Co mě naučil tučňák přehled

Co mě naučil tučňák https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281830/bmid_co-me-naucil-tucnak-9Nq-281830.jpg 4 770 770

Jedinečný, silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat. Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových party, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Noxi
Originální název:

The Penguin Lessons , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co mě naučil tučňák. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (245)

Janek
19.04.2024 2 z 5

S tímhle slavným a prý velmi dojemným textem jsem se nejspíš úplně minula. Trocha humoru, trocha melancholie a samozřejmý apel na ochranu životní prostředí. Stylisticky dle mého názoru úplně obyčejné zápisky. Ochočený tučňák v civilizaci samozřejmě působí exoticky, ale to dle mého soudu na kvalitní čtení nestačí.

hanak.olga
19.03.2024 5 z 5

Ach... Zatím nejkrásnější kniha, jakou jsem četla. Ani nevím, jak to všechno popsat, ptotože bych asi vše prozradila.
Povídání o tučňákovi je velmi milé, samozřejmě místy vtipné. Také se něco dozvíme a Argentině a geologicné zajímavosti.
Kniha se četla lehce. Autor místy popisuje místní politické události a přes to, že to byly dlouhé pasáže, se četly dobře. To bylo pro mě milé překvapení.
Myslím, že jsem u žádné knihy tolik nelistovala atlasem a negúglila.
Určitě si ji někdy zase přečtu.


JulianaH.
08.03.2024 5 z 5

Mírně humorný, mírně melancholický příběh o tom, jak jeden zachráněný tučňák pozměnil život třiadvacetiletého učitele a jeho internátní školy. Čtenář se dozví leccos nejen o tučňácích magellanských (a specificky Juanu Salvadorovi), ale i o životě v post-perónistické Argentině 70. let.
Třeba jak lze přežívat za hyperinflace, kdy zaměstanci obchodů přeceňují zboží ještě v nákupním košíku nebo u kasy. Jak se dá (taky) provádět imigrační politika: „Zahraniční pracovníci museli samozřejmě prokázat, že jejich znalosti a dovednosti jsou na vyšší úrovni než schopnosti místních zaměstnanců a že budou významným přínosem pro zemi.“ Nebo jak vypadá argentinská žádost o úplatek a armádní převrat.
Vzpomínky zavádějí autora do domorodé vesnice kdesi v Andách (které přecházel pěšky), na pampu mezi gauče (s jejich surovým exbicionismem při práci s dobytkem) nebo na kilometry jižních pobřeží, obydlených „jen“ divokými tučňáky, lvouny a rypouši.
Způsob vyprávění prozrazuje velmi humánní vztah k lidem i zvířatům. Zarazilo mě zjištění, že ropné tankery záměrně a pravidelně vyplachovaly nádrže v moři bez ohledu na ekologickou tragédii, kterou tím působily; popis podmínek v zoo v Buenos Aires mě bohužel ani nepřekvapil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Co mě naučil tučňák v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených1 006x
ve Čtenářské výzvě382x
v Doporučených86x
v Knihotéce302x
v Chystám se číst326x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech3x