Cokoli o Dánsku - Jan Burian | Databáze knih

Cokoli o Dánsku

Cokoli o Dánsku
https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62272/bmid_cokoli-o-dansku-qyn-62272.jpg 4 21 21

Kniha oplývá bohatstvím faktů o Dánsku, v Dánovi žijícím v zahraničí vzbuzuje touhu po domově, a to už je co říct! Na jednom místě v knize se uvádí, že to co Češi o Dánsku znají, je výraz "pije jako Dán". Není to příliš lichotivé, i když v obsahu je cítit i jistý obdiv. My v Dánsku zase říkáme "opilý jako Švéd". Přečtením knihy se český čtenář dozví o daleko více věcech, viděných vlastníma očima spisovatele. Je to tedy selektivní zpráva o Dánsku a já obdivuji osobní výběr pana Buriana. A samozřejmě oceňuji pozitivní tón v popisu Dánska a Dánů. Proto gratuluji panu Burianovi a knize dávám nejvřelejší doporučení.... celý text

Robodruh
27.12.2024 4 z 5

Četla jsem knížku už kdysi před lety, když vyšla. Tehdy jsem hltala tolik jinou západní kulturu Dánů na kolech. A k tomu Burianův specifický humor!
Když jsem jí četla teď znovu, opět nezklamala. Dostala novou dimenzi. Přece jen jsme se za 30 let někam posunuli Například nám dnes už přijde naprosto běžné v autě svítit i přes den, takže to, jak se tomu autor v Dánsku podivoval, je teď úsměvné na druhou

DádazPrahy
25.06.2023 3 z 5

Troška faktů o Dánsku, troška popisu cestovatelských dobrodružství, troška humoru - to jsou dobře promíchané ingredience této útlé knížečky. Byla zřejmě rychle napsaná a její maličký formát vybízí k tomu, aby byla i rychle přečtena. Nečekejte důkladně propracovaný cestopis, avšak jako "chutˇovka" k seznámení s Dánskem své čtenáře najde.

MOu598
17.07.2017 5 z 5

Četla jsem v lednu 2007. Podle mých poznámek:
Útlá hezká knížka, vtipně napsaná. Hlavně o kultuře Dánska, spousta informací.
Podnětné.
Hezky se čte.

bh69
26.01.2015 3 z 5

Fajn kniha, člověk se "jak řeč jde" dozví i různé zajímavosti (třeba tipy na filmy, které by stály za shlédnutí apod).

poetree
06.01.2013 5 z 5

cestopis byl napsaný moc hezky, nalákal mne, abych se do Dánska někdy koukla..

WEIL
14.08.2011 1 z 5

Dánsko je malá země, řazená do Skandinávie, i když má blíže k Evropě.
Je to země, kde se toho moc neděje, ale životní úroveň obyvatel je tak 4x vyšší než v ČR.