Co mě naučil tučňák
Tom Michell
Jedinečný, silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat. Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových party, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , NoxiOriginální název:
The Penguin Lessons, 2015
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První kapitoly byly velice slibné a hrozně mě bavilo je číst. Zhruba v polovině však potenciál příběhu postupně klesal a celkově mě kniha až tak nenadchla. Asi ale i proto, že vlivem doporučení jsem čekala víc :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Milá oddechovka :-) Popisné pasáže mě trochu nudily, ale celkový dojem z knihy je příjemný... asi díky epilogu, který byl na celé knize to nejlepší.
![Bucifalek Bucifalek](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105335/m_bucifalek-p9P.png?v=1572042599)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pátá hvězdička je za kouzelný epilog. Moc mě nebavily cestovatelské pasáže a občasné předlouhé popisy. Ale zároveň chápu, že se to někomu líbit může a tak nechám kritiky...Dojemný příběh a uvolněný styl psaní mi přinášel klid při jízdě přes zasekanou Prahu. Takže děkuji. (Doporučuji formu audioknihy, čte Kryštof Hádek).
![Kao Kao](https://www.databazeknih.cz/img/users/71_/71399/m_kao-VqJ.jpg?v=1541097639)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přečtěte si to. Zamilujete se do Juana Salvada. Zatoužíte po nějakém dobrodružství. Daleko, daleko odsud. A budete se snažit najít tučňáky. Pro ten jejich hluboký pohled a výraz naprostého porozumění.
Tuhle knížku si koupím už jen kvůli té obálce, která je naprosto dokonalá.
![Zdero Zdero](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36542/zdenar-pho.jpg?v=1553522562)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásná kniha, plná emocí, vhání slzy do očí. Příběh je poučný, stojí za přečtení a zamyšlení o životě - zda máme každý svého tučňáka ....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velice pěkná oddechová kniha. Nic více, nic méně. Výborný námět, styl autora dobrý, ale ne vynikající jako u klasiků. Ale to se od takovéto knihy asi ani neočekává. Zajímavým námětem byl tučňák zachráněný a zachraňující a příběh chlapce Diega. To byly skutečné vrcholy knihy, které stojí za přečtení a zamyšlení.
![_Michelle_ _Michelle_](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61600/m_61600-0GW.png?v=1487928722)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nádherná knížka plná emotivních okamžiků, které nenechají chladným snad žádného člověka, který má srdce na pravém místě. Jen málokomu, ať už z říše lidí či zvířat, se podaří být zachráněným a zachráncem současně. Juan Salvado (Zachráněný)/Salvador (Zachránce) to dokázal, a proto věřím, že jeho příběh nebude zapomenut.
![Sim_Va Sim_Va](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tahle knížka se musí líbit i sebevětšímu cynikovi. Je svým způsobem milá a krásná, i když místama pojednává o dost krutých věcech, ale nakonci zanechá trochu hřejivého pocitu a náznak úsměvu na tváři každému.
![Veru1992 Veru1992](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Taky bych si v zivote prala potkat takoveho Juana Salvada :-) Za me pekna kniha s krasnym pribehem.
![Alma-Nacida Alma-Nacida](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/3576/alma-nacida-Qoh.jpg?v=1617120269)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pěkný námět a i zajímavé příhody, ale zpracování na mě působilo jako mix Durella a Herriota, nicméně to na mě nějak nefungovalo a nebavila jsem se jak bývá u zmíněných pánů obvyklé. :-)
![tereza1198 tereza1198](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68189/m_tereza1198-fo1.jpg?v=1540828316)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Každý by měl v životě poznat toho pravého tučňáka. Krásný příběh. Všední a zároveň výjimečný.
![bookemma bookemma](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46099/m_bookemma.jpg?v=1737819142)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Myslím, že v konečném důsledku všechny naše kroky vedou domů. Podařená kniha o hledání a nalézání skrytého i zjevného.
![AnitaDanel AnitaDanel](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/166458/m_anitadanel-kG1.jpg?v=1620852190)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherná kniha, která je příjemným zpestřením odpoledne. Vztah mezi spisovatelem a Juanem Salvadem je popsán skvěle, že si to dokážu představit.
![Martina1805 Martina1805](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/185089/m_185089-obo.jpg?v=1496681269)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
tuhle knížku mi doporučila moje dcera, obdivovatelka a milovnice tučňáků a můžu říct, že nelituji, že jsem jí přečetla, nádherná knížka, myslím, že se všichni máme co učit, občas jsem se smála ale v závěru jsem ronila slzy. Vřele doporučuji
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V knihovne jsem tuto knizku zahledla na regalu " doporucujeme" obalku jsem pred tim nekde zahledla a tak jsem vedela, ze se tehle knize ted mluvi. Uprimne kdyby nebylo leto a knizky nebyly tak rozpujcovane, asi bych ji tam nechala a to by byla skoda! Za me jedna z letos nejlepsich knih, co jsem cetla!
zfilmováno vzpomínky ochrana zvířat člověk a zvíře životní styl tučňáci britská literaturaAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
Knížka má dost poutavý začátek, který mě navnadil na další kapitoly, ale pak jsem byla trochu zklamaná. Chyběla mi tam akce a nějaký zajímavější příběh. Docela jsem se do čtení i nutila. Pro někoho, kdo hledá milé oddechové čtení se ale hodí perfektně. :)