Co se stalo s Annou Boltonovou
Louis Bromfield
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1947 , PráceOriginální název:
What Became of Anna Bolton, 1944
Nejdřív mi trvalo zvyknout si na starší češtinu.
Pak přibyla lítost nad hlavní hrdinkou, nad jejím těžkým dětstvím, skonem rodičů, manžela i dítěte.
Její postoj během druhé světové války, její přerod v hrinku byl očekávány, ale přesto potěšil.
Nejsem moc zvyklá na kladné hrdinky od Bromfileda, spíše potkáváme v jeho knihách hrdiny muže. O to víc překvapí, že dokáže popsat i statečnou ženu.
Mám Bromfielda velmi ráda, tady jsem se však těžko sžívala s postojem hrdinky v období, kdy měla víc než materiální dostatek. Ta znuděnost, povrchnost a bezcílnost za těchto životních podmínek mi nějak nešla pod kůži. Její pocity z období mládí, ztráty lásky a nalezení materiální jistoty mě přesvědčily, pak jsem se v ní ztrácela. Ale možná to byl záměr autora, vylíčit tu nesmyslnost takového života. Její válečné období na mě působilo trochu jako červená knihovna.
Jej osudy jsou popisovány na pozadí života elit v předválečném období v Evropě i zmaru jejich způsobu života v období druhé světové války.
Příběh Anny Boltonové je vyprávěn z pohledu novináře - známého hlavního hrdinky z dětství, i proto je kniha velmi čtivá.
Nejdříve jsem po této knize sáhla jen proto, že jsem ji objevila v knihovničce na dovolené, ale musím uznat, že se mi líbila a dobře četla. Taky byla pěkně skladná do batohu na túru a čtení při posezení u horského potoka.
2006 | Když nastaly deště |
1992 | Paní Parkingtonová |
1946 | Noc v Bombaji |
1940 | Časný podzim |
1970 | Farma |
Bromfield je jistota, zase úžasně popsal jednotlivé postavy a děj knížky vás vtáhne a nepustí.