rozhovorech co mezi sebou postavy vedli netušil a čem se to pořádně baví proste úplně mimo. Velmi mě zajímalo jak ta kniha bude ukončena, protože nejsem naivní ( možná trochu - ono by to ani nešlo u teto literatury ) tak jsem předpokládal něco obdobného. Sejde z očí sejde z mysli = odejde ze srdce ... a taaak byli zamilovaný, prostě letní vzplanutí :-) ... Postava Dylana mě velmi bavila, řekl bych,že byla velmi zajímavá a osobitá ... po pravdě jsem čekal trochu vetší nálož písmenek ohledně Arthurova poprvé s Benem, to se nekonalo - jasně nemusí tam byt vypsaná detailní gay erotika, ale tam nebylo nic - prostě škoda.

bari_be
21.02.2020 3 z 5

Příběh, na který po přečtení poslední strany během chvilky zapomenete. Nečekejte od toho víc, než jen jednoduchou, odpočinkovou jednohubku. Příběh je uspěchaný a proto i těžko uvěřitelný. Nesedl mi teenegerovský jazyk a občas jsem měla problém rozpoznat, který z hrdinů právě vypráví. Ale velmi oceňuji LGBT téma :)

Katy00
16.02.2020 4 z 5

Do první čtvrtiny jsem se nějak nemohla začíst, přišlo mi, že by se to dalo o něco zkrátit. Ale pak se příběh docela rozjel a bylo to super :)

spencer
30.01.2020 4 z 5

Styl, jakým byla kniha napsaná jsem si moc užila. Oba tyto autory mám ráda a spolu jim to prostě funguje. Líbilo se mi, jak byl každý z hlavních hrdinů skvěle popsaný a charakterizovaný. Dokázala jsem si je velmi snadno představit a byli mi oba moc sympatičtí. Mým hlavním problémem zde byla předvídatelnost příběhu. U některých knih mi to nevadí, tady to pro mě byl trošku problém. Jinak se mi kniha líbila a rozhodně budu doufat v podobnou autorskou spolupráci do budoucna:)

Sixtinka144
19.01.2020 4 z 5

Od autorky jsem již četla knihu probuzení Simona Spiera a moc mě nenadchla. Ano, byly tam hezké části, u kterých jsem se usmívala ,ale celkově nic převratného. To samé platí u téhle knihy. Byla fajn, ale asi jsem čekala něco víc zajímavého? Jinak je to milý příběh, který se krásně čte. Občas mi přišlo, že se postavy chovají děsně nelogicky, a rozcházeli se spolu kvůli strašným nesmyslům... Ale jako takovou víkendovou jednohubku vám ji jistě doporučit mohu.

9174
14.01.2020 5 z 5

Knih jako jsou tyto je málo a proto je tak miluju. Moc se mi líbil příběh a to jak to oba autoři dokázali napsat.

Melcrovka
13.01.2020 4 z 5

3.5 hvězdy
Hezká letní romance. Uvěřitelná a opravdová. Každý ze dvou hlavních charakterů je psán jedním ze dvou autorů knihy. Celkový spád a styl psaní knihy tím vůbec netrpí. Naopak, vtipy a charakteristiky psané z pohledů těchto dvou postav jsou hodně rozdílné a přesto to do sebe všechno pěkně sedí.
Trochu knihu srovnávám s Red, White and Royal Blue od Casey McQuiston. Co když jsme to my se mi líbila o něco míň, jelikož kluci jsou tady prostě ještě teenageři, kteří se poznávají a jsou ve vztazích noví. Kdežto Red, White and Royal Blue je o dospělých a vysoce vzdělaných mužích s již utvořených názorem na svět a jejich život. A tak může být i jejich interakce složitější.
Tady autoři s daným nastaveným prostředím a věkem kluků odvedli velice dobrou práci. Čtení je to příjemné a plné naděje.

Ales04
09.01.2020 5 z 5

Roztomilý příběh. Je to oddechovka, ale zároveň napínavý příběh, který mě nutil číst dál a dál.

denisa4368
08.01.2020 5 z 5

Milá příjemná teen oddychovka, u které jsem se bavila. Myslím, že to je jedna z nejlepších LGBT knih, které jsem četla. Moderní jazyk mi vůbec nevadil, naopak mi to přišlo o to více autentické.

kacenkaaa
03.01.2020 5 z 5

Dokonalost.

dawson321
27.12.2019 4 z 5

Nakonec docela fajn kniha, ale přiznám jsem, že jsem se ze zčátku nemohl začíst. Asi to trochu bylo tím rádoby teenagerským jazykem, na který jsem hůře zvykal. Hvězdičku strhávám za tu ukecanost hlavních protagonistů a občas jejich vyšinuté chování (i když v 16 letech jsem se asi taky nechoval líp...). Příběh se mi jinak líbil a jsem rád, že i LGBT příběhy stále více pronikají do YA literatury. Knihu doporučuji jako oddechovku do postele na prolenošený víkend.

maca1245
27.12.2019 5 z 5

Pro mě to byla výborná kniha, jelikož jsem procházel čtecí krizí. A tohle je taková ta oddychová kniha, u které nemusíte moc přemýšlet a necháte se vést. Občas by hrdinové zasloužili profackovat, ale taková už YA je. Ja jsem spokojen až na konec.

ErikaBendova
06.12.2019 2 z 5

dlouho jsem přemýšlela, zda dát tři nebo dvě hvězdičky. nakonec srážím tři hvězdičky. Jednu za to, že byla kniha zbytečně dlouhá a nic moc se tam vesměs nedělo. Druhou srážím za ten moderní teenagerský jazyk, který mi lezl krkem + Obama´s b-day. Třetí hvězdičku srážím za ten nápad s nejlepšími kamarády a chození navzájem. Ti co četli, tak vědí o čem mluvím. Jak už bylo zmíněno několikrát, bylo vidět kdo psal jakou postavu.

Ivuska.09
04.12.2019

Myslím, že ve svém žánru je kniha Co když jsme to my lehce nadprůměrná. Začátek byl skvělý, ale v druhé polovině přišel trochu útlum a do čtení jsem se lehce nutila. Konec zase lepší. Jasně, místy trochu klišé, ale to k tomuto typu příběhu tak nějak patří. Celkově to bylo milé čtení.